Foredragsrække OnsdagsTRÆF

    Foredragsrække

    OnsdagsRræf 2024-2025 – Foredragsrække kl. 15.00-17.00.

    Uge 38, 25/9 2024 – Beredskabsforbundet – Kriseramt – Klar dig selv i 3 døgn. Når større dele af samfundet rammes, tager redningsberedskabet sig først og fremmest ad vpores kritiske samfundsfunktioner, så g.eks. sygehuse og plejehjem, kan fungere. Imens skal du, dine naboer kunne klare jer selv i 3 døgn eller mere?

     

    Uge 41, 9/10 2024 – Thomas Larsen – Fremtiden for Kongehuset. En suveræn dronning har abdiceret efter svimlende 52 år på tronen – og et nyt kongepar skal tage over og åbne helt nye kapitler for en institution, der rækker mere end 1000 år tilbage i tiden. Hør kongehusekspert Thomas Larsen fortælle om dronning Margrethes tid som regenten, et helt land lærte at holde af og respektere dybt, og hør ham fortælle om baggrunden for den overraskende, men kloge abdikation, som dronningen har gennemført. Og hør ham ikke mindst fortælle om det nye tæt sammensvejsede team, som fremover skal stå i spidsen for Kongehuset, og som skal løfte den monumentale opgave, som består i at repræsentere landet udadtil og samle det indadtil. For det er i sin essens  dèn opgave, som  venter det nye kongepar. Kong Frederik og Dronning Mary.

     

    Uge 43, 23/10 2024 – Martin Wittrup-Enggaard – Fældet af DNA. Over 600 draber i nyere tid blevet opklaret ved at kombinere dna-test, og slægtsforskning. Dansk politi har nu fået mulighed for også at benytte genetisk slægtsforskning og slægtskabssøgning i deres arbejde, som kom på plads på baggrund af et borgerforslag.

    Men hvad ledte egentlig op til borgerforslaget? JHvardan kan det hjælpe politiets efterforskning? Og hvilken regulering er trods alt nødvendig for at sikre en etisk forsvarlig brug af værktøjet? Det og meget mere fortrækker drabsefterforsker ved Københavns Politi, Martin Wittrup-Enggaard om på dette spændende og højaktuelle foredrag.

    Uge 45 Obs Bemærk  foredraget The Darièn Gap  udgår pga. sygdom. Nyt:: 

    Uge 45, 6/11 2024 – Cecilla Vanman - Et Arbejdsliv på Iskanten.Cecilia tager publikum med bag scenen som ekspeditionsleder og havpattedyrbiolog ved iskanten i Arktis. Vi rejser blandt andet med på en spændende filmekspedition på jagt efter hvalrosser, hvidhvaler og narhvaler ved 76nde breddegrad i Canada, i fodsporende på legendariske opdagelsesrejsende igennem den mytiske Nordvestpassage og møder udfordrende storme, isbjørne og overvældende natur i den arktiske ødemark. Cecilia formidler levende og engageret, og publikum er med hele vejen, når havisen knager faretruende under flyverens landingsstel og stormbølgerne vælter ind over forskningsskibets stævn.

    Uge 47, 20/11 2024 – Ole Sønnichsen – Farlig Mand – den danske Stasi-spion. Den kolde krig var på sit højeste, da den danske journalist Flemming Sørensen blev hvervet som spion for den berygtede og brutale sikkerhedstjeneste Stasi.

    I 1960 gjorde Jyllands-Posten Flemming Sørensen til deres udsendte i Den kolde krigs hovedstad. Berlin. Her tog hans hemmelige karriere for alvor fart, ikke mindst fordi han som international journalist kunne krydse den ellers hermetisk lukkede grænse mellem øst og vest.

    Kodeordet Flamme er den spektakulære og fascinerende fortælling om en af Stasis allervigtigste danske agenter. Flemming Sørensen blev aldrig dømt, selv om han faktisk stod anklaget for spionage i en opsigtvækkende og farverig retssag i Vesttyskland i 1980èrne. Et stykke dansk verdenshistorie, der vækker den nære fortid til live – men også et stykke historie som er blevet skræmmende aktuel.

    Foredraget er baseret på bogen af samme navn og en omfattende research i Stasis arkiver, hvor Flemming Sørensens utrolige sag fylder adskillige hyldemeter. Dertil kommer andre tyske og danske arkiver og interviews med hovedpersonens venner, kollegaer, fjender og ofre. Fascinerende TV-klip fra perioden er flettet ind i foredraget.

