Højskoledage på Holmsland

  Tilmelding starter torsdag den 9. sept., klokken 9.00


   Vi starter kl. 9.30 med formiddagskaffe/te til 35 kr.

   

  13. oktober: Formidler og foredragsholder Poul Marcus

  ”Kongeåen – den gamle grænse”.

  I anledning af 100-året for genforeningen med Sønderjylland i 2020 vil foredragsholderen fortælle om Kongeåen fra udspring til udløb og undervejs fortælle en masse historier om tildragelser langs den gamle grænse.

   

  27. oktober: Bibliotekar Carsten Winther

  ”Maleren og kirkekunstneren Sven Havsteen-Mikkelsen”.

  Ingen dansk maler har udført så omfattende et kirkekunstarbejde i form af altertavler, glasmosaikker og farvesætning af kirker som Sven Havsteen-Mikkelsen.

  Mere end 70 kirker i Danmark, Norge, på Færøerne og Grønland nåede han at udsmykke i en periode på mere end 40 år, foruden landskabsbilleder, portrætter, grafik og de eminente illustrationer til et væld af bøger.

  I foredraget præsenteres Sven Havsteens farverige og dramatiske liv, hans samarbejde med bl. a. malerkollegaen Oluf Høst, forfatteren Martin A. Hansen og sønnen Alan, samt den store indflydelse hans adoptivfar Ejnar Mikkelsen fik ved at tage den unge Sven med på ekspeditioner til Grønland og hvalfangst på Færøerne.

   

  10. november: Journalist Jimmi Ekløv

  ”Danmark nu blunder den lyse nat” – det nordiske lys.

  Det nordiske lys betyder meget for os skandinaver – meget mere end vi tror. Vi kommer omkring lysets mystik og liv i kunst, litteratur poesi og religion. Fra Hammershøj og Eckersberg til PH og Johannes evangeliet.

   

  24. november:  Fhv. musikskoleleder Kaj Milter

  ”Introduktion til den nye højskolesangbog”.

  I november 2020 udkom den nye højskolesangbog, hvor der dels var fjernet nogle sange og dels kommet en del nye til. Kaj Milter vil introducere os til nogle af disse og synge dem sammen med os.

   

  12. januar: Fhv. højskoleforstander Lillian Hjorth-Westh

  ”Rundt i den humoristiske verden”.

  ”Smilet er den korteste afstand mellem mennesker” (Victor Borge).

  Man kan nemlig ikke være sur eller vred på dem, man griner sammen med. Med humoren får vi overskud til at rumme det alvorlige.’

  Vi har siden 1849 spillet revyer i Danmark. En form der umiddelbart appellerer til publikums humoristiske sans, men hvor der ofte ligger stor alvor bag ved. En form hvor vi ikke griner ad nogen, men sammen med nogen.

  ”Vil du proppe alvor i en mand, skal du først få ham til at åbne munden af grin” (Dario Fo).

  Jeg vil tage tilhørerne med på en humoristisk rundrejse sammen med Halfdan Rasmussen, Victor Borge, Storm P, Johannes Møllehave og andre, som vi kan grine sammen med.

  ”Den, som kun tager spøg for spøg, og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt” (Piet Hein).

   

  26. januar: Journalist Knud Jakobsen:

  ”Heksen fra Fjaltring”

  Knud Jakobsen vil fortælle om en af de værste sager om børnemishandling i Danmark. Det er en beretning om fem søskende, der i 1950erne blev udsat for makaber mishandling, da deres mor dør, og deres far får en husholderske.

  Både faderen og sognet lukker øjnene, selv om man ikke kan undgå at vide, at der finder mishandling sted, en mishandling, der fortsætter gennem tre et halvt år, før sagen bliver meldt til politiet, og børnene får hjælp.

  Beretningen er en påmindelse til os alle. Hvorfor greb borgerne i Fjaltring ikke ind? Ville vi selv have forholdt os passive? Og vigtigst af alt: Hvordan vil vi selv reagere, hvis det sker igen?

   

  9. februar: Historiker Rasmus Wichmann:

  ”Stærke kvinde: Fra Kleopatra til Victoria”

  Levede vores forfædre i et patriarkalsk samfund? Måske – men det forhindrede ikke prominente dronninger i at komme til magten. Foredragsholderen fører tilhørerne hele vejen fra oldtidens Ægypten – hvor intet mindre end 7 dronninger bar navnet Kleopatra! – til middelalderens Italien og frem til ”kvindernes rædselsherredømme” i 1600-tallets England. Endelig er der dronningen, der fik en hel tidsalder opkaldt efter sig: Englands dronning Victoria, kejserinde af Indien. Foredraget stiller spørgsmål ved om vi overhovedet har brug for stærke ledere. Og har vi nogensinde reelt oplevet kvindeligt lederskab?

   

  23. februar: Biskop Henrik Stubkjær

  ”Hvordan bliver kirken relevant i dag?”

  Folk flytter fra land til by og udfordrer vores måde at organisere os. Politikere kommer længere og længere væk fra kirken, og har ikke længere samme forståelse for den skønsomhed, som hidtil har kendetegnet lovgivningen på kirkens område. Samtidig oplever vi, at færre og færre melder sig ud af Folkekirken, og at f. eks. kommuner opsøger kirkerne for at få hjælp til bekæmpelse af ensomhed og marginalisering af de særlig udsatte.

  Biskop Henrik Stubkjær vil i den forbindelse komme ind på, hvordan vi som kirke kan møde tidens udfordringer og muligheder, så evangeliet, der sætter fri og bringer håb, bliver til nyt liv.

   

  Nummer
  21312 - Højskoledage på Holmsland
  Første mødegang
  onsdag den 13.10.21 kl. 09:30 - 12:00
  Undervisere
  Adresse

  Holmsland Idræts og Kulturc., Bandsbyvej 2, Kloster, 6950 Ringkøbing

  Se på kort

  Mødegange
  8
  Pris
  Almen
  DKK 610,00
  onsdag den 13.10.21

  Kl. 09:30 - 12:00

  Mogens Tarp Madsen

  Bandsbyvej 2, Kloster, 6950 (Salen)

  Se på kort

  onsdag den 27.10.21

  Kl. 09:30 - 12:00

  Mogens Tarp Madsen

  Bandsbyvej 2, Kloster, 6950 (Salen)

  Se på kort

  onsdag den 10.11.21

  Kl. 09:30 - 12:00

  Mogens Tarp Madsen

  Bandsbyvej 2, Kloster, 6950 (Salen)

  Se på kort

  onsdag den 24.11.21

  Kl. 09:30 - 12:00

  Mogens Tarp Madsen

  Bandsbyvej 2, Kloster, 6950 (Salen)

  Se på kort

  onsdag den 12.01.22

  Kl. 09:30 - 12:00

  Mogens Tarp Madsen

  Bandsbyvej 2, Kloster, 6950 (Salen)

  Se på kort

  onsdag den 26.01.22

  Kl. 09:30 - 12:00

  Mogens Tarp Madsen

  Bandsbyvej 2, Kloster, 6950 (Salen)

  Se på kort

  onsdag den 09.02.22

  Kl. 09:30 - 12:00

  Mogens Tarp Madsen

  Bandsbyvej 2, Kloster, 6950 (Salen)

  Se på kort

  onsdag den 23.02.22

  Kl. 09:30 - 12:00

  Mogens Tarp Madsen

  Bandsbyvej 2, Kloster, 6950 (Salen)

  Se på kort