Rødbedetatar a la Kornets Hus

RØDBEDE”TATAR” SOM I KORNETS HUS
Rødbedetatar er en simpel ret, som alle kan lave, omend det kræver en smule
forberedelse.
Retten egner sig godt som tilbehør til et måltid men kan også tilberedes som en
farvestrålende for- eller mellemret med et stykke dampet fisk eller fintskårne
østers. Brug gerne den invasive Atlanterhavsøsters.
Tataren røres af lige dele rå, bagte og syltede rødbeder, der anrettes på en stor
tallerken med peberrods-mayonnaise, røget dådyr-havre og grønne krydderurter
fra haven eller grøftekanten.
Jeg foretrækker at bruge runde rødbeder, da de ofte er sødere og mildere i smagen
end de aflange. Desuden bruger jeg altid økologiske råvarer.


Ingredienser
400 g rødbeder fra din lokale økolandmand
200 g syltede rødbeder
3 pasteuriserede æggeblommer
2 dl smagsneutral olie
50 g frisk peberrod
Æbleeddike
Sennep
Olivenolie
Salt og peber
50 g Dådyr-havre, grovvalset
Bøgesmuld


Fremgangsmåde: 


Rødbedetatar
200 g vaskede rødbeder bages i ovnen ved 200C, til de er helt møre. Det tager typisk 60-90 min. afhængig
af størrelsen. De bagte og afkølede rødbeder befries for skræl og rives på et gammeldags rivejern. Hertil
tilføjes 200 g rå skrællet og revet rødbede samt 200 g syltede rødbeder enten revne eller skåret i tern.
Rødbedeblandingen tilsmages med en god økologisk olivenolie samt salt og peber inden anretning.


Peberrodsmayonnaise
Æggeblommerne piskes seje med 1 tsk sennep, lidt salt og 1 spsk æbleeddike. Mens der piskes, tilsættes
olien langsomt. Fortsæt indtil mayonnaisen har den ønskede konsistens. Smag til med fintrevet peberrod og
salt.


Røget Dådyr-havre
Dådyr-havren fordeles i en bradepande og drysses med en smule neutral olie og lidt salt. Havren ristes i
ovnen i ca. 10 min. ved 180C eller indtil den er gylden. Den ristede og nu sprøde havre ryges over bøgesmuldet. Hvis du har en lille Kasper Røghat, er denne et godt redskab. Du kan også ryge havren ved at
komme den i en sigte. Sigten hænger du i en høj gryde med bøgesmuld i bunden og lægger låget på. Gryden
stilles nu over middelhøj varme. Når der er godt gang i røgen, slukker du for varmen og lader gryden stå med
låg i 30 min.


Rødbedetataren anrettes som tidligere beskrevet

 

Velbekomme


Lukas Wolff
Køkkenleder og kornformidler
Kornets Hus