VELKOMMEN TIL GRUNDTVIGS KULTURFESTIVAL 2022

I år er det 150 år siden, at Grundtvig døde. Det markerer vi lørdag den 27. august 2022 på Gl. Kjøgegaard, hvor Grundtvig er begravet.


Den 27. august 2022 inviterer vi igen til Grundtvigs Kulturfestival på Gammel Kjøgegaard i Køge, for at sætte fokus på Grundtvigs store påvirkning, liv og virke. Dagen byder på aktiviteter for både børn og voksne, mange gratis, nogen med betaling.

PROGRAM:

12:00-16:00 Grundtvig for børn 

 • Køge Spejderne i børnehøjde
  I samarbejde med Køge Spejderne udleves Grundtvigs natursyn i børnehøjde med sjove aktiviteter for børn og deres familier. Spejderaktiviteter som bål, lejr og snobrød.

        Billet for ponytrækning betales på dagen.

 • Ponytræk for børn
  I samarbejde med en lokal rideskole tilbydes ligeledes ponytræk. Ponyerne er til børn i alderen 1-12 år.
 • Fortolk Grundvig kreativt på store lærreder
  Kollektive kunstnerisk fortolkning af Grundtvig på store lærreder
  Alle kan deltage i kollektive fortolkninger af Grundtvig – eller et af de mange temaer, som Grundtvig beskæftigede sig med – på megalærreder (akrylmaling) på kæmpe staffelier. Kom forbi og udfold din kunstneriske side – gratis.

12:00-16:00 Grundtvig for alle 

 • 12:00-17:00 Rundvisning i hovedhuset på Gammelkjøgegaard
  I samarbejde med Carlsen-Langes Legatstiftelse arrangerer vi rundvisninger i hovedhuset på Gammel Kjøgegaard med fortællinger om stedets mangeårige historie, og anekdoter om Grundtvigs tilknytning til familien v/Peter Collet.
  Ny rundvisning hver time – billetpris 75 kr. Køb din billet på grundtvigskulturfestival.d
 • 12.00-16:30 Besøg Claras Kirkegaard og Grundtvigs grav
  Gå selv turen til familiegravstedet Claras Kierkegaard, hvor Grundtvigs ornamenterede egekiste kan ses og giver den historiske person et fysisk nærvær og manifestering. Ved krypten fortæller forfatter Jutta Bojsen-Møller om Grundtvig og Marie Toft, og du er velkommen til at stille spørgsmål og lære mere.
  Historiefortælling hver time – gratis.
 • 12:00-17:00 Mød højskolerne
  Du kan møde bl.a. Lejre Højskole på området og høre om grundlaget for en moderne højskole i Grundtvigs ånd.
 • 12:00-16:30 Grundtvig Lovestorm – ”vi kan bære hinanden, som vi er”
  Kærligheden var stor mellem Nicolai Frederik Severin Grundtvig og Marie Toft fra Gl. Kjøgegaard. Digtet og sangen "Hvad er det, min Marie" er en kæmpe kærlighedserklæring fra Frederik til Marie. Hvad ville du svare hvis du fik et sådan digt? Hvis det var i dag, hvordan ville man så sige det, altså at man er helt vild med en anden person?
  Kom og vær med til at skrive kærlighedsdigte – til Marie, til Frederik eller til en du holder af. Vi har hjerter, tudser og blyanter klar. Vi hjælper gerne med et rim eller råd.
  Vi udstiller alle kærlighedsdigtene løbende, og kl. 15.30 og 16.00 læser vi op af kærlighedsdigtene.
  Workshoppen bliver ledet af Ingrid Ank fra Grundtvig Akademiet og Kim Josefsen fra Køge Bibliotekerne – gratis.
 • 14:00-17:00 Grundtvigs værker og unik før-lancering af den nye flotte antologi ’Danmarks store mand’ (Gads Forlag)
  – billetpris 100 kr. Køb din billet på grundtvigskulturfestival.dk
  • 14:00-14:40 Mød en forsker og hør om Grundtvigs værker
   Forskningsprojektet Grundtvigs værker er en tekstkritisk og kommenteret udgave af Grundtvigs trykte forfatterskab, der – når den er færdig – vil omfatte ca. 1000 værker. Grundtvigs værker udgives af Center for Grundtvigforskning ved Aarhus Universitet. Udgivelsen blev påbegyndt i 2010 og forventes færdig i 2030.
   Mød postdoc Jens Wendel-Hansen, der fortæller om det store arbejde med at digitalisere Grundtvigs værker.
  • 14:40-15:00 Musikalsk intermezzo
   Køge Musikskoles unge musiktalenter spiller et udvalg af Grundtvigs sange og salmer.
  • 15:00-17:00 Danmarks store mand (Boglancering – Center for Grundtvigforskning og Gads Forlag)
   Store hvide mænd er ikke i høj kurs i dag. De rives ned fra deres piedestaler og anklages for alskens alvorlige sager. Men hvad med Grundtvig, holder han stadig? Hvilke aftryk har han egentlig sat på det danske samfund – og skal vi blive ved med at beskæftige os med ham?
   Bogens 16 bidrag af både ældre og yngre grundtvigforskere forsøger at give os svaret, når de går helt tæt på Grundtvig og giver os nye perspektiver på præsten, digteren og samfundsdebattøren.
   Vi får besøg af tre af bidragsyderne, som vil løfte sløret for deres arbejde med Grundtvig ”Danmarks store mand”:
  • Kasper Rathjen fra Esbjerg fiskerimuseum: Den maritime Grundtvig
  • Jens Wendel Hansen fra Grundtvig Centeret: Den politiske Grundtvig
  • Lone Kølle Martinsen fra Grundtvig Centeret: Den feministiske Grundtvig
 • Da bogen først kommer i handlen den 8. september, er der tale om en helt særlig før-lancering kun for gæsterne til Grundtvigs Kulturfestival 2022.

