Kurser, foredrag og oplevelser i hele Danmark
Vesterbrogade 35, 2. tv, 1620 København V
LOF på FacebookSkal en aftenskole være med, når kommuner arbejder med den grønne omstilling? Spørger man LOF Nord er svaret ja.
4. oktober 2022
Reduktion af CO2-udledning, bæredygtig omstilling, mere sundhed og bedre livskvalitet. Hjørring Kommune har pakket kufferten og er taget på en såkaldt klimarejse med destinationen ”grøn omstilling” sammen med blandt andre LOF Nord.
”Der er jo en stor opgave med oplysning i den grønne omstilling, og derfor begyndte vi i LOF at interessere os for, hvordan kommunerne arbejder med bæredygtighed. I første omgang gav det anledning til nogle gode aktiviteter i det nordjyske blandt andet sammen med Kornets Hus, som i sig selv havde stor værdi. Men det åbnede også en dør til Hjørring Kommunes arbejde med bæredygtighed og grøn omstilling”, siger Dorthe Lykke Olesen, der er udviklingskonsulent i LOF’s landsorganisation.
Få inspiration på temasiden om bæredygtighed i aftenskolen
Hjørring Kommune arbejder med fem centrale mål i den grønne omstilling, der nok skal være med til reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2023, men som også har fokus på at skabe vækst, sammenhængskraft og bedre livskvalitet. Desuden er partnerskabsaftaler med fx lokale virksomheder og organisationer helt central for at komme i mål.
”Projektet og ideen med partnerskaber appellerede til os, så vi bød os til og fik hurtigt et ja. Men vi var faktisk det eneste oplysningsforbund, der gjorde det, og kommunen havde heller ikke tænkt på os som en samarbejdspartner”, siger Jan Vestergaard, der er skoleleder i LOF Nord og suppleres af Dorthe Lykke Olesen:
”For os som oplysningsforbund er det en helt naturlig arbejdsform at organisere aktiviteter, hvor mennesker mødes på tværs. Vi er derfor 100 meter mestre i at koble parter sammen om et større formål – også når det kommer til virksomheder, kommuner og fx patientforeninger. Men vi skal også huske at fortælle, hvad vi kan. For som her er det ikke alle, der forbinder LOF med bæredygtighed”.
Nu hvor partnerskabsaftalen er skrevet under, skal der sættes gang i aktiviteter for at kunne realisere de centrale mål i rejsen. Selv barsler LOF Nord med mange ideer til aktiviteter lige fra workshops om klimavenlig mad og energioptimering til debatmøder om bæredygtighed. Men først og fremmest vil LOF spille en central rolle i at sikre samarbejder på tværs af de involverede i aftalen.
”Vi har store forventninger, men vi ved også, at al begyndelse er svær. Vi var jo til et stort anlagt møde i byrådssalen med alle parterne, hvor formand for LOF NORD, Hanne Richter underskrev aftalen. Inden vi ruller konkrete muligheder ud, har vi tilbudt at facilitere et møde, hvor vi samler de ca. 20 parter indenfor og erhvervslivet og uddannelser i Hjørring kommune for at få afdækket deres planer. Med et fælles afsæt kan vi efterfølgende blive konkrete på relevante aktiviteter, der giver mening for den store sag og for hver af os”, siger Jan Vestergaard og fortsætter:
”Alle parter skal finde den vinkel i arbejdet med bæredygtighed, der giver mening. Sådan er det jo også for os i LOF. Så måske tager det lidt længere tid, fordi vi skal gøre det rigtige sammen. Men jeg er sikker på, at det er umagen værd, fordi vi står langt stærkere, når vi gør tingene sammen”.
Klimarejsen har fem centrale mål