• Jesper Stein

    Jesper Stein Larsen (født 1965 i Aarhus) er en dansk journalist og forfatter. Han er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1996 og blev efterfølgende ansat på Morgenavisen Jyllands-Posten med politi- og retsstof som hovedområde. Han var madanmelder 2005-2012. Siden 2005 har han været kulturjournalist med litteratur som stofområde. I 2015 blev han fuldtidsforfatter.

    Han er søn af litteraturkritikeren Finn Stein Larsen og sygeplejerskelærer Jytte Funder Lauritzen og bror til professor i nordisk litteratur ved Aalborg Universitet, Peter Stein Larsen.

    Jesper Stein Larsen har skrevet biografien 'Man jager et bæst og fanger et menneske' (2008) i samarbejde med Bent Isager-Nielsen. Han debuterede som skønlitterær forfatter under navnet Jesper Stein med krimien Uro i juni 2012. Det er første bind i en serie om vicepolitikommissær Axel Steen. Romanen foregår på Nørrebro i marts 2007 ugen efter Ungdomshusets rydning. Uro modtog Det Danske Kriminalakademis debutantpris i 2012. Andet bind i serien, Bye bye blackbird, udkom 18. juni 2013, tredje bind Akrash 20. juni 2014, fjerde bind Aisha i november 2015 og femte bind Papa udkom i 2017. I 2018 udkom sjette bind "Solo", som blev belønnet med Det Danske Kriminalakademis pris for årets bedste danske krimi, Harald Mogensen Prisen.

    Jesper Stein modtog i 2015 Dan Turèll Medaljen for sin krimiserie. I januar 2016 vandt han boghandlernes store pris De gyldne laurbær for Aisha. I 2017 modtog Jesper Stein Martha Prisen og blev kåret til årets forfatter af Saxos brugere.

    I 2020 udkom den selvbiografiske roman Rampen, som er baseret på Jesper Steins liv med sine forældre. Den handler om svigt og kærlighed i en familie, der går i opløsning under en hård skilsmisse. Den kredser om den arv, vi får fra vores forældre på godt og ondt, druk, litteratur og løgne. Romanen fik fem og seks-stjernede anmeldelser i de store dagblade ved udgivelsen. Rampen blev kåret til Læsernes Bogpris i 2021.

Jesper Stein foredrag om romanen 'Rampen'

- vinder af læserne bogpris 2021

Læsernes Bogpris 2021 gik velfortjent