12:00-16:00 Grundtvig for alle

 • 12:00-12:30 Køge Byorkester
  Åbning af Grundtvigs Kulturfestival 2022

Køb billet her.

 • 12:00-17:00 Picnic-tid og fællesspisning (dagens ret)
  Udlevering af forudbestilt mad i Café Åsen. Man kan også medbringe egen mad og tæppe og nyde det på græsset eller en bænk. Drikkevarer og is kan købes i cafeen.
 • 17:00-17:25 Køge Byorkester
  Potpourri af Grundtvigs sange og salmer.

Køb billet her.

17:30-21:00 OPEN AIR sensommerkoncert med Dorthe Gerlach og Erik Grip, fakkeloptog og gravøl til minde om Grundtvig

 • Oplev en helt enestående aften med open air sensommerkoncert den 27. august med Dorthe Gerlach og Erik Grip i de smukke historiske omgivelser på godset Gammel Kjøgegaard (tæt på Køge by), hvor N.F.S. Grundtvig ligger begravet.
  Koncerten er en hyldest til Grundtvig i anledning af 150-året for hans død – og er en del af Grundtvigs Kulturfestival 2022, der dagen igennem har et spændende program for både børn og voksne.
  – billetpris 250 kr. Køb din billet på grundtvigskulturfestival.dk
  17:30-18:00 Erik Grip spiller op til fællessang
  Visesanger Erik Grip fortæller om Grundtvig og sit eget musikalske tilhørsforhold til hans sange og digte. Erik vil indbyde publikum til at synge med på ’Velkommen i det grønne’ og ’Maries sang’.
  18.00-19.00 Dorthe Gerlach – akustisk
  Dorthe Gerlach indtager scenen, hvor hun akkompagneres akustisk og synger personlige fortolkninger af et udvalg af Grundtvigs poetiske tekster samt egne betagende sange.
  19:15-19:45 Køge Byorkester spiller til modtagelse af fakkeloptog
  19:00-21:00 Fakkeloptog til Claras Kirkegaard og gravøl
  I forlængelse af koncerten inviteres publikum med til et lysende fakkeloptog ad stierne gennem skoven ved Køge Ås op til Claras Kirkegaard, hvor der vil udfolde sig en helt særlig mindestund. I forbindelse med Grundtvigs død og begravelse gik man i 1872 med fakler til familiegravstedet, og som koncertgæst er du med til at genskabe den store folkelige begivenhed, da man for 150 år siden tog afsked med Grundtvig.
  Grundtvig ligger begravet ved siden af to af sine koner på toppen af en bakke. I krypten kan Grundtvigs ornamenterede egekiste ses helt tæt på, hvilket giver den historiske person et næsten fysisk nærvær.
  På bakkedraget ved gravstedet holder præsterne ved Køge Kirke Charlotte Dybdahl Winther og Signe Asbirk mindetaler anno 2022. Den unikke aften afsluttes med gravøl for Grundtvig og en skål til ære for en af Danmarks store mænd midt i den smukke skov på Åsen.

..............................................................................

Arrangørerne bag GRUNDTVIGS KULTURFESTIVAL: