Højskoledage i Hemmet

    Tilmelding starter mandag den 2. sept., klokken 9.00

    Vi mødes kl. 9.30 til formiddagskaffe til 35 kr. Kl. 10 er der sang fra højskolesangbogen og foredrag.

     

     

    7. oktober 2024:  ”Små fly bringer håb til isolerede landsbyer”  

    Generalsekretær Peter Hedelund, Kolding

    Velkommen til et foredrag om MAF, der med deres små nødhjælpsfly når ud til nogle af de fattigste og mest isolerede mennesker i verden. 

    MAF’s små fly går på vingerne for hospitaler, nødhjælpsorganisationer og kirker, når det er svært at komme frem med hjælp. Det er under naturkatastrofer og humanitære katastrofer og i dele af verden, hvor afstandene er lange, og vejene er ikke-eksisterende. MAF Danmarks generalsekretær, Peter Hedelund, vil i sit foredrag fortælle om nogle af de isolerede samfund, han har besøgt med MAF i Madagaskar, Østafrika og Papua Ny Guinea. 

     

    MAF flyver for livet i 24 lande 
    MAF er verdens største humanitære flyselskab, der på verdensplan råder over flere end 100 små fly. Flyene fragter alt fra læger og medicin til bibler og nødhjælp i 24 ulande i Asien, Afrika og Sydamerika. Fælles for disse lande er, at en stor del af befolkningen bor så øde og isoleret, at det er svært eller umuligt at nå frem til dem med andet end fly. MAF’s fly og piloter er specialiserede i at lette og lande de mest besværlige steder, hvilket betyder, at MAF kommer ud til samfund, som få andre gør. 

     Mere information om MAF’s arbejde kan findes på maf.dk.  

     

     

    21. oktober:  ”Fællesskabs-Danmark”

    Jørgen Lund Christiansen, Vestermølle

    Næste år er det 100 år siden, Johs. V. Jensen skrev ”Vil selv du fatte dit væsens rod, skøn på de skatte, de efterlod”. Jørgen Lund Christiansen vil i form af nedslag om afgørende begivenheder siden Stavnsbåndets ophævelse i 1788 fortælle om baggrunden for det samfund, vi har i dag. Hvordan kan vi bruge erfaringerne, både de gode og de problematiske, når det gælder stillingtagen til dagens og fremtidens udfordringer. Jørgen Lund Christiansen er formand for Vestermølle Møllelaug ved Skanderborg Sø. Her er man netop gået i gang med en 10 millioner kroners investering i en bevaringsværdig hovedbygning, der skal rumme udstillinger om vore folkelige bevægelser – samt et Galleri Julius, som skal vise de bedte af bladtegner Jens Julius Hansens værker gennem mere end 50 år. Siden 2009 er der investeret 41 millioner kroner på Vestermølle, senest i en skulpturpark, der også har de seneste 250 års historie som emne. 

     

     

    4. november:  ”Fortællekoncert”

    Sanglærken Tina Wiberg

    Dansksproget sing/songwriter som på rekordtid med hendes debutalbum "STOP TIDEN" og stærke personlige FORTÆLLE KONCERT er på vej frem. En fortællekoncert hvor hun hudløst, åbent og meget ærligt deler ud af en meget stærk livshistorie. Hun fortæller, hvordan musikken blev hendes redning, og der hun søger til, for at finde "helle".  Det, der ikke altid kan siges med ord, kommer ud i sangskrivningen. Det er ingen tilfældighed at albummet hedder "STOP TIDEN". Hun ønsker - i en travl hverdag - at levere en unik koncertoplevelse, hvor der er tid til ro, nærvær, reflektion og fordybelse. Udgav debutalbum"STOP TIDEN" i nov. 2022 og har allerede i år 2023 præsteret 36 fortællekoncerter.

     

     

    18. november:  ”Det danske sprog”

    Sprogdoktor Anders W. Berthelsen, Odense; tidligere fast sprogklumme i Fyns Stifttidende og Fyns Amts Avis.

    I 2022 udgav Anders Wedel Berthelsen bogen "Kære Sprogdoktor," der handler om danskernes sproglige yndlingsaversioner. For eksempel: "Hvornår holder folk op med at sige 'rigtig rigtig'? Hvad betyder ordet forfordele? Hvorfor 'italesætter man en udfordring fremadrettet'? Hvorfor 'kigger politikere ind i at lukke ned og åbne op?'

    Tre relevante spørgsmål, som forfatteren tager op sammen med os.

    Han kommer også ind på nogle af de sproglige tendenser, der optager læserne. Det er f.eks. pendulord, fyldord, dobbelte led, klicheer, managementsprog, engelsk syge, kontaminationer, mellemrumsbetændelse, apostrofitis, udtaleforandringer og meget andet.  

