Peter Kær: Gå i dialog med kunsten - sammen med andre

Peter Kær: Gå i dialog med kunsten - sammen med andre

Kunst er en demokratisk måde at være sammen på. For kunst er et spørgsmål om dialog. Og i kunstens verden behøver vi ikke være enige.

20. januar 2021

- Et godt kunstværk er noget, man kan sanse. Noget der er tankevækkende. Vi lever i en tid, hvor vi hele tiden bliver præsenteret for fotos og billeder. Men om det, vi ser, er kunst, det afhænger af, om vi kan bruge billedet til at reflektere over den tid, vi lever i. Det væsentligste er, at man kan reflektere over sit eget liv.

Sådan starter Peter Kær vores interview, før jeg overhovedet har nået at stille nogen spørgsmål. Peter Kær er cand. mag i kunsthistorie vært på flere af LOFs kunstrundvisninger på blandt andet Nivaagaards Malerisamling. Han er også kendt som journalist og som vært på tv-programmerne Hvem vil være millionær, Hit med sangen, Danmarksindsamlingen og Aftenshowet.

De seneste år er det dog interessen for kunsthistorie og glæden ved at give sin indsigt videre til andre, der har fyldt kalenderen.
- Jeg savnede fordybelsen, da stod midt i prime time og lavede ”Hvem vil være millioner, fortæller han. Den finder han i dag som underviser i kunst og kunstforståelse og som vært på DR-K-programmer som 1000 års dansk kunsthistorie, og Scavenius & Kær på tur i Kunsthistorien.

Kunst og historie
- Det er sådan med kunst, at det altid også handler om historie, siger Peter Kær.
Så for at forstå kunst er det godt at få en introduktion både til kunsten og til den tid, den er skabt i.
- Det har man brug for for at kunne åbne kunsten. Hvis man får noget at vide om tiden og omgivelserne, så kan man åbne kunsten og se, hvad der betød noget dengang, kunsten blev skabt og perspektivere det til, hvad kunstværket kan betyde i dag, siger han.

Da guldaldermaleren Wilhelm Marstrand var i Rom i 1936 var der koleraepidemi.
- Men man kan ikke se det i hans værker, for dengang malede man kun det smukke, fortæller Peter Kær. Livets alvor kommer til gengæld tydeligt til udtryk hos skagensmaleren Michael Anker.
- Han maler for eksempel en fisker, der er død, og som ligger på et bord. Det viser, at man havde et helt andet fokus for sine malerier i den tid, fortæller Peter Kær.

Vær nysgerrig
Når man har fået lidt baggrundsviden, behøver man ikke nogen særlige forudsætninger for at forstå eller opleve kunst, mener Peter Kær.
- Man skal bare være nysgerrig. Og når man så kan mærke, at det virkelig klikker, så kan man vælge nogle særlige malerier eller nogle kunstnere ud, som man kan fordybe sig i. Kunst tricker vores værdibegreber. Derfor kan alle ikke lide det samme.

I dialog med kunsten
Når kunsten har åbnet sig, kan man gå i dialog og reflektere over sit eget liv. Og selvom ens refleksion er personlig, er det berigende at reflektere over kunsten sammen med andre.

- Vi definerer os i kraft af det, vi ser, hører og gør. Når vi oplever kunst sammen med andre, får vi mulighed for en helt åben diskussion. Det er netop i dialogen, man kan reflektere over sit eget liv. Vi formes hele tiden, som mennesker, når vi er i dialog med andre. Det er, når vi taler om kunsten og vores oplevelse af kunsten, at udviklingen sker, siger Peter Kær.

Den personlige refleksion og dialogen er også en oplevelse af demokrati, mener han. Kunsten er et pusterum fra en hverdag, hvor vi ellers skal argumentere og tage stilling til alt. 

- Det fine ved kunst er, at man ikke behøver at være enige. Vi er vant til, at når en politiker siger noget, så skal man være for eller i mod. Vi er trænet i, at vi skal forstå alt og have en forklaring på alt. Sådan er det ikke med kunst. I kunstens verden behøver man ikke tænke det samme eller føle det samme. Det er en meget demokratisk måde at være sammen på, siger Peter Kær.

Derudover har kunst og det at opleve kunst en betydning for vores mentale sundhed, fordi kunst kan være med til at skabe dialog. 
- Hvis man har nogle indre uoverensstemmelser eller nogle udfordringer i sit liv, så går man tit rundt og tror, at man er den eneste i verden, der har det på denne her måde. Når man fortæller andre om det, så viser det sig ofte, at andre også har det sådan, og at man ikke er helt alene med sine følelser. Når vi oplever kunst sammen med andre, får vi mulighed for en mere åben diskussion, siger han.

Kunst online
Coronatiden gør det vanskeligt at komme på museum. Alligevel er det mulig at opleve kunst og at diskutere kunst sammen med andre. Deltag for eksempel i LOF’s online vinterhøjskole. Her får du serveret 200 års kunsthistorie seks mandage fra 19.00 – 21.00. Kunsthøjskolen består af online, guidede besøg seks af landets mest aktuelle udstillinger med Peter Kær som vært.
Læs mere om kunsthøjskolen her.

Du kan også følge med i Peter Kærs julekalender, der i år handler om maleren Vilhelm Hammershøi. Kalenderen består af 24 korte videoer, hvor Peter Kær hver dag går på jagt efter detaljerne i et af Hammershøis malerier.
Læs mere om kalenderen og find den her

Vil du opleve kunst sammen med andre, så har LOF jævnligt foredrag, rundvisninger og højskoledage. Se mere på www.lof.dk eller kontakt din lokale LOF-afdeling og se, hvad der sker online eller lige i nærheden af dig. 

Aftenskolen styrker din mentale sundhed

  • 8. maj 2018 - Aftenskolens fællesskaber holder os mentalt sunde. Det mener sundhedsinnovator Peter Thybo, der er forfatter til bogen Det dobbelte KRAM.

ABC for mental sundhed

  • 13. maj 2019 - Gør noget aktivt, gør noget i et fællesskab og gør noget meningsfuldt. Så vil du opleve større mental sundhed.

LOF og Corona efteråret 2020

  • 26. oktober 2020 - Mennesker er både krop og sind. Derfor prioriterer Danmark, at kultur- og fritidslivet holdes åbent. I LOF skaber vi trygge rammer for alle.