Smagen af heden - Med fårehyrden på arbejde

Lystbækgaard er en oplevelsesgård beliggende på den vestjyske hede i udkanten af Kronheden. Den ejes af fårehyrden Berit Kiilerich.

Berit har gjort gården til et spændende udflugtsmål og et besøgscenter for uld, får og gamle hedehåndværk.
Gårdens får er fåreracen spælsau, som har levet på den jyske hede siden tidernes morgen. Fårene bruges til naturpleje og græsser i lyng, mose og hede, hvilket bevirker at kødet bliver aromatisk, mørkt og fedtfattigt.

Kom med på vandretur og oplev det fantastiske samspil mellem hyrden, hundene og fårene. Se hvordan de intelligente hyrdehunde, Border Collier, trænes til at kunne drive rundt med fåreflokken og hør om hedelandskabets gamle kulturhistorie.  

Du får enestående viden om naturpleje, og hvilken betydning fårenes afgræsning har for biodiversiteten i landskabet. Desuden vil du høre om hvilke rovdyr og andre farer der er for fårene og herunder hvilken betydning ulven har haft, siden den kom til Danmark.
Undervejs vil vi snakke om hvad der ellers er af dyr og planter på heden, og samtidig vil vi opleve den ro og stilhed der er i naturen.

Til sidst på turen kan du opleve fårenes mangfoldighed i gårdens butik og café, hvor der vil blive serveret en tapastallerken samt snacks med kød fra gårdens dyr og oste fra lokalområdet.

Turen er på ca. 3 km i varieret terræn, vi anbefaler derfor at tage gode vandrestøvler på.


LOF har mange spændende smagsoplevelser i hele Danmark. Du kan se dem her ved at klikke her: bagomsmagen