Moduler søndag

Søndag kan du fordybe dig i et af seks moduler.

M1: Hjernen husker musikken

Forskning viser, at musikterapi kan skabe tryghed og berolige mennesker med demens. Musikaliteten bliver ofte boende i hjernen langt henne i et sygdomsforløb - og for nogen giver korsang fornyet mening med livet. På modulet får du et indblik i teorien om de tre R’er: Ramme, Regulering og Relation. Musik har så mange forskellige funktioner i menneskelivet, så med de tre R’er kan vi belyse nogle af de vigtigste. Musik kan skabe en ramme, hvor mennesker kan føle sig tryg. Når rammen er på plads, kan vi bruge musikken til at påvirke menneskers sindsstemning. Og endelig kan musikken skabe relationer og fællesskab, fx når man synger sammen i et kor.

Oplæg ved Hanne Mette Ridder som er professor i musikterapi på Aalborg Universitet. Hun har mange års teoretisk og praktisk erfaring med, hvordan sang og musik påvirker mennesker. Hun vil give et overblik over nyeste forskning i musik som kreativ udfoldelse, og hvordan musik har en effekt i træning, forebyggelse og rehabilitering.

På modulet vil du også møde en afdeling, som har taget dette vigtige område med ind i deres udviklingsarbejde og tilbyder demenskor. Hør om deres erfaringer og få inspiration med hjem til nå ud til mennesker, der ikke af sig selv finder ind til aftenskolens tilbud.

Oplægsholder: Hanne Mette Ridder, professor i musikterapi på Aalborg Universitet.

M2: Underviserkompetencer i aftenskolen

LOF Faxe har igangsat en ny indsats til aftenskolens undervisere med støtte fra den Folkeoplysende lokalforeningspulje. Formålet er at sikre en inspirerende voksenundervisning, hvor underviserne er klædt på til at gennemføre målet for deres undervisning og inddrage deltagerne.

Ved at styrke undervisernes kompetence i forhold til folkeoplysningsloven kan undervisning bidrage til almen dannelse, demokratisk dannelse og aktiv deltagelse i samfundslivet. Indsatsen fokuserer på mere viden om ikke-formel læring for voksne, voksenpædagogik og tips og tricks til undervisning og deltagernes udbytte. LOF Faxe har i samarbejde med deres afdelingsfællesskab gennemført workshops og lavet et undervisningskompendium til aftenskolens undervisere.

På dette modul vil du dels få et indblik i nogle af de elementer, der indgår i indsatsen, og du vil høre om deres erfaringer med at tilbyde lokalt tilrettelagt efteruddannelse til deres undervisere.

Oplægsholdere: Margit Jørgensen, formand i LOF Faxe, Jocelyn Pedersen, næstformand i LOF Faxe, Susanne Jershøj, skoleleder i LOF Faxe. Inge Olhoff-Jacobsen, cand. mag. – ekstern underviser i projekt Underviserkompetencer i aftenskolen.

M3: LOF’s rolle i forhold bæredygtighed

Det giver rigtig god mening at samarbejde på tværs af de fem landsdækkende oplysningsforbund, når emnet er så vigtigt som bæredygtighed. Det giver også rigtig god mening med et fælles kompetenceløft af aftenskolens undervisere i forhold til at tænke mere bæredygtighed ind i undervisning.

Du får indsigt i den fælles indsats omkring projektet ”Undervisning med bæredygtighed". Du vil også få konkret inspiration til, hvordan du lokalt kan skabe udvikling og kompetenceløft til underviserne om bæredygtighed. Vi præsenterer et nyt inspirationsmateriale, som er et handlekatalog med de mange anbefalinger, som projektet har indsamlet.

Oplægsholder: Dorthe Lykke Olesen, udviklingskonsulent i LOF’s landsorganisation.

M4: Sæt ekstra skub i bestyrelsen og aktivitetsgrupperne

Er du valgt ind i bestyrelsen eller en del af aktivitetsgruppen, så har du nogle vigtige organisatoriske opgaver for at skabe udvikling i din lokalafdeling. På dette modul vil du få indspark konkrete indspark og inspiration til, hvordan du kan sætte ekstra gang i dit bestyrelsessamarbejde eller få en aktiv aktivitetsgruppe op og køre. Samspillet mellem skoleledere og aktivitetsgruppe og bestyrelse er enormt vigtigt for at få sat skub i den daglige drift.

Oplægsholdere: Christian Federspiel, organisationskonsulent i LOF's landsorganisation, Britta Leth, bestyrelsesmedlem i LOF Midtjylland og Claus Kronborg, formand i LOF Haslev. 

M5: Sammen sætter vi strøm til LOF’s brand

Et brand karakteriserer en virksomhed og skaber en genkendelighed. Når virksomheder er gode til at brande og positionere sig, vil de have en plads i forbrugernes underbevidsthed og være med, til at kunderne kommer igen og igen.

LOF’s brand er noget, vi er fælles om at styrke – uanset rolle i organisationen. Med eksempler fra vores kernefortælling, visuelle identitet og inspiration sætter vi fokus på, hvordan vi sammen kan styrke LOF’s brand. 

Få et spændende kig ind i, hvordan LOF Fyn og Langeland arbejder med at styrke brandet ved at arbejde målrettet med markedsføring.

Oplægsholdere: Louise Wiederquist, kommunikationskonsulent i LOF’s landsorganisation og Birgitte Rubæk Hansen, skoleleder i LOF Fyn og Langeland.

M6: Teams: Din nye bedste ven?

Hvordan kan du med Teams optimere og forbedre dine arbejdsopgaver og vaner? Teams kan blive din nye bedste ven, hvis du lærer at bruge netop de værktøjer, der kan hjælpe dig. Bliv klogere på, hvad du kan optimere og vær med til at diskutere, hvordan Teams kan hjælpe hele LOF. 

Oplægsholdere: Kim Bay, IT-konsulent i LOF’s landsorganisation.