Motion

”Har du ikke tid til motion nu, så skal du afsætte tid til sygdom senere i livet” Citat ved Edward Stanley, engelsk politiker (f. 1826)

Find ind til glæde ved motion – det kan være de daglige gåture, holdmotion i aftenskole eller idrætsforeninger og så er der jo også hjemmetræningen. 

Link til gode hjemmetræningsøvelser med Hjerteforeningen
Øvelser med Diabetesforeningen

Intro og opvarmning med Dorthe Lykke

Elastiktræning - 6 gode øvelser


Det nytte med regelmæssig motion
En daglig gåtur på ca. en halv time reducerer risikoen for hjerte-karsygdommen med 30 procent – jo længere du går, desto mindre er risikoen.
Du får en stærkere muskulatur.
Bedre balance = mindre risiko for faldulykker med alderen.
Du skærper din hukommelse og kreativitet.
Det nedsætter risikoen for Type 2-diabetes.
Godt for stofskiftet – og for kolesteroltallet og det farlige fedt omkring maven.
Godt mod søvnløshed, depression, stress og angst.
Du får en bedre søvnkvalitet.
Nedsætter den relative risiko for demens med 30 procent.
Regelmæssig fysisk aktivitet forebygger mindst 13 forskellige former for kræft.
Hvis du går rask til en time hver dag, kan du tabe du dig  mindst 5 kg på et halvt år.
Kilde: ”Gå-bogen – så går det nok” v. Bente Klarlund, Gyldendal

Der findes utallige myter om vægttab, som slet ikke passer. Og det ville da være ærgerligt at have okset rundt og gjort alverdens ting til ingen nytte – og måske gjort noget som har givet dig skader. Du får her nogle af de mest udbredte myter om vægttab.

  1. Træning giver automatisk et vægttab.

Det er en udbredt misforståelse, at man bare skal træne lidt flere gange om ugen, hvis man gerne vil tabe sig. Træning er godt for alle mennesker, for det holder kroppen fit, styrker muskler og led, og forlænger dit liv. Men træning alene giver dig ikke et vægttab. Du bliver nødt til også at skære ned på indtaget af kalorier for at tabe kiloene på sidebenene, da man kun opnår et vægttab, hvis man forbrænder flere kalorier, end man indtager. Du vil derfor først opleve positive effekter i det øjeblik, du kombinerer den rette kost, søvn og varierende motion.

  1. Jo mere man sveder, jo mere forbrænder man.

Nej, svedproduktion er ikke et udtryk for, hvor meget man forbrænder. Det er en funktion, der nedkøler og regulerer kropstemperaturen, når kroppen er særligt varm. Hvor meget, man sveder, varierer fra person til person, og kan være bestemt af personlig fysiologi, vejr, kost og mange andre faktorer.

  1. Mavebøjninger giver flad mave.

Det hjælper dig desværre ikke nødvendigvis at gå amok med forskellige maveøvelser, hvis du vil tabe fedt omkring maven. Et stærkt core er både sundt og godt for dig, men det fungerer ikke sådan, at man kan træne specifikke muskelgrupper og så forvente et vægttab netop på den placering. Derimod vil du få godt udbytte af at træne hele kroppen og samtidig holde kalorieindtaget nede, fordi du derved også vil tabe fedt på maven.

  1. Jo mere man træner, desto bedre.

Egentlig giver det fin mening – hvis jeg vil tabe mig, så må jeg træne noget mere. Desværre er der rigtigt mange, der overgør deres ambitioner om vægttab, og derfor får forskellige skader, der i stedet afholder dem fra træning i en periode. Derfor skal du være opmærksom på, hvor mange timer, du træner. Et træningspas på 15-20 minutter dagligt er nok til at booste både forbrænding og blodomløb.

  1. Træning er kun for unge mennesker.

Mange mennesker tror, at de ikke kan begynde at træne i en sen alder. Men forskning viser, at folk, der begynder at træne i en sen alder får særlig god effekt af deres træning og desuden lever længere end deres jævnaldrende, der ikke træner.

  1. Det skal være hårdt at tabe sig.

Det er en udbredt misforståelse, at det skal gøre ondt, før det gør godt. Hvis du overanstrenger din krop over en længere periode, er der nemlig større risiko for, at du får skader. Alt for hård træning og strikse rammer kan også slå pusten rent ud af dig, og få dig til at falde helt tilbage i gamle og usundere vaner. Find derfor en balance, der passer dig, således at din livskvalitet er på maksimum samtidig med, at du får nogle flere sunde valgt flettet ind i din hverdag.