På Bornholm flytter aftenskolen ud i det fri

På Bornholm flytter aftenskolen ud i det fri

9. marts 2023

Sprogkurser på gåben, keramikbrænding under åben himmel, madlavning over bål og yoga. Coronapandemien satte for alvor skub i kreativiteten i aftenskolerne, der flyttede flere aktiviteter udendørs. Nu skal midler fra Realdania hjælpe til, at LOF Bornholm kan lave endnu flere aktiviteter i naturen.

”Corona var en anledning til at kigge på vores aktiviteter og se, hvad vi kunne gøre anderledes, og hvilke kurser vi kunne flytte udendørs. Mens det var oplagt at flytte flere af vores bevægelseshold udendørs, så lykkedes vi også med andre aktiviteter som madlavning og sprog. Det blev populært at lære tysk ved at gå rundt i byen sammen med underviseren og på tysk tale om de ting, man så der. Det er jo helt oplagt for en ø som vores, hvor der er mange tyske turister”, siger Heidi Marker, der er skoleleder i LOF Bornholm.

Folkeoplysning i det fri

Faktisk har det været så positivt at bruge naturen til at lære nyt og dyrke fællesskabet, at det skal være en fast del af tilbuddene hos LOF Bornholm. Med 100.000 kr. fra Realdanias pulje ”De nye folkerum” kan der nu etableres et sted, hvorfra aktiviteterne kan afvikles.

”Naturen er en fantastisk ramme at være i, fordi den gør noget helt særligt for både den mentale og fysiske sundhed. Så da jeg læste om puljen, var det en oplagt chance for at kunne styrke og udvikle vores aktiviteter i naturen”, siger Heidi Marker og fortsætter:

”Vi har ikke vores egne lokaler. Med midlerne kan vi nu lave et samlingssted, hvor vi kan dyrke naturen på tværs af generationer. Her kan vi lære at lave mad over bål, arrangere sanketure, brænde keramik, lave yoga og blive klogere på os selv, hinanden og naturen. Det skal være folkeoplysning i det fri”.

På jagt efter det helt rigtige sted

Drømmen er at få et lille hus, fx i samarbejde med en kolonihaveforening, hvor der kan etableres udekøkken og være plads til borde og bænke.

”Næste skridt er at finde det helt rigtige sted, hvor vi kan være. Der er mange ideer i spil, men helt grundlæggende handler det om at finde en løsning, hvor vi hurtigt kan komme i gang med at lave aktiviteter”, siger Heidi Marker.

Et døgn med fokus på viden og inspiration indefra og udefra

  • 9. februar 2023 - De folkeoplysende aktiviteter i LOF er aktuelle som aldrig før, det står klart efter årets Idétræf, hvor 100 engagerede skoleledere, bestyre...

Nyt samarbejde skal skabe fællesskaber på Hjertestierne i Viborg

  • 9. marts 2023 - Hjertestierne binder på smukkeste vis Viborg sammen. Nu skal et nyt samarbejde mellem LOF Midtjylland og Hjerteforeningen sikre, at der komm...

LOF på Venstres Landsmøde: Folkeoplysningen er presset

  • 21. november 2022 - Her kan du læse formand for LOF Kim Valentins tale til Venstres Landsmøde den 19. november 2022.