     

    Uge 49, 4/12 2024 – Connie Svendsen – Livet ad Libitum. En sprudlende og anderledes livsfortælling. Connie Svendsens eventyrlige og tumultariske liv starter i de svingende 60ère i København. Hendes ungdom er fyldt med fest, dans stoffer og seksuel udforskning, et liv der fører hende til internationale oplevelser som model i Paris og som kæreste til den kendte sanger Johnny Logan. Hendes iværksætterånd blomstrer med åbningen af en slikbutik og en smørrebrødsforretning, før hendes karriere tager hende videre til Spies-guide og en tre årtier lang karriere som stewardesse.

    Personlige udfordringer præger også hendes vej – fra forholdets strabadser med en stofafhængig partner til eget møde med en alvorlig sygdom, alt imens familien også kæmper med egne hemmeligheder og udfordringer. Gennem disse oplevelser fortæller hun om styrken i at omfavne livets muligheder og vigtigheden af at støtte hinanden igennem livets prøvelser. Denne fortælling er ikke kun Connies, det er en universel historie om mod, modstandsdygtighed og evnen til at finde lys, selv i de mørkeste tider.

    Et underholdende foredrag, der ikke blot er inspierende og bevægende, men som vil efterlade jer med en dybere forståelse for livets uforudsigelighed – alt sammen serveret med en god portion humor.

    Foredraget er baseret på Connie Svendsens bog, ”Livet ad Libitum – En sprudlende og anderledes livsfortælling”, som en anderledes livsfortælling om at sige ja, når livet byder sig til, og om at komme igennem svære tider med hinanden i hænderne.

     

    Uge 02, 15/1 2025 – Pia Lund Poulsen – Krydderiernes kulturhistorie. For mere end 500 år siden drog de store opdagelsesrejsende ud i verden på jagt efter krydderier, som var mere værd end det pureste guld. Det siges, at peber er krydderiernes konge og kardemommen er krydderiernes dronning.

    Krydderiernes historie er lang og blodig. Den handler om opdagelseslyst, magt og ære. Portugiserne satte sig for at finde den direkte søvej  til de eftertragtede krydderier – peber, muskatnød og kanel – og Spanien fulgte efter. Kendte opdagelsesrejsende som Vasco Da Gama, Columbus og Magellan fik deres plads i verdenshistorien.  . Det blev begyndelsen på de europæiske kolonimagter, som forsynede hjemmemarkedet med kaffe, kakao, tobak og sukker. De nationer der kontrollerede krydderihandlen blev tilført store rigdomme.

    I foredraget skildres både de eventyrlige opdagelsesrejser, samtidig med at vi får indsigt i hvordan folk i Asien i dag anvender planter og krydderier i deres daglige levevis.Og aldrig siden 1989 har der været en så bred erkendelse af, at demokrati og fred i Eu

     

    Uge 04, 22/1 2025 – Lykke Friis – Tårernes Europa. En russisk i sig frem, da Berlinmuren faldt, er godt tre årtier senere lagt endeligt i graven bevægelser, pandemi og et selvsikkert Kina. Det håb om en fri og fredelig verden, der voksedenvasion af Ukraine, sabotage af gasledninger, energikrise, en frygt for tredje verdenskrig – og læg dertil Brexit, autoritære bevægelser, pandemi og et selvsikkert Kina. Det håb om en fri og fredelig verden, der voksede sig frem, da Berlinmuren faldt, er godt tre årtier senere lagt endeligt i graven.  Den verdensorden, vi i Europa troede, at vi kendte, er ved at blive en helt ? Og hvad betyder det? Og hvor sikkert er det, at Europa kan holde sammen i kampen med Putin? Det giver Lykke Friis sine bud på i hendes bog ”Tårernes Europa” der er afsættet for dette foredrag.

     

    Lykke Friis har altid haft det europæiske som omdrejningspunkt, først som statskundskabsstuderende, forsker, minister, korrespondent og nu som direktør for Tænketanken Europa. I foredraget tager hun os med på hendes personlige, europæiske opdagelsesrejse – fra Moskva og Rom til London og Kyiv, til det nye jerntæppe i Narva og det centrale Tyskland , hvor Putin  boede i Dresden i slutfirserne, og hvor Angela Merkel på en række områder svigtede. Anekdoter og pointer illustreress med personligt fotomateriale.

