• Povl Frich
    Turguide er Povl Frich, cand. scient. naturgeografi. Uddannet voksenunderviser, erfaren oplægsholder, kyndig guide og engageret fortæller. Har bred almen viden fra feltarbejde i ind- og udland. Har beskæftiget sig med mange fag- og turrelevante, samt samfundsaktuelle dagsordener inden for klima, miljø, energi og natur.

Kulturvandring 5 - Hedelands natur (Efterårsferien i uge 42)

- lærerig vandretur i Hedelands Naturpark

Dette er tur nr. 5 - Hedelands natur. Se kort længere nede og HENT KORT I PDF HER.

Kom med på fem kulturvandringer i Hedeland Naturpark i Efterårsaferien.
Hver dag kl. 15:30-17:30 fra den 18.-22. okt. 2021 går vi en ny rute med et nyt tema. Kulturlandskabet Hedeland, der ligger mellem Tune, Roskilde og Hedehusene, giver et unikt indblik i Danmarks natur.

Grusgravningen, der startede for 130 år siden, har efterladt et stort og særpræget landskab. Gennem fem guidede gåture i efterårsferien, vil din kyndige guide fra LOF, naturgeograf Povl Frich, tage dig med på en forunderlig rejse i et særpræget landskab.

Hver vandretur er på 3-4 km og tager et par timer mens du hører om det særlige i Hedeland Naturpark på hver sin rute - der har har et selvstændigt tema. Hovedfokus er på Hedelands geologi, geografi, topografi, teknologi og natur. Undervejs opstår naturligt en dialog om fremtiden for Hedeland og hvad man kan bruge 1500 ha gammel grusgrav til i vor tid, hvordan man får det hele til at hænge sammen på tværs, og hvilke muligheder, der åbner sig i det nye landskab.

Ved at gå med på alle fem ture vil du få et godt kendskab til gode vandreture i Hedelands smukke natur og et godt kendskab til historien bag.

Kom med en af dagene, eller deltag alle fem dage til reduceret pris:

- Tur 1 den 18.10.: Tur 1 Hedelands geologi. Mødested: Tranemosevej 2, 2640 Hedehusene (Hedeland I/S, blå barak)

- Tur 2 den 19.10.: Hedelands geografi. Mødested: Herredsfogedvej, 4000 Roskilde (P-plads, Herredsfoged)

- Tur 3 den 20.10.: Hedelands topografi. Mødested: Vindingevej 201, 4000 Roskilde (store P-plads ved toilet)

- Tur 4 den 21.10.: Hedelands teknologi. Mødested: Opera Hedeland, Tranemosevej, 2640 Hedehusene (store P-plads, Nord-enden)

- Tur 5 den 22.10.: Hedelands natur. Mødested: Brandhøjgårdsvej 2, 2640 Hedehusene (P-plads)

Hver tur koster 75 kr. Samlet pris for alle fem ture er 300 kr.

Turen er ikke egnet for gangbesværede. Vi har ingen aflysning i tilfælde af dårligt vejr - kun anbefaling om tøj til vejret.

Se uddybning af turene her:

Tur 1 Hedelands geologi
Det er kun der, hvor der aktivt graves grus, at det er muligt at se et geologisk tværsnit dybt nede i Hedeland-formationen. Vi går en tur i raskt tempo og ser på de enkelte lag, lægger mærke til forskelle i grusets kvalitet, og får et generelt overblik over istidens aflejringer. Hvor kom isen fra? Hvorfor ligger der grus i Hedeland? Hvad bruger vi gruset til? Oplæg om grusudvinding, geologi, glaciologi og natur i en kulturel kontekst.

Tur 2 Hedelands geografi
Med udgangspunkt i landskabet omkring Tune, vil fokus være på Hedelands geografi. Det oprindelige landskab, det udgravede landskab og det rekonstruererede landskab. Vi går en tur i raskt tempo og ser ud over og ind i landskaberne. Oplæg om det oprindelige landbrugslandskab (Hedebokulturen), jordbund, vegetation og klima.

Tur 3 Hedelands topografi
Fra bunden af de dybeste langsøer til toppen af de højeste ”børnebjerge” er der rig mulighed for at gå på opdagelse. Topografien giver også mulighed for nye anvendelser af det kulturskabte landskab (fx vinterrasserne). Vi går en tur i raskt tempo og ser på topografien. Vi ser nye aspekter og hører oplæg om fremtidig udnyttelse af dette stærkt kuperede kulturlandskab – såvel rekreativt som kulturelt og sportsligt.

Tur 4 Hedelands teknologi
I centrum af Hedeland - omkring Skibakken (Flintebjerg) og Amfiteatret - er der gjort klar til et oplevelsesunivers, som kan blive helt unikt. Historiefortællingen tager udgangspunkt i grusudvindingens historie, hvilke redskaber, værktøjer og maskiner har været i sving siden grusgravningen startede for mere end 130 år siden. Oplæg om fremtidens bæredygtige råstofudvinding, nye perspektiver på samskabelse af interessante og dynamiske landskaber herunder anvendelse af nye, smarte teknologier i kulturlandskabet.

Tur 5 Hedelands natur
Hvis de forladte grusgrave overlades til sig selv, vil det hele springe i skov og nye arter vil indvandre. Naturen får næppe lov at tage ansvaret for den videre udvikling alene. Der er brug for menneskelig indgriben, så vi lader den natur vokse og brede sig, som vi helst vil have i Hedeland. Vi må tage skyldigt hensyn til geologien, geografien og topografien, samt sørge for at ny og gammel teknologi spiller sammen i en hensigtsmæssig arealforvaltning. Oplæg om myndigheders og andre aktørers mulige roller mens vi runder dagen af ved det virtuelle lejrbål.


Nummer
26212906 - Kulturvandring 5 - Hedelands natur (Efterårsferien i uge 42)
Første mødegang
fredag den 22.10.21 kl. 15:30 - 17:30
Undervisere
Adresse

Hedeland Naturpark,

Se på kort

Mødegange
1
Pris
Almen
DKK 75,00
fredag den 22.10.21

Kl. 15:30 - 17:30

Povl Frich

(P-nr. 1, Tranemosevej 2)