Online sommerhøjskole - 6 danske kulturhistorier

Online sommerhøjskole - 6 danske kulturhistorier

Fra Guldhornene til Grundtvig - på tur i den danske kulturarv.

Tag med ud i Danmark – fra din egen stue.

I løbet af seks online højskoledage kommer du på en lærerig rejse gennem Danmarks spændende nationale og lokale historier. Højskolen strækker sig gennem seks egne af Danmark fra Hobro til Bornholm og historisk set fra Guldhornene til Grundtvig.

Læs mere om hvordan en højskole-formiddag foregår og tilmeld dig her:

https://lof.dk/slagelse/foredrag-ture/online-sommerhojskole-6-danske-kulturhistorier/id/202040

Mød jeres højskolevært her

Indholdet på de enkelte dage

Torsdag den 23. juli:  Æbelholt Kloster og Gurre Slot - en fortidsrejse mellem ruiner.
Vi bruger Nordsjællands mest kendte ruiner som portaler til en verden, der er uendelig fjern, men alligevel ligger lige under overfladen: Middelalderen.

Æbelholt kloster og Gurre slot er i dag blot gamle sten, men hvis man ved, hvad man skal kigge efter, åbner historien sig op. Sagn og farverige fortællinger blander sig med den faktuelle historie, og skaber et billede af middelalderen, der på godt og ondt har formet den verden, vi i dag lever i.

Oplægsholder: Anders Lundt Hansen. Historiker cand. mag, forfatter, skribent og foredragsholder.

Anders Lundt Hansen skriver jævnligt i Weekendavisen, og blandt hans seneste bøger kan nævnes ”Ulveslægten” om Svend Estridsen og hans efterkommere, samt ”Sølv, blod og kongemagt. Bag om vikingemyten”, der renser ud i myterne om den skandinaviske ekspansion i middelalderen.

Tirsdag den 28. juli: Hammershus - de bornholmske befriere.
I middelalderen var lange perioder præget af fjendskab mellem den danske kongemagt og kirken. Hammershus blev opført som ærkebiskoppens borg på Bornholm. Hvornår det skete er der uenighed om, men de seneste arkæologiske undersøgelser tyder på, at borgen blev opført i 1290’erne.

Hammershus var bygget som en typisk stærk middelalderfæstning, hvor den ene forhindring for eventuelle angribere afløste den anden. Først skulle selve klippen overvindes, og så kom volde, forborge og mure. Lybækkerne sikrede de indre ringmure og tilføjede de halvrunde tårne til murene.

I dagens højskoledag skal du indvies i historien om ”De bornholmske befriere” samt om hvordan borgen langsomt forfaldt grundet manglende vedligeholdelse og senere blev til den ruin vi kender i dag.

Oplægsholder: Jens Ole Fassel, naturvejleder og guide.

Torsdag den 30. juli: Geopark Odsherred - landskabet, lyset og livet.
Landskaberne i Geopark Odsherred er bølgende og bakkede og omgivet af 160 km kyst. Naturen er rigelig og smuk og sammen har natur og landskab skabt nogle utrolige rammer for en rig kulturhistorie, der strækker tusinder af år tilbage.

Solvognen, Odsherred-malerne og den rige landbrugstradition på Lammefjord er enestående eksempler på hvordan mennesker i generationer har formået at udnytte områdets værdier til fulde – men herredet rummer på mange flere unikke historier. Geopark Odsherred er Danmarks eneste UNESCO Global Geopark.

 Oplægsholder: Jacob Walløe Hansen, geolog og naturvejleder.

Tirsdag den 4. august: Grundtvigs kærlighed - til kvinder, Gud og Danmark.
Hvem var den mand, der har haft så stor betydning for vores danske samfund og kulturliv, som N.F.S. Grundtvig (1783-1872) har? Præsten, politikeren og ægtemanden, der elskede sine tre koner så højt, at han som 75-årig opkaldte sit sidste barn Asta Marie Elisabeth - ét navn for hver af hans hustruer, og som fandt at Danmark var at ligne med en kvinde. Da Grundtvig blev begravet i Køge, blev hans kiste kørt i særtog fra København til Køge, og fulgt til graven i fakkeloptog med hundredvis af mennesker. For Grundtvig var et af datidens mest kendte mennesker i Danmark - og er det stadigvæk.

Oplægsholder: Lone Kølle Martinsen, foredragsholder, forfatter og Grundtvigforsker, Grundtvig Centeret på Aarhus Universitet.

Torsdag den 6. august: Med Hellig Kjeld og Bisp Gunnar på strejftog gennem Viborgs middelalderhistorie.
Vi skruer tiden næsten 1000 år tilbage og tager på guidet rundtur i Viborgs middelalderby.

Planlægningen af turen sker primært på baggrund af to middelalderhåndskrifter hvis hovedpersoner, Viborgs lokal helgen, Hellig Kjeld og Bisp Gunnar, vil være vores kyndige og veloplagte guider.

Vi skal besøg de mange klostre og kirker og selvfølgelig Domkirken – Vor Frue på bjerget. Turen vil også føre os forbi de mere ydmyge håndværkerhuse og beboerne der. Og I slipper ikke for at høre om kongehyldningerne, landstinget og drabet på Erik Klipping. Få et særligt indblik i hvorfor Viborg kaldes for Jyllands gamle hovedstad.

Oplægsholder: Jesper Hjermind, middelalderarkæolog ved Viborg Museum.

Tirsdag den 11. august: Fyrkat - fra stolpehul til ringborg - et nedslag i vikingetiden og dens forsknings historie.
Vikingetiden er Danmarkshistoriens måske mest populære tidsperiode. Interessen ses både i TV, på landets museer og på vikingemarkeder, hvor den historiske periode forsøges gengivet og levendegjort. Men har vi tilstrækkelige kilder til at gengive et troværdigt billede af vikingetiden?

Der tages udgangspunkt i de danske ringborge, da disse byggerier må regnes for de mest omfangsrige byggeprojekter i skandinavisk vikingetid. Paradoksalt nok findes der ingen skriftlige kilder eller afbildning af dem, så arkæologer og historikere har været overladt til stolpehuller og andet arkæologisk materiale samt indirekte kilder for at kunne give et bud på historien om ringborgene i den danske vikingetid.

Oplægsholder: Jakob Ljørring Pedersen. Cand.mag i religionsvidenskab, foredragsholder og formidler på Vikingecenter Fyrkat.