Et døgn med fokus på viden og inspiration indefra og udefra

Et døgn med fokus på viden og inspiration indefra og udefra

9. februar 2023

De folkeoplysende aktiviteter i LOF er aktuelle som aldrig før, det står klart efter årets Idétræf, hvor 100 engagerede skoleledere, bestyrelsesmedlemmer og ansatte fra hele landet mødtes i Svendborg.

Vi lever i et samfund, hvor kriserne står i kø. Det kalder på viden om, hvordan vi som mennesker bedst muligt kan håndtere komplekse udfordringer som den grønne omstilling, digitaliseringen, inflationen og mistrivsel. Det kalder på de folkeoplysende aktiviteter i vores aftenskoler.

Så hvordan får vi flere med i fællesskaberne, hvordan gør vi os lækre for omverdenen, og hvilke dagsordener skal vi tappe ind i? Det var omdrejningspunkterne for moduler, oplæg og foredrag på Idétræffet.

”LOF er på mange måder i en brydningstid. Vi har fået undervisningstimerne tilbage, men vi har ikke helt deltagerne tilbage endnu. Vi har lært, at fællesskaberne betyder noget for dem, der kommer hos os i aftenskolerne. I aftenskolerne kan vi lære noget nyt, udleve sine drømme og få stillet sin nysgerrighed”, siger Per Paludan Hansen, der er sekretariatsleder i LOF’s landsorganisation.

Potentialer, muligheder og et ”tak for nu”
Lørdagen bød blandt andet på oplæg fra Videncenter for Folkeoplysning (Vifo), der stillede skarpt på aftenskolernes udfordringer og udviklingsmuligheder. Her har man kortlagt danskernes fritidsinteresser.

”Rigtig mange er er interesserede i kreative aktiviteter, madlavning og sprog – også den unge generation. Rigtig mange af dem dyrker interesserne på egen hånd, så der kunne være et potentiale i at tænke på aktiviteter, der gør dem dygtigere til deres interesse. Kan man lære at flå et dyr eller tilberede et måltid i aftenskolen, når man går på jagt?”, lød det fra Henriette S. Bjerrum, der er centerleder i Vifo.

Lørdagen bød også på inspiration om Verdensmålene fra Danmarks Biblioteksforening og om den danske madkultur fra Madkulturen, inden strategidirektør i Mandag Morgen, Altinget, Lisbeth Knudsen fortalte om den stigende digitale ulighed i Danmark og understregede folkeoplysningens naturlige rolle i at være med til at løse den udfordring.

Traditionen tro bød Idétræf også på fællessang og festmiddag, men inden da blev IT-konsulent i LOF’s landsorganisation, Jacob Kofoed efter 27 år sendt godt videre til sit nye job, da der var afskedsreception.

Det eneste, der kommer af sig selv, det er lommeuld
Tidligere skoleleder og nu borgmester i Odsherred Kommune, Karina Vincentz og Anders G. Christensen, gruppeformand for Venstre i Region Midtjylland og medlem af LOF’s landsstyrelse gav et kig ind i potentialer i samarbejde mellem LOF og kommuner og regioner.

”Der er masser af opgaver, vi ikke selv kan løse i kommunerne. Fx hvordan vi får skabt et bedre velfærdssamfund og får mere ud af de penge, vi har til rådighed. I min kommune har vi puljer til grøn omstilling, sundhedspolitik og demokrati. Men man skal ud at gøre sig lækker og vide, hvad man reelt kan byde ind med. Ikke kun til administrationen eller til politikere fra Venstre. Alle partier og politikere skal have en fornemmelse af, hvad I kan. Skab netværket, så er der masser af muligheder”, sagde Karina Vincentz.

Det billede kunne Anders G. Christensen nikke genkendende til.

”Der er masser af opgaver at tappe ind i, og det virker lige til højrebenet for LOF med formålet om at give lysten og rammerne til at lære mere og tage ansvar for eget liv som en aktiv borger i det danske demokrati og folkestyre. Brug det, for det er helt centralt i fx regionernes arbejde med lighed i sundhed. Men I skal byde jer til for det eneste, der kommer af sig selv, det er lommeuld”.

Søndagen fortsatte med inspiration og ideer ”indefra” med moduler om partnerskaber og samskabelse, målrettet markedsføring, bestyrelsesudvikling og onlineundervisning med ansatte fra afdelingerne og sekretariatet.

Inden journalist Troels Mylenberg satte punktum på årets Idétræf med en tour de force i den menneskelige værdighed i en strøm af informationer og nyheder.

Se flere billeder på LinkedIn.

Bliv klar til julen med LOF

  • 15. november 2023 - Inden vi ser os om, er det tid til juleknas, julehygge og ikke mindst julegaver. I LOF er de lokale aftenskoler klar med inspiration og gave...

Foreningsdemokratiet og folkeoplysning i fuldt flor

  • 5. juni 2023 - Engagerede LOF’ere fra hele landet fik Brogaarden i Middelfart til at summe af aktivitet, da der var årsmøde i LOF’s landsorganisation.

Nyt samarbejde skal skabe fællesskaber på Hjertestierne i Viborg

  • 9. marts 2023 - Hjertestierne binder på smukkeste vis Viborg sammen. Nu skal et nyt samarbejde mellem LOF Midtjylland og Hjerteforeningen sikre, at der komm...