Henrik Vestergaard, årgang 1947, opvokset i Flensborg, er dansk sydslesviger, som i 2015 også blev lovformelig tysk statsborger. Han betegner sig selv som en rigtig hjemmegroet dansk-tysk grænselandsborger, der har det motto, at hvad den éne part fik tilkendt i 1920-afstemningen, skal den anden også lære at kende og nyde! – og selvfølgelig vice versa!
For kommunen Sønderborgs indbyggere, nye som gamle, er en oplevelse af Flensborg som Hertugdømmet Slesvigs største købstad og havneby, ja hovedstad, over prøjsisk/tysk imperie-´drømmeby´ fra start til bogstavelig undergang, til nu at være en attraktiv og pulserende handels- og universitetsby med internationalt flair ”lige på den anden side af grænsen”, blevet til et ”must” for alle der bor i det spændende dansk-tyske nærområde med europæisk udsyn.
Som gæst på turene ”Flensborg: I går, i dag og i morgen!” er der tale om mere end et vanligt nabobesøg – det er en ægte ”Aha!”-oplevelse i det gode naboskabs ånd!
)Kom med på en "forårs-smagstur" til Flensborg lørdag den 8. maj 2021 hvor Henrik Vestergaard tager os med bagom de traditionelle flensborgske specialiteter under hovedtemaerne rom, fisk
- og Currywurst!
Vi starter kl. 11 på havnemolen overfor
Søfartsmuseet, som spiller en stor rolle i byens historie; her lægger vi ud
med en traditionel Fischbrötchen, mens Henrik fortæller. Herefter går vi
over på museet, hvor vi skal smage en original Flensborg-romkugle, som vi nyder
til en god kop kaffe.
Mange ved det nok ikke, men Flensborg var i mange år én af Europas
største rombyer – det danske monarkis største! – så vi fortsætter i ‘rom-sporet’
op til Johannsen Rom, hvor Henrik fortæller, viser rundt og vi smager på
sagerne.
I midtbyen gør vi stop på
Borgerforeningen, der serverer en lækker fiskesuppe, inden turen går videre til et glas vin hos Braasch og
slutter med byens bedste Currywurst i Rødegade/Rote Straße, som jo er et
must når man er på disse
kanter.
Her slutter den officielle tur omkring
kl. 18.00, hvorefter alle forhåbentlig er blevet godt mætte og en hel del
klogere på den flensborgske madkultur og historie.
Den 7 timer guidede tur koster 399 kr. pr. person, men herudover skal hver deltager medbringe 25 euro i kontanter til betaling af maden undervejs.
Molen overfor søfartsmuseet, Schiffbrücke 39, 24939 Flensborg