     

    Mødet med den polske frihedshelt Lech Walesa og Ruslands tidligere præsident Dmitrij Medvedev trækkes ind – alt sammen for at forklare, hvad der bragte os til dette vendepunkt i historien og for at give kvalificerede bud på, hvad der venter os. Trods titlen er èn af hovedpointerne, at der fortsat er håb. Ligesom i 1989 afhænger det Europa vi får, i høj grad af os selv. Og aldrig siden 1989 har der været en så bred erkendelse af, at demokrati og fred i Europa ikke må tages for givet,

     

    Uge 06, 5/2 2025 – Inge Schjellerup – Mit liv i Peru og Inkariget. I det 15. og 16 århundrede var inkaerne en af de mest højtstående kulturer på det amerikanske kontinent med en velordnet samfundsstruktur og en højtudviklet teknologi, men uden skriftsprog. På mindre end 100 år erobrede inkaerne et rige, der strakte sig fra det sydlige Colombia i nord til langt ned i Argentina og Chile i syd. En stor kultur gik til grunde ved spaniernes erobring. Inge Schjellerups mange års forskning under ekspeditioner ind i regnskoven giver dig ny viden om inkaernes rige.

    Inge Schjellerup er nu professor emerita og tidligere tilknyttet Nationalmuseet, Hun har lavet feltarbejde i mange år i Peru, hvorfor hun også kaldes indiana Inge og Inka Inge. Hun er æresdoktor på flere universiteter i Peru og har modtaget solordenen fra Perus regering.

     

    Uge 08, 19/2 2025 – Thomas Heilmann om Svend Asmussen. Violinisten, sangeren, skuespilleren, entertaineren – den elskede og populære Svend Asmussen døde i februar 2017, næsten 101 år  gammel. Her bliver han præsenteret med ord og musik og klip fra hans film, TV og koncerter.

    Vi skal se og høre den unge Svend Asmussen i film fra 1935-1950 og høre hans swingende kvintetter fra 1930èrne op til 1960èrne, se frydefulde TV-optagelser med Swe-Danes, og møder med store udenlandske jazzmusikere samt optagelser med hans kvartetter fra 1980èrne til 2003.

     

    Uge 10, 5/3 2025 – Camilla Kornerup – Andalusien en kulturel vugge. I middelalderen var Andalusien Europas vigtigste og mægtigske rige. Muslimske arabere og berbere invaderede Den Iberiske Halvø i år 711, og de næste 700 år satte de et uudsletteligt præg på hele Europas udvikling, og gjorde Andalusien til et verdenscentrum.

    Foredraget kommer rund om hvordan sameksistensen mellem muslimer, kristne og jøder i middelalderen skabte en tidslomme bygget på religiøs  en tid, hvor mennesker ad ganske forskellige kulturelle baggrunde, sammen nåede højder og vindinger, som tjener til inspiration i vores nutid, hvor konflikt og splittelse hersker mange steder. Foredrag og billeder er baseret på studier, arbejde og rejser i Andalusien siden 1990èrne senest i 2024.

     


    Nummer
    242400 - Foredragsrække OnsdagsTRÆF
    Første mødegang
    onsdag den 25.09.24 kl. 15:00 - 17:00
    Undervisere
    Adresse

    Gilleleje Hallen, Bøgebakken 19, 3250 Gilleleje

    Se på kort

    Mødegange
    11
    Pris
    Almen
    DKK 1099,00
    onsdag den 25.09.24
    Er blevet afholdt
    onsdag den 09.10.24
    Er blevet afholdt
    onsdag den 23.10.24
    Er blevet afholdt
    onsdag den 06.11.24
    Er blevet afholdt
    onsdag den 20.11.24
    Er blevet afholdt
    onsdag den 04.12.24
    Er blevet afholdt
    onsdag den 08.01.25

    Kl. 15:00 - 17:00

    Anette B. Mikkelsen

    Bøgebakken 19, 3250 (Møllestuen)

    Se på kort

    onsdag den 22.01.25

    Kl. 15:00 - 17:00

    Anette B. Mikkelsen

    Bøgebakken 19, 3250 (Møllestuen)

    Se på kort

    onsdag den 05.02.25

    Kl. 15:00 - 17:00

    Anette B. Mikkelsen

    Bøgebakken 19, 3250 (Møllestuen)

    Se på kort

    onsdag den 19.02.25

    Kl. 15:00 - 17:00

    Anette B. Mikkelsen

    Bøgebakken 19, 3250 (Møllestuen)

    Se på kort

    onsdag den 05.03.25

    Kl. 15:00 - 17:00

    Anette B. Mikkelsen

    Bøgebakken 19, 3250 (Møllestuen)

    Se på kort