     

     

    6. januar: ”Modstandsmanden Chr. U. Hansen”

    Tidl. efterskoleforstander Finn Tarpgaard. Holstebro

    Et foredrag om mod og handlekraft i en svær tid, hvor magten lå hos nazismen i Europa. Nazismen regerede i Danmark og ondskab og løgn var en del af forsøget på at holde fast i magten. Chr. Ulrik Hansen var en ung student under krigen, men blev en betydningsfuld leder af modstandsgrupper, som forsøgte at spænde ben for nazismens magtudøvelse. Det krævede mod og viljestyrke og ikke mindst en stærk tro på, hvad der virkelig betyder noget - og så kæmpe for det. Han var parat til ”at sætte livet ind for sandheden”. Chr. U. Hansen var belæst inden for både historie, region og filosofi, men var samtidig den praktiske og handlingsprægede. Derfor følger vi ham både i hans svære overvejelser over, hvilken vej han skulle vælge i livet og i hans livsfarlige opgaver som modstandsmand. Chr. U. Hansen var en lederfigur, som havde stor betydning for sine kammerater. Efter tilfangetagelsen forsøger de at befri ham, hvilket mislykkes. I celle 2 i Vestre fængsel bliver han dømt til døden. Hans afskedsbreve er nogle af de stærkeste og mest tænksomme breve, vi har fra den tid. Historien om Christian Ulrik Hansen er eksempel på en person der er 100 % tro i kampen for sandhed, retfærdighed og kærlighed – uden at hade sine modstandere

     

     

    20. januar:” Krigens love”

    Frivillig i Røde Kors Maya Møller

    Røde Kors har en unik historie i forbindelse med Krigens Regler og er altid til stede når en krig opstår.  Foredraget tager udgangspunkt i Røde Kors' historie, hvilke regler der er i krig, eksempler fra nutidens konflikter samt Røde Kors' rolle i krig.

     

     

    3. februar: ”Fra knægt i Skjern til korrespondent i London”

    Journalist Bjarne Nørum, London (tidl. Skjern)

    Siden 2006 har Bjarne Nørum boet i London, hvor han er freelancejournalist – og primært arbejder som korrespondent for Kristeligt Dagblad.

    Han fortæller om det omskiftelige britiske samfund, politik, Brexit, kongehus og det at være en del af danske establishment i den britiske hovedstad.

     

     

    17. februar: ”Katharina von Bora, Luthers hustru, forretningskvinde og nonne”

    Sognepræst Theresia Treschow-Kühl, Aabenraa

    Mød Katharina von Bora, der selv fortæller sin egen historie.

    Theresia Treschow-Kühl optræder som Katharina von Bora i en kopi af hendes dragt, kendt fra maleren Lucas Cranachs maleri.

    Da Katharina von Bora i 1523 flygtede fra klosterlivet til Wittenberg, anede hun ikke, at hun skulle blive en af reformationens mest kendte kvinder. Katharina von Bora var en kompetent og selvstændig kvinde, hendes mand Martin Luther kaldte hende ”Herr Käte”, for at understrege hendes dygtighed i forretninger. Hun blev sat i kloster som femårig og med livet som indsats flygtede hun. Ægteskabet med Martin Luther var kontroversielt, og hendes enkestand var ikke let.

    Mødet med Katharina von Bora giver et indblik i et helt unikt liv, og er mødet mellem middelalderens Europa og den nye tid med reformation.

    Katharina von Boras dragt er en kopi af Lucas Cranachs maleri af Katharina von Bora i anledning af hendes ægteskab med Martin Luther fra 1526. Kjolen er skabt i samarbejde med Annette Herbst, Historicum.

     

     

    Nummer
    24316 - Højskoledage i Hemmet
    Første mødegang
    mandag den 07.10.24 kl. 09:30 - 12:00
    Undervisere
    Adresse

    Hemmet Aktivitets-og Kulturhus, Sdr. Vium vej 2a, Hemmet, 6893 Hemmet

    Se på kort

    Mødegange
    8
    Ny pris (hold er startet)
    Almen
    DKK 338,00 675,00
    mandag den 07.10.24
    Er blevet afholdt
    mandag den 21.10.24
    Er blevet afholdt
    mandag den 04.11.24
    Er blevet afholdt
    mandag den 18.11.24
    Er blevet afholdt
    mandag den 06.01.25

    Kl. 09:30 - 12:00

    Birgit Kjær

    Sdr. Vium vej 2a, Hemmet, 6893 (Foredragssal)

    Se på kort

    mandag den 20.01.25

    Kl. 09:30 - 12:00

    Birgit Kjær

    Sdr. Vium vej 2a, Hemmet, 6893 (Foredragssal)

    Se på kort

    mandag den 03.02.25

    Kl. 09:30 - 12:00

    Birgit Kjær

    Sdr. Vium vej 2a, Hemmet, 6893 (Foredragssal)

    Se på kort

    mandag den 17.02.25

    Kl. 09:30 - 12:00

    Birgit Kjær

    Sdr. Vium vej 2a, Hemmet, 6893 (Foredragssal)

    Se på kort