• fullName
  Historiker, cand. mag.

  Anders Lundt Hansen (f. 1973) er historiker uddannet fra Københavns Universitet, og ernærer sig som forfatter, skribent og foredragsholder.

  Han kan prale med at være Danmarks førende – og nok også eneste – middelalderjournalist, som i Weekendavisen holder offentligheden orienteret med alle væsentlige nyheder, om folk som har været døde i mindst 500 år.

  Som foredragsholder er han kendt for sine levende genfortællinger af sagn og myter – som han dernæst dissekerer og viser, hvilke dele af fortællingerne, der har grund i virkeligheden, og hvilke dele der er ren fantasi.

  Blandt hans seneste bøger kan nævnes ”Ulveslægten” om Svend Estridsen og hans efterkommere, samt ”Sølv, blod og kongemagt. Bag om vikingemyten”, der renser ud i myterne om den skandinaviske ekspansion i middelalderen.

  På nettet formidler han historie og spøjse facts fra fortiden på www.facebook.com/AndersLundtHansen lige som han også administrerer facebookgruppen ”Middelalderens Danmark”.

Kulturarvsruten med Anders Lundt Hansen - online højskole over 6 torsdage

- få et unikt indblik i historie, kulturarv og natur

’KULTURARVSRUTEN’ - er en virtuel højskole med historiker Anders Lundt Hansen som fast højskolevært. Konceptet er det samme som vores populære højskole ’Kunstruten med Peter Kær’. Alt foregår ’live’, hvor Anders byder velkommen, snakker med oplægsholderne og styrer dialogen.

Med KULTURARVSRUTEN får du et unikt indblik i Danmarks kulturarv med nedslag i nogle af de mest interessante steder, museer og historiske epoker – direkte hjemme fra din stue. Over seks mødegange kommer du med på en lærerig rejse om kulturarv i hele Danmark. Du kan oven i købet dele din skærm med andre – og fx se højskolen via din tv-skærm.

Med LOF’s online højskole udfordrer vi højskolens traditionelle form. Deltagerne mødes på den digitale platform Zoom, første gang torsdag den 18. november mellem kl. 19.00-21.00, hvor alle deltagerne får mulighed for at få en halv times introduktion til teknikken. Herefter er der højskole seks torsdage i træk fra kl. 19.00-21.00. På disse dage udfoldes kunsthistorien af dygtige oplægsholdere med særligt kendskab og speciale i deres område.

Sådan forløber en online højskoledag:
Hver højskoledag varer 2 timer fra kl. 19-21, og du ledes igennem programmet af vores højskolevært Anders Lundt Hansen. Som en fast del af højskolekonceptet samles vi kl. 19.00 til fællessang og introduktion til dagens tema. Derefter går vi til dagens foredrag fra et af de 6 deltagende museer eller specialister. Under foredraget kan deltagerne stille spørgsmål i chatten, og efter foredraget er der dialog i ’breakout rooms’ i mindre grupper. Anders Lundt Hansen styrer debatten og sørger for at binde temaerne sammen og giver inspiration til videre oplevelser – online eller rundt om i landet.

Til hver højskolegang har vi indlagt 5 minutters bevægelse ledet af en underviser fra LOF, så vi får rørt kroppen lidt i løbet af de to timer.

I ’KULTURARVSRUTEN’ kan du møde:

18.11.21: Introduktion til Zoom

25.11.21.: UNESCO Verdensarv Stevns Klint

02.12.21.: Solvognen i Odsherred

09.12.21.: Vikingeborgen Fyrkat

13.01.22.: De fem Halder

20.01.22.: Kronborg

27.01.22.: Russerne på Bornholm

Højskolen foregår live og vil ikke blive optaget.

Som på en rigtig højskole fortsætter snakken også uden for foredragssalen, hvor vi deler oplevelser og tanker i holdets fælles facebookgruppe.

Pris og tilmelding:
Du er velkommen til at invitere en ven eller to til at sidde med ved skærmen, så du har en at dele oplevelsen sammen med. Måske får I senere lyst til at besøge nogle af stederne sammen.


Uddybning af de 6 temaer:

18.11.21: Introduktion til Zoom

.............................................

25.11.21: Kursuscenter Øst (Greve-Køge-Ringsted-Roskilde)

1. Tema: UNESCO Verdensarv Stevns Klint

Stevns Klint er optaget på listen over UNESCO Verdensarv i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at opleve sporene efter det asteroidenedslag, der var med til at udrydde mere end halvdelen af alt liv på jorden. For mere end 66 millioner år siden eksisterede Stevns Klint ikke. Dengang var hele Danmark, og store dele af Nordeuropa, dækket af Kridthavet. Dinosaurerne levede på landjorden, mens hajer, kæmpe mosasaurer, fisk, ammonitter, søpindsvin og bittesmå alger levede i havet. Klinten er UNESCO Verdensarv, for mellem klintens tykke lag af kridt og kalk ligger et ganske tyndt lag af fiskeler, der fortæller historien om, hvordan økosystemerne på jorden var pressede på grund af udbrud fra såkaldte supervulkaner og om, hvordan en asteroide slog ned og satte et sidste punktum for historien om dinosaurerne. Når et sted er kommet på verdensarvslisten, betyder det ofte, at der kommer flere turister. Derfor skal man også have planer for, hvordan man passer på verdensarvsstedet samtidig med, at der kommer flere besøgende.

