Afskedsreception for Ea Julø - keramik

Fredag den 10. dec. kl. 16-18 inviterer vi til afskedsreception for Ea Julø, der stopper efter 41 år som keramikunderviser i LOF i Ringsted.

Den 10. december holder vi afskedsreception for vores dygtige keramikunderviser i Ringsted, Ea Julø. Det er et helt specielt jubilæum og punktum for et langt aktivt og kreativt virke i LOF – der fortjener at blive markeret og fejret. For Ea har været ansat i over 41 år – og har nu valgt at gå på pension.

Det er derfor med modsat rettede følelser, at vi skal sige farvel til Ea. For på den ene side er vi meget kede af at tage afsked med Ea – og på den anden side, så er vi meget stolte over, at Ea har været ansat i mere end 41 år. Det er de færreste forundt – både som ansat og som arbejdsgiver.

Derfor håber vi, at du har lyst til at kigge forbi til Ea’s reception den 10. december kl. 16-18 i Café Skema, Nørregade 2, 4100 Ringsted.

Herunder kan du læse om Ea's fascination af leret og hvordan hun kom til at arbejde i LOF.

Vi glæder os til at se dig til Eas afskedsreception.

Invitation kan også hentes her i A4.

 

Mange hilsner Bodil Sø

Leder af LOF Kursuscenter Øst

 

Min livslange fascination af leret

Skrevet af Ea Julø

Lige fra første gang jeg, som helt ung i Skåne, sad med en millioner af år gammel, men stadig levende klump ler i hånden, har jeg været fascineret af det uendelige i historien, og det afspejler sig i formerne og dekorationerne på det meste af min keramik. Listen kunne blive meget lang, men jeg vil holde mig til nogle få: Sagnet om hestene fra Solutré ved Macon i Frankrig, 25.000 år gamle hulemalerier af urokser, mammut og ulve i Cahors-området, helleridsninger fra Skåne og på Odsherredsstenen og ikke mindst de ældste kendte menneskeridsninger i Danmark. De er ca. 8.000 år gamle, fra Maglemosetiden, og fundet på en urokseknogle på Ryemarksgårds jorde på Midtsjælland, de er af nogle historikere tolket som to mænd og tre kvinder på vandring, af andre som en mand der viser sin glæde og sin kone i tre stadier i graviditeten. Figurerne maler jeg med kobolt- eller kobberoxyd og de abstrakte felter er malet med begitning eller glasur, med bred pensel eller kohorn, så der opstår en harmoni mellem det enkle naivistiske og det abstrakte.

Udover stentøjskeramikken, er raku en stor del af mit keramiske arbejde, igen var det, det gamle der optog mig, at teknikker, som er blevet brugt i hundrede af år stadig er gangbare. Her er det spændingen ved det uforudsete, i at eksperimentere med glasurer, hele tiden lave nye, men med udgangspunkt i de gamle opskrifter og efter de samme principper, som man brugte i Kina, Japan og Korea for flere hundrede år siden. Udover eget værksted har jeg undervist i keramik siden 1978, både på værkstedet, i folkeskolen og i aftenskoleregi.

Og hvordan kom jeg så til at undervise for LOF i Ringsted, jo jeg er så heldig at være medlem af Sct. Bendts Kunstgruppe, vi har udstillet sammen bl.a. i Anlægspavillonen, her kommer rigtig mange besøgende, en af dem var Mogens Larsen fra LOF, og han mente at han og jeg kunne få et rigtig godt samarbejde, det er jeg ham taknemlig for, for det blev til over 40 år i LOF, og hvor jeg har haft den glæde, at få mulighed for at give min fascination til leret videre til rigtig mange dejlige ”amatørkeramikere”.