Knud Romer

Forfatter og kreativ direktør

Knud Romer er skønlitterær forfatter samt prisvindende tekstforfatter og kreativ direktør. Knud har arbejdet som konceptudvikler for en række større virksomheder og han har igennem sit forfatterskab både bevæget sig indenfor den skønlitterære genre såvel som kulturhistorie.

Knud er oprindelig uddannet i litteraturvidenskab, blev reklamemand hos Kunde & Co. og siden selvstændig. I medier er Knud blandt andet kendt som kulturanmelder i tv-magasinet “Smagsdommerne” på DR2 og som vært på radioprogrammet “Romerriget”, der sendes på Radio24syv. Knud er desuden forfatteren i P1-programmet “Filosoffen, forfatteren og fremtidskvinden” sammen med Ole Fogh Kirkeby og Anne Skare Nielsen. Han markerer sig også i diverse dagblade som kommentator ved at skrive kronikker og debatindlæg. I 2006 skrev han bogen ”Den som blinker er bange for døden”, som han modtog De gyldne laurbær for. Og har i 2016 også instrueret dokumentarfilmen “Et blad falder til himlen” sammen med Anders Birch, der handler om sin fars sidste dage på jorden. Dokumentarfilmen blev senere nomineret til en ‘Arnold’ for årets bedste korte dokumentarfilm.

Knud Romer taler om 'Dannelse - hvad er det og hvorfor ikke?'
Dannelse er efterhånden blevet til noget, som vi forbinder med finkultur og gode manerer, men hvorfor? Hvis det overhovedet skal have en relevans i dag, må det vristes ud af sin museale sammenhæng – og forstås på en anden måde, som gør os klogere på vores kulturforbrug, uddannelsessystemet og os selv.

Hvorfor skal man sidde stille og tie stille til klassiske koncerter – og når man læser en bog? Sjovt nok gælder det samme for skolegangen og stillesidningen i klasselokalet. Til gengæld bevæger vi os og danser til rytmisk musik og griner højt over stand-up. Hvad skulle forskellen være, når nogen tager tøjet af på Det kongelige teater, eller gør det i en pornofilm? På dansktop og avantgarde jazz? Franz Kafka og Familiejournalen?

Det er et hierarki af kulturelle udtryk og oplevelsesformer, som definerer vores
identitet og sociale position – og måske skulle vi befri os fra det og nyde alle de følelser og sider af os selv, som hele kulturlivet tilbyder i et andet dannelsesbegreb.

En del af Sommerhøjskolen i Jyllinge 11.-13. juni 2025

<< Kom tilbage til Sommerhøjskolens program