Sommerhøjskole

  4 dage med foredrag udflugt og hyggeligt samvær  

  Mandag til torsdag den 17. - 20. juni på Bellis i Skanderborg

   
  Program for mandag, tirsdag og torsdag

  Kl. 9.00 Morgensang, kaffe/te med morgenbrød

  Kl. 9.15 Foredrag

  Kl. 11.45 Frokost

  Kl. 13.00 Foredrag

  Kl. 15.30 Tak for i dag

   

  Program for onsdag

  Kl. 8.30 Kører bussen

  Kaffe/te og rundstykker i bussen

  Kl. ca. 17.00 Hjemkomst

   

  Pris for sommerhøjskolen er 1.995 kr.

  Prisen inkluderer morgenkaffe, middag og eftermiddagskaffe alle dage samt udflugt med entré.

  Sidste frist for tilmelding er den 8. maj.


  Tovholder på højskolen er Anette Holm Andersen. Har du spørgsmål omkring højskolen er du velkommen til at kontakte Anette på mobil: 22 43 64 03 eller mail: anetteholmandersen@gmail.com.

   

  PROGRAM:


  MANDAG KL. 9.00 - 15.30


  Ole Lund Kirkegaard
  -fortalt i ord og billeder
  Ved Uffe Høj

  Uffe Høj - formand for Di Heslige Slønglers Klup i Skanderborg  - fortæller om Ole Lund Kirkegaard, der voksede op i Skanderborg, og hvis bøger i dag er oversat til 26 sprog. I foredraget vil der blive fortalt om hans liv og forfatterskab og om den tid, han levede i.
  Ole Lund Kirkegaard, som kunne være blevet 80 år 29. juli i 2020, har skrevet en række kendte børnebøger, som børn og voksne elsker. Bøgerne ligner hinanden på sprog og fortælletone. Hovedpersonerne er altid nysgerrige, opfindsomme drenge, der vender de voksnes verden på hovedet med deres humor og fantasi.

   

  Mit Iran
  Ved Tine Frisenette

  Iran har været på den politiske dagsorden længe. En dramatisk historie med revolution, gidseltagning og præstestyre. Og nu atomtruslen, sanktioner, der synes at true verdenssamfundet, mens Irans præsident forsøger at berolige og taler om fredelige formål. En opposition, der vejer morgenluft, men hvor realistisk er deres ønske om at lavet demokratisk Iran?
  Men der er også et andet Iran – nemlig MIT IRAN.
  På det nære personlige plan et fascinerende og imødekommende folk med en spændende historie og kultur. Tine Frisenette, kender om nogen denne side af Iran. Hun har familie i Iran og vil, med billeder og videoklip baseret på 4 private rejser over 10 år, vise et andet billede af Iran end det, vi oftest præsenteres for i medierne.
  Det er et indblik i hverdagsliv og fest, og et forsøg på at anskueliggøre, at der trods forskel i religion og kultur, er mange fælles træk, vi kan genkende.
  En spændende fortælling om bekymringer, glæder, sorger på det nære plan – i et land, så anderledes en vores – og dog!

   
  TIRSDAG KL. 9.00 - 15.30

  Født i Horsens tugthus
  Ved Niels Ole Frederiksen

  Foredragsholderen, Niels Ole Frederiksen, er født og opvokset i Danmarks vel nok mest afgrænsede kirkesogn, nemlig Horsens Statsfængsel. Eller som stedet hedder i sin oprindelige og folkelige version ”Horsens Tugthus”.

  Mellem dette kirkesogns ydre afgrænsede hegn og det lukkede fængsels høje ringmur, er Niels Ole Frederiksen født i det nordvestlige soveværelse i en af anstaltens funktionærboliger. Det specielle ved dette sogn var også, at sognebørnene ikke kunne løse sognebånd.

  Hans far var ikke indsat, men ansat. En lille men dog afgørende forskel. Han blev døbt i det afgrænsede sogns egen kirke – Fængselskirken. Hans far var, da Niels Ole Frederiksen blev født, viceinspektør og blev senere inspektør ved fængslet.

  Foredraget kommer med nogle glimt fra tiden efter krigen og halvtressernes Danmark og med nogle af de fanger som foredragsholderen som barn kom i kontakt med. Horsens Statsfængsel var efter krigen fortrinsvis fyldt op med de dømte efter det særlige straffelovs tillæg, som blev vedtaget i Folketinget i sommeren 1945. De blev kaldt landsforrædere, landssvigere, østfrontfrivillige og HIPO- folk – mange af dem opfattede sig selv som politiske fanger.

  Det bliver også en beretning om den mest berømte af alle udbrydekonger i Danmark, nemlig den legendariske Carl August Lorentzen. Natten til den 22. dec. 1949 undveg Carl August Lorentzen via en 18 meter lang tunnel ud fra Statsfængslet i Horsens. Over indgangen til tunnelen havde Lorentzen ophængt et stykke pap og skrevet de meget sigende og poetiske ord: ”Hvor der er en vilje, er der også en vej”.

