Foredragsrække OnsdagsTRÆF

  Foredragsrække

  OnsdagsTræf – 11 foredrag

  Uge 39 – 28/9 2022 – Tore Grønne – På afveje i Libanon. Eventyreren Tore Grønne hopper med to kammerater på skramlede lejecykler og begiver ud i Libanon. De vil vise, at hvis man hopper på cyklen i lande, som herhjemme i trygge Danmark har ry for at være 'banditlande', så kommer man tæt på mennesker og kulturer og finder ud af, at verden og dens folk ofte er bedre end dens ry.

  De lader de sig fare vild i landet med den brogede historie, møder vidt forskellige mennesker i øjenhøjde og forsøger at forstå deres virkelighed – såvel i de vilde bjerge, som i dalene på grænsen til Syrien, hvor de bl.a. bliver inviteret ind i en palæstinensisk flygtningelejr, og i områderne kontrolleret af Hizbollah.  I foredraget, hvor der bliver vist masser af billeder og små filmklip, trækker Tore Grønne også tråde tilbage til andre oplevelser og møder med mennesker fra omtrent 50.000 kilometer rundt i verden på cykel.

  Uge 41 – 12/10 2022 - Anne-Grethe Bjarup Riis – Hvidstensgruppen II – De efterladte.            Anne-Grethe Bjarup Riis har instrueret den danske film Hvidstengruppen II – De efterladte, som er opfølgeren til hendes debutfilm, publikumssuccessen Hvidsten Gruppen fra 2012.

  Kom med bag om filmen Hvidstengruppe II – De efterladte, hvor Anne-Grethe Bjarup Riis fortæller om det omfattende arbejde som filminstruktør med dette krigsdrama, som er et grufuldt kapitel i danmarkshistorien og som aldrig før er fortalt.                                                                                           Bjarup Riis viser filmklip og billeder, og fortæller om det enorme researcharbejde, som ligger til grund for filmen. Om de historiske karakterer og det enorme skuespillercast der tæller 120 skuespillere fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Letland, Norge og Rusland.
  Hun giver os et indblik i hvordan man forvandler et manuskript til en levende fortælling, hvordan hun arbejder med skuespillerne, psykologien og dramaturgien.
  Hun fortæller om udfordringerne ved at genskabe et historisk korrekte univers; De hvide busser, bombeflyene, kvindefængslerne, guillotinen, makeup og kostumer lige fra fangedragter og uniformer til hundedækkener med SS-logo.
  Hun gennemgår de forskellige locations og fortæller om optagelserne i Letland, og tager os med på en filmet rundvisning fra de to store filmstudier hvor dekorationerne er bygget; de tyske fængselsceller og kontorer er genskabt og også køkkenet på Hvidsten kro er genopført og står som det så ud i 1944.
  Et utroligt spændende foredrag af Anne-Grethe Bjarup Riis, der tager os med bagom filmen og giver os et indblik i hvordan hun arbejder som instruktør.

  Uge 43 – 26/10 2022 – 15-17 – Ole Sønnichsen – One Dollar Man. Ole Sønnichsen fortæller med skarpe detaljer og på en fasinerende facon den utrolige hostorie om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig. Foredraget tager udgangspinkt i hans bog af samme navn. Historien starter den 24. maj 1940, hvor telefonen ringede hos William S. Knudsen på kontoret hos Generel Motors i Detroit. I den anden ende af røret var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linie fra Det Hvide Hus. Han manglede en mand, der kunne tage hånd om den amerikanske produktion af krigsudstyr – også selv om lønnen var på symboliske 1 dollars om året: Danskeren William S. Knudsen.  Det blev begyndelsen på, at William S. Knudsen blev ”The One Dollar Man” og den højeste dekorerede civile nogensinde i den amerikanske hær. Foredraget giver fortællingen om cykelsmeden der udvandrede fra København i 1900 og kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund, viste stort talent for at organisere, sætte samlebåndsproduktionen i system hos Henry Ford, blev øverste direktør for konkurrenten Generel Motors med 250.000 ansatte, var en af USA`s bedst betalte erhvervsledere i 1930erne – og altså endte i spidsen for 11 millioner arbejdere på 1.200 amerikanske fabrikker, der var med til at vende de allieredes krigsheld, da USA trådte ind i 2. Verdenskrig  - siger historikerne.