Oplægsholder: Tove Damholt, direktør Verdensarv Stevns

.............................................

02.12.21: LOF Nordvestsjælland

2. Tema: Solvognen i Odsherred

Bronzealderikonet Solvognen regnes blandt et af de mest betydningsfulde bronzealderfund i Europa. Solvognen blev fundet i Trundholm Mose nær Nørre Asmindrup i Odsherred i 1902, da der blev pløjet for første gang. Den smukke bronzefigur, der består af en sekshjulet vogn med hest og guldbelagt solskive, er samtidig det mest unikke udtryk for Geopark Odsherreds rige kulturhistorie. Solvognen giver vidnesbyrd om bronzealderens religion, hvor solen var det centrale. Bronzealderens mennesker forestillede sig, at solen blev trukket over himlen om dagen.

.............................................

09.12.21: LOF Mariagerfjord-Rebild

3. Tema: Vikingeborgen Fyrkat

Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand. De mægtige ringborge, der var anlagt med stort talent, stor ingeniørkunst og med uhyrlige omkostninger for både befolkning og kongemagt, spillede i slutningen af 900-tallet en central rolle i Danmarkshistorien.

Der tages udgangspunkt i de danske ringborge, da disse byggerier må regnes for de mest omfangsrige byggeprojekter i skandinavisk vikingetid. Paradoksalt nok findes der ingen skriftlige kilder eller afbildning af dem, så arkæologer og historikere har været overladt til stolpehuller og andet arkæologisk materiale samt indirekte kilder for at kunne give et bud på historien om ringborgene i den danske vikingetid.

Oplægsholder: Jakob Ljørring Pedersen, cand.mag i religionsvidenskab, foredragsholder og formidler på Vikingecenter Fyrkat.

.............................................

13.01.22.: LOF Midtjylland

4. Tema: De fem Halder ved Viborg

Borgruiner, herregårdsmiljø og et stykke af Danmarks smukkeste natur.

Som et absolut højdepunkt på Hærvejsruten gennem Jylland, og som en enestående natur- og kulturhistorisk perle mellem Dollerup Bakker og Viborg, ligger området De fem Halder på vestsiden af Hald Sø. De fem Halder er betegnelsen for det smukke natur- og kulturlandskab, der i dag har Hald Hovedgaard som sit omdrejningspunkt, og som rummer en række synlige og tilgængelige ruiner og spor i landskabet fra 800 års aktiviteter og påvirkninger fra danmarkshistoriske begivenheder.

Oplægsholder: Jesper Hjermind, museumsinspektør og arkæolog

.............................................

20.01.22.: LOF Øresund

5. Tema: Kronborg.

Nærmere program følger.

.............................................

27.01.22: LOF Bornholm

6. Tema: Bornholm besat, bombet og befriet - og besat igen

På Bornholm endte 2. Verdenskrig med et brag - sovjetiske fly bombede Nexø og Rønne ved gentagne bombardementer den 7. og 8. maj 1945 for at tvinge de tyske tropper på øen til at overgive sig. Først den 9. maj var mareridtet slut, og de tyske tropper overgav sig betingelsesløst til de sovjetiske tropper, der gik i land i Rønne.

Nu fulgte 11 måneder med sovjetisk "tilstedeværelse". En de facto besættelse hvor mange følte en vis usikkerhed, men alle til gengæld var glade for, at 2. Verdenskrig endelig var slut.

Det er blevet kaldt "en lang befrielse" og et års ekstra besættelse, men hvordan formede slutningen af 2. Verdenskrig sig egentlig på Bornholm? Museumsinspektør Jakob Seerup forsøger at sætte ord på, hvad bornholmerne oplevede i 1945-46.

Oplægsholder: Jakob Seerup, museumsinspektør og ph.d.

Praktisk info

Om det tekniske
LOF’s online højskole foregår i gratisprogrammet Zoom. Alt du skal bruge er en internetforbindelse og en tablet eller computer. D. 18/11 inviteres du til en online test af teknikken med introduktion til, hvordan du deltager, skriver bemærkninger i chatten og bidrager til debatten. Det er enkelt at gå til!  Forspørgsmål til teknikken kontakt Susanne på tlf. 23321843. Nogle dage før holdstart vil du få tilsendt et link på mail.

Nummer
41212500 - Kulturarvsruten med Anders Lundt Hansen - online højskole over 6 torsdage
Første mødegang
torsdag den 18.11.21 kl. 19:00 - 21:00
Adresse

Online på Zoom,

Se på kort

Mødegange
7
Pris
Almen
DKK 350,00
torsdag den 18.11.21
Er blevet afholdt
torsdag den 25.11.21
Er blevet afholdt
torsdag den 02.12.21
Er blevet afholdt
torsdag den 09.12.21
Er blevet afholdt
torsdag den 13.01.22
Er blevet afholdt
torsdag den 20.01.22
Er blevet afholdt
torsdag den 27.01.22

Kl. 19:00 - 21:00

Anders Lundt Hansen