• Karsten Brunsgaard Rud

    Jeg hedder Karsten og er uddannet geolog med mere end 15 års erfaring fra kommuner, rådgivningsbranchen og forsyningsbranchen. Til daglig arbejder jeg i teknik- og miljøforvaltningen i Sorø Kommune, hvor jeg blandt andet varetager myndighedsopgaver i forhold til råstofindvinding og grundvand.

     

    Det nordvestsjællandske istidslandskab har min særlige interesse, og gennem mit arbejde har jeg bidraget med geofagligt input til Istidsruten.

  • fullName

    Jeg hedder Anette og er meget engageret i vores bæredygtige omstilling på alle områder. Jeg er bæredygtighedskonsulent og arbejder meget med råstofindustrien samt bygge- og anlægsbranchen. Derudover er jeg en aktiv del af ledelsen i Stenlille Grusgrav, og jeg udvikler grusgravens bæredygtige tiltag, herunder udarbejde CO2-regnskab og handlingsplaner for bæredygtighed og biodiversitet. Desuden er jeg medlem af Sorø Kommunes Bæredygtighedspanel.

     

    Jeg er uddannet i statskundskab, har en master i menneskerettigheder og efteruddannelse i miljøledelse og cirkulære forretningsmodeller. Jeg underviser studerende i ESG-rapportering, klimaregnskab og bæredygtig forretningsforståelse.

Sorøs Grusgrave

Er der guld i undergrunden omkring Sorø?

Arealerne omkring Sorø er rige på mange råstoffer. Kom med til en spændende aften, hvor vi dykker ned i jorden under os og stiller skarpt på hvilken betydning grusgrave har for både mennesker og naturen i vores nærområde. Karsten Rud vil tage jer med på en historisk rejse mange tusind år tilbage, da Danmark var dækket af is og Mammutten huserede. Anette Kalle Larsen vil tage udgangspunkt i nutiden og forklare hvorfor grusgrave er helt centralt for samfundets infrastruktur, og hvordan grusgrave er oaser, der fremmer og bevarer vores biodiversitet.

Der er fundet guld i en grusgrav i Sønderjylland, og man er også begyndt at grave efter det. Hvad med her på Sjælland? Ligner de geologiske forhold dem i Jylland, så guldfund også vil være muligt her? Får det betydning for råstofindvindingen i vores område?

Kører man mellem Sorø og Stenlille ser man, at egnen er spækket med grusgrave. Det er ikke mærkeligt, for området er et af de vigtigste graveområder for sand og grus på Sjælland. Grusgravningens betydning for mennesker og for landskabet er velkendt, men de mange åbne grusgrave giver også nye muligheder for natur og biodiversitet.

Men hvorfor ligger gruset lige her? Svaret på det spørgsmål fører os tilbage til slutningen af sidste istid, hvor isens og smeltevandets vældige kræfter formede landet og afsatte de forekomster af sand og grus, som samfundet er afhængig af i dag. Til foredraget vil vi sammen med geologen Karsten Rud spole tiden 16.000 år tilbage til en tid, hvor det meste af Sjælland var dækket af is, men hvor vor tids varmeperiode lurede lige om hjørnet. Vi afdækker den fortælling, som istidens naturkræfter har skrevet i landskabet, og placerer Sorøegnens råstofforekomster i den større fortælling om istidens afslutning på Sjælland.

Efter foredraget vil du måske opleve landskabet omkring dig med nye øjne og påskønnelse.

Vores grusgrave får af og til skæld ud for at støve, larme og skæmme i landskabet, men rent faktisk er de utrolig rige på den biodiversitet, som er truet i dagens samfund, og de bidrager i høj grad til den grønne omstilling. Derfor vil bæredygtighedsekspert Anette Kalle Larsen vise, hvordan grusgrave er med til at værne vores uerstattelige naturområder under deres råstofindvinding. Der vil blive taget udgangspunkt i Stenlille Grusgrav som et konkret eksempel. Den er bl.a. kendt for Stenlille-modellen, som beskytter den truede strandtudse, ligesom den arbejder aktivt med klima- og miljøbeskyttelse samt fremme og bevarelse af biodiversiteten. 

Vi vil også komme omkring emnet klimapåvirkning og om grusgrave er en hæmsko for at reducere samfundets klimaaftryk og miljøpåvirkning – eller om de kan være med til at accelerere hele den grønne omstilling og skabe mere bæredygtighed i hele bygge- anlægsbranchen. 

Aftenen vil slutte af med at vi ser ind i fremtiden og på hvad der sker med grusgravene, når der ikke er mere at grave efter. Hvordan sikrer vi at der tages hensyn til både menneskers interesser – fx boliger og/eller rekreative områder - samt natur og biodiversitet. 

Karsten Rud er geolog og hans viden bygger på mere end 15 års faglig erfaring med området.

Anette Kalle Larsen er bæredygtighedsekspert og en del af ledelsen i Stenlille Grusgrav.

Nummer
251624 - Sorøs Grusgrave
Første mødegang
onsdag den 29.01.25 kl. 19:00 - 20:00
Adresse

Victoria Teatret (biograf), Storgade 15, 4180 Sorø ()

Se på kort

Mødegange
2
Pris
Almen
DKK 150,00
onsdag den 29.01.25

Kl. 19:00 - 20:00

Karsten Brunsgaard Rud

Storgade 15, 4180

Se på kort

onsdag den 29.01.25

Kl. 20:00 - 21:00

Anette Kalle Larsen

Storgade 15, 4180

Se på kort