  Uge 45 – 9/11 2022 kl. 15.00-17.00 – Camila Kornerup – Skotland.  Skotterne afholdt Parlamentsvalg i maj 2021, og det nationale parti SNP, som arbejder for Skotlands uafhængighed af Storbritannien, kom atter til magten. Spørgsmålet om Skotlands selvstændighed er et varmt punkt på skotternes politiske dagsorden, og diskussionerne går livligt både i parlamentsbygningen, på pubber og i gader og stræder.

  Men hvem er de, skotterne? og hvorfor er de så genstridige og stolte? Foredraget går under huden på skotterne og deres kultur  og forhold til England. 

  Fortællingen om Skotland ledsages af billeder af landets beboere og betagende natur, hvor højlandets storslåede nationalparker gemmer på romantiske historier om de gamle klaner. Dybe søer og grønne dale leder ned til øde sandstrande og gamle havne hvorfra man kan sejle til afsides små samfund på Hebriderne, Orkney og Shetland.

   

  Uge 47 – 23/11 2022 kl. 15-17 – Rène Dahl Andersen – Hærdet 2.0. I Hærdet 2.0 følger flere nye spændende historier og sager fra en verden, som kun meget få virkelig kender.

  Foredraget handler også om, hvordan det var at komme fra en stille nordjysk landsby til den hårde stenbro i Hovedstaden – fra bonderøv til betjent, om hvordan samarbejdet foregår med en meddeler fra det kriminelle miljø og den hårfine grænse, der er i samarbejdet, hvor meget kan gå rigtig galt samt om arbejdet i udlandet som professionel lejesoldat og som undercover agent for PET.

  Uge 49 – 7/12  2022 –. Hans Pilgaard  - Kampen for et sjovere liv. Verden er ikke, hvad den HAR været, men vi har mere end nogensinde måske brug for at samles om håb, humor og troen på, at vi kan gøre noget. Livsglæden HAR trange kår i en verden med corona, klima-katastrofer og Trump-typer. Dårlige nyheder og dommedags profetier trives i gråvejret, og det kan være svært at se en glad udvej for bare ”to-do-lister”, sortsyn og frygt. Der ER ikke meget at grine af – men SÅ vigtigt, vi gør det. En eftermiddag, med både larmende anekdoter og stille personlige beretninger, hvor du måske bliver inspireret til at anvende din 7. sans: den humoristiske sans - i kampen for et lidt sjovere og lettere liv. Et foredrag der støjer, vækker latter og eftertanke og måske - håb!

  Uge 02 – 11/1 2023 Christian Friis.  Berlin – brændpunkt i den kolde krig. Berlins historie er helt ulig nogen anden bys historie. Fra byens ydmyge begyndelse til hastigt voksende moderne storby i 1800 tallet gennem 1. Verdenskrig og 1920ernes hedonisme til Det tredje Rige i 1930erne og i 1940erne – fra byens Tysklands deling til Berlinmuren, murens fald og endelig genforeningen af Øst og Vesttyskland. Vi ser nærmere på Berlins historie og især forholdene i Østberlin og livet med muren.

  Uge 04 – 25/1 2023    Jakob Illeborg – Verden i forandring. Igennem mange år har Jakob Illeborg rapporteret fra verdens hotspots, hvor begivenheder langt væk, under andre himmelstrøg og i andre tidszoner, påvirker livet herhjemme i Danmark. I dette foredrag fortæller Jakob deltagerne om nogle af de væsentligste skæringspunkter i nyere tid, og han giver hans eget bud på, hvad vi kan forvente os af den kommende tid. Han løfter sløret for, hvordan de globale tandhjul griber ind i hinanden og hvilken vej de drejer. Jakob fortæller underholdende og vedkommende og trækker på en stor indsigt fra mange års erfaring.

