LOF på Venstres Landsmøde: Sæt civilsamfundet frit

LOF på Venstres Landsmøde: Sæt civilsamfundet frit

Her kan du læse formand for LOF Kim Valentins tale til Venstres Landsmøde 18. november 2023.

20. november 2023

Først stort tillykke til Troels og Stephanie med valget. Det er vi meget glade for i LOF.

Mit budskab til jer alle i dag er, at folkeoplysningen lever, og vi har det godt. Vi har det godt, fordi der stadig er mange ildsjæle i Danmark, som brænder for folkeoplysning.

Men jeg vil også gerne benytte lejligheden til at stille nogle andre spørgsmål, som kan interessere jer.

Det vil jeg gerne, fordi der lige nu bliver lagt alt for mange snubletråde ud i systemet.

Lad mig give et eksempel:

En lille lokalafdeling i LOF skal have ny kasserer, men på grund af hvidvaskregler så tager det et halvt år, og det koster en bondegård at få det gjort.

Spørger vi hvorfor? Så er svaret, at bekæmpelsen af hvidvask er vigtigere end noget andet.

På trods af at al sund fornuft siger, at en lille forening med meget få kroner på kontoen jo nok ikke bliver storforbrydere over en nat – og at der faktisk ikke har været et eneste eksempel på det modsatte.

Det er systemet før mennesket (og den lille forening) …. Det er det, Venstre skal bekæmpe.

Og når vi taler om systemet, er der også andre områder som kunne blive bedre.

Lad mig nævne:

  • Mangel på gode brugbare lokaler i kommunerne og manglende forståelse lokalt i kommunernes administration for problemet. Resultatet er, at det bliver dyrere og møgbesværligt for vores ildsjæle.
  • Unfair konkurrence fra biblioteker som er kommunalt finansieret, som leverer gratis foredrag i forsøg på at redde deres egen økonomi. Men der er jo ikke noget, der er gratis. Det bliver bare betalt af kommunen, og så udkonkurrerer man folkeoplysningens alternativ.
  • Faldende statslig og kommunal finansiering og meget stor forskel på den kommunale finansiering i de enkelte kommuner.
  • En forældet folkeoplysningslov, som vi i mange år har bedt om en revision af. Den betyder, at der er aktiviteter, vi ikke kan udvikle.

Vi taler ofte om at passe på vores ildsjæle i vores foreninger. Men må jeg sige – der gøres simpelthen alt for lidt ved det.

I LOF er vi en del af civilsamfundet, og det er vi meget bevidste om. Når vi ser på systemet … magten i Danmark, så er der sket noget igennem de sidste mange år.

Det er oftere og oftere, at vi tager os selv i at tænke – reglerne er til for reglerne skyld, og at systemet passer på systemet.

Sådan må det selvfølgelig ikke være. Der skal være tillid til systemet, og systemet skal have tillid til os i civilsamfundet.

Netop tillid er jo problemet, når reglerne bliver mere og mere besværlige.

SÆT CIVILSAMFUNDET FRIT kunne være et godt motto for Venstre i næste valgkamp - mener jeg!

Venstre værdier og LOF's værdier er tæt forbundne. Vi er jo i familie sammen, så det er ikke underligt.

I en familie passer man på hinanden, og jeg har lyst i dag til at huske alle på, at vi begge er skabt på basis af en lang kulturel dannelseshistorie.

En dannelse som bygger på dyder som anstændighed, nøjsomhed, ihærdighed, eftertænksomhed, besindighed, forstandighed og ikke mindst ordentlighed.

Det er en dannelse, som er ved at forsvinde i vores samfund. Det oplever vi i folkeoplysningen. Det ser vi i vores institutioner. Det ser vi i vores lovgivning.

Misforstå mig ikke. Danmark er et godt demokratisk samfund med masser af liberale frihedsrettigheder – bedre end de fleste, men hvis vi skal være ærlige ..

Så er det ikke godt nok, når vores ældre borgere svines til i ældreplejen.

Så er det ikke godt nok, at minoritetsgrupper ikke kan gå på gaden alle steder i Danmark.

Så er det ikke godt nok, at hædersmænd anklages for at være landsforrædere.

Så er det ikke godt nok, at tingene bare går for hurtigt til, at der er tænkt ordentligt over det, systemet gør.

Folkeoplysningen kan være med til at rette op på dette. Vi er et fundament for dannelse i Danmark – brug os!

I grundloven ligger vores foreningsfrihed godt iblandet alle andre rettigheder. Der ligger den godt! Den passer godt ind med retsind, lovsind, storsind og frisind. Den har det godt og trives i det miljø.

Men lad mig sige det lige ud: foreningerne trives ikke med overvågning, kontrol og styring. Vi kan godt selv. Det har vi bevist altid. Det er en væsentlig del af Danmarks udvikling. Og det er en afgørende del af Danmarks fremtid.

Netop fremtiden er det jeg vil slutte med. For selv om jeg har været meget direkte og til tider måske lidt hård i min retorik i dag, så er jeg også forhåbningsfuld.

Det er jeg, fordi Venstre og LOF er i familie, og fordi Venstre lige nu er i regering, og at der lige nu er muligheder for at ændre på de dele, jeg har kritiseret.

Lad mig også være forventningsfuld. Skal vi ikke love hinanden, at vi inden næste landsmøde har udarbejdet en plan for folkeoplysningen og civilsamfundet.

Det skal være i Venstres DNA – jeg ved, det er LOF's DNA.

Tak for nu og hav et godt landsmøde!

 

 

LOF på Folkemødet 2024

  • 4. juni 2024 - Når Folkemødet løber af stablen 13. - 15. juni 2024, kan du få en dosis folkeoplysning sammen LOF og vores gode samarbejdspartnere.

Udsyn og indsigt på årsmøde 2024

  • 3. juni 2024 - Engagerede LOF’ere fra hele landet var med, da der var årsmøde i LOF’s landsorganisation den 1. juni 2024. Et spændende kig på verden omkri...

Kan du heller ikke få nok af Grundtvig?

  • 28. maj 2024 - ”På grund af Grundtvig” er navnet på Danmark Radios fyrtårnstema, der løber af stablen i maj og juni. Formålet er at sætte fokus på arven ef...