   

  At vende traumatiske oplevelser til noget positivt
  Ved Jeanette Juul Quaade

  Jeanette er uddannet i IT og markedsføring og har i mange år undervist på handelsskolen, hvor hun bl.a. har udviklet helbredsorienterede undervisningsmetoder til skolens svageste elever.
  Sideløbende har Jeanette levet med PTSD og er optaget af ”Recovery”, både for sig selv og andre. Hun har derfor stiftet den selvejende institution Velfærds KURSuscenter - VKURS, der samarbejder med SIND om at tilbyde kurser og aktiviteter til mennesker med psykisk sårbarhed mv.
  Jeanette bruger sin personlige historie, når hun forklarer begreberne Recovery og Recovery-orientering, herunder hvad psykisk sygdom/sårbarhed er, og hvorfor visse personer udvikler en psykisk sygdom.
  Sygdom i familien påvirker ikke blot den berørte person, men også de nærmeste pårørende både følelsesmæssigt og praktisk. I den ideelle verden, støtter familiemedlemmerne hinanden, men sådan går det ikke altid. Hvis en familie ikke formår at tale sammen, kan det føre til isolation og ensomhed.
  Jeanettes historie handler også om stigmatisering og genopbygning af familierelationer. Om at stå ved sig selv og turde gå efter sine drømme. Og at opdage, hvordan der kan ligge en gave gemt i både positive og traumatiske oplevelser.

   
  ONSDAG KL. 8.30 - 17.00

  Udflugt til Møgeltønder kirke og Schakenborg Slot

   

  Kl. 08.30: Afgang fra Sundhedscenter, Sygehusvej 7, 8660 Skanderborg.
  I bussen mod Møgeltønder kirke får vi kaffe og the. Forventet ankomst til kirken kl. 10.45. Kirken er åben for offentligheden og man er derfor altid velkommen. Dog kan de ikke garantere på nuværende tidspunkt om der på dagen kunne være en begivenhed, der gør vi ikke kan komme ind i kirken.  Kl. 11.30 kører vi fra kirken til Schackenborg Slotskro og spiser frokost.  Kl. 13.00 er der booket rundvisning til jer på Schackenborg Slot. I vil blive delt op i 2 hold. Rundturen tager ca. 70 min. Begge grupper guides på samme tid.

  Kl. 14.30 forventer vi igen at vende hjemover til Skanderborg. Der er kaffe og the i bussen på vej hjem. Hjemkomst ca. kl. 17.00.

     

  TORSDAG KL. 8.30 - 15.30


  Med barnevogn fra Skagen til Kruså
  Ved Anne Helene Jepsen

  Hvem har oplevet noget så usædvanligt, som at gå fra Skagen til Kruså med en barnevogn?
  Det har Anne Helene Jensen. Hun kommer og fortæller om dette, og hvorfor hun har gjort det i et foredrag i foredraget Med barnevogn fra Skagen til Kruså.
  Der er ikke et barn i barnevognen, men proviant og udstyr til bl.a. overnatninger. ”man får sådan en rank ryg af at gå med
  en barnevogn”, siger Anne Helene Jensen.

   

  Musik og sang og fejring af Højskolen har bestået i 25 år

  Flemming Både underholder som troubadour med harmonika, viser og fællessang. Det er nye og gamle viser, sjove og seriøse og mange til at synge med på. Viserne krydres med historier, hvoraf en del sammen med viserne tager udgangspunkt i Himmerland, hvor Flemming oprindeligt kommer fra. Gennem mere end 25 år er han draget landet rundt med sine viser og historier. Der er garanti for flittig brug af såvel sang- som lattermusklerne.

  Det er desværre ikke muligt at tilmelde sig dette kursus.

  Nummer
  4190170 - Sommerhøjskole
  Første mødegang
  mandag den 17.06.24 kl. 09:00 - 15:30
  Undervisere
  Adresse

  Bellis, Sygehusvej 7, 8660 Skanderborg

  Se på kort

  Mødegange
  4
  Pris
  Almen
  DKK 1995,00
  mandag den 17.06.24

  Kl. 09:00 - 15:30

  LOF Midtjylland

  Sygehusvej 7, 8660 (Bellis)

  Se på kort

  tirsdag den 18.06.24

  Kl. 09:00 - 15:30

  LOF Midtjylland

  Sygehusvej 7, 8660 (Bellis)

  Se på kort

  onsdag den 19.06.24

  Kl. 08:30 - 17:00

  LOF Midtjylland

  Sygehusvej 7, 8660 (Bellis)

  Se på kort

  torsdag den 20.06.24

  Kl. 09:00 - 15:30

  LOF Midtjylland

  Sygehusvej 7, 8660 (Bellis)

  Se på kort