  Uge 06 – 8/2 2023 – Adam Jon Kronegh -   Ubåde og skandaler – Historier fra Rigsarkivet. Noget af det bedste ved at arbejde ved Rigsarkivet, at ”falde” over arkivalier, som pludselig åbner fo de mest utrolige historier. F.eks. historien om danskeren Johan Frederik Carlsen, som omkom under den amerikanske borgerkrig i verdens første undervandsbåd; en utrolig historie om udlængsel og (dumdristighed). Eller da jeg blev kontaktet af en tidligere senator på de Vestindiske Øer; som havde hørt om en anonym dansk embedsmands ulykkelige skæbne i 1899, efter en romantisk, men syndig og ”naturstridig” affære…

  Uge 08 – 22/2 2023   Klaus Bundgård Povlsen -  Dig og mig og magthaverne. TV Avisens Klaus Bundgård Povlsen serverer eftertanke og gode grin med en rask tur gennem det politiske TV-landskab. Et landskab, hvor vi næsten alle sammen stemmer på valgdagen. Men ikke stoler på politikerne resten af året! Kan vi få en dansk Trump? Har vi – som man hævder – de politikere, vi fortjener? Og bliver politikerne behandlet efter fortjeneste? Klaus Bundgård har haft politikerne tæt inde på livet siden 1990’erne og giver med en stribe eksempler – de fleste morsomme! – sit bud på, hvorfor vi og politikerne har det, som vi har det med hinanden. Og hvorfor medierne behandler politikerne, som de gør. Efter foredraget inviterer Klaus Bundgård dig til en samtale om vejen frem: Hvordan kan vi hver især få mere ud af politikerne, pressen og hinanden? Et foredrag der underholder og gør klog.

  Uge 10 – 8/3 2023  -  Kim Sjøgren - "Violinens fantastiske fortælling"- De seneste 63 år har Kim Sjøgren haft violinen, som sit virke. Han startede som 3-årig, blev optaget på konversatoriet som kun 12-årig (med kulturministerens særtilladelse) og blev koncertmester i Det kongelige Kapel som 22-årig, Dette foredrag handler dog ikke om Kims rejse gennem musikken, men hans trolige følgepartner på rejsen. Hør om Stradivarius, om virtuosen og komponisten Paganini, og hør en gang om du kan høre forskellen på en dyr og en billig violin. Men ikke mindst: hør Kim Sjøgren, professor i violin, spille nogle af de smukkeste og vigtigste stykker, fra violinens historie. Kom med til et foredrag med musik og underholdende anekdoter. Utrolige fortællinger om mysterier og gåder om de gamle violiner og hør smukke musikalske indslag på violin spillet af Kim Sjøgren-

   

  Nummer
  222400 - Foredragsrække OnsdagsTRÆF
  Første mødegang
  onsdag den 28.09.22 kl. 15:00 - 17:00
  Undervisere
  Adresse

  Gilleleje Hallen, Bøgebakken 19, 3250 Gilleleje

  Se på kort

  Mødegange
  11
  Pris
  Almen
  DKK 1095,00
  onsdag den 28.09.22
  Er blevet afholdt
  onsdag den 12.10.22
  Er blevet afholdt
  onsdag den 26.10.22
  Er blevet afholdt
  onsdag den 09.11.22
  Er blevet afholdt
  onsdag den 23.11.22
  Er blevet afholdt
  onsdag den 07.12.22

  Kl. 15:00 - 17:00

  Anette B. Mikkelsen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 11.01.23

  Kl. 15:00 - 15:45

  Anette B. Mikkelsen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 25.01.23

  Kl. 15:00 - 17:00

  Anette B. Mikkelsen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 08.02.23

  Kl. 15:00 - 17:00

  Anette B. Mikkelsen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 22.02.23

  Kl. 15:00 - 17:00

  Anette B. Mikkelsen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 08.03.23

  Kl. 15:00 - 17:00

  Anette B. Mikkelsen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort