Arkæologi - Historie - foredragsrække

Slaglosia - Slagelseegnens historiske forening

Tirsdag den 15. september: 
Foredrag om Besættelsen i Slagelse og omegn ved historiker og tidligere formand for Slagelseegnens Historiske forening – Slaglosia Carsten Egø Nielsen.
Carsten vil i foredraget fortælle om Slagelse under besættelsen. Der vil være fokus på livet i byen og på de tyske soldater i bybilledet. Frihedskampen i Slagelse og omegn bliver gennemgået og nøglepersonerne bliver beskrevet. Carsten vil også fortælle om de tyske flygtninge, der kom til byen kort før befrielsen.


Torsdag den 22. oktober:
Foredrag om Den spanske syge ved historiker Hans Trier.
Foredraget vil fortælle om Den spanske syge i Slagelse og omegn. Den spanske syge ramte Danmark i 1918 og kom i flere bølger frem til 1920. Sygdommen kostede op til 50 mio. dødsfald på verdensplan og mere end 15.000 danskere livet. Den ramte primært yngre mennesker. Hvordan ramte sygdommen Slagelse og kan der trækkes tråde til den nuværende Coronavirus.


Torsdag den 5. november: 
GRUBEHUSE I JERNALDER OG VIKINGETID - med gruber af viden ved Daniel Jørgensen.
I de senste par år har flere været på jagt i den danske muld med metaldektorer, og der er fundet kostbart metal i stort antal fra jernalderen og vikingetiden. Genstandene vækker igen begejstring og beundring, som de har gjort i forhistorien.

Fra samme periode, og på mange af de samme områder, finder vi også de såkaldte grubehuse.
Husene har længe været omdiskuteret i arkæologiske kredse, da de på en række områder adskiller sig fra alle øvrige bygningstyper i forhistorien.

I foredraget ser vi nærmere på grubehusenes karakter og bruger grubehusenes genstandsinventar som enestående gruber af viden. Tabte eller efterladte ting i grubehusene er
nemlig ikke nedbrudt i samme grad som genstande fra jordoverfladen.

Med udgangspunkt i de fynske grubehuse vil det blive vist og fortalt, hvordan dette arkæologiske materiale kan anvendes til at bestemme, hvad grubehusene har været brugt til, og hvordan de har indgået med den øvrige bebyggelse i jernaldersamfundets hverdag.Praktisk info

OBS: Medlemsprisen på 225,00 kr. er for medlemmer af Slaglosia - Slagelseegnens Historiske Forening. (www.slaglosia.dk).

Tilmelder du dig via nettet efter kl. 14.00 på foredragsaftenen, bedes du medbringe din tilmeldingsbekræftelse og vise den i døren.
Nummer
202021 - Arkæologi - Historie - foredragsrække
Første mødegang
tirsdag den 15.09.20 kl. 19:00 - 21:00
Adresse

Slagelse Bibliotek, Stenstuegade, 4200 Slagelse

Se på kort

Mødegange
3
Ny pris (hold er startet)
Almen
DKK 100,00 300,00
Medlem af Slaglosia
DKK 75,00 225,00
tirsdag den 15.09.20
Er blevet afholdt
torsdag den 22.10.20
Er blevet afholdt
torsdag den 05.11.20

Kl. 19:00 - 21:00

Med Forskellige foredragsholdere

Stenstuegade, 4200 (Mødelokale 2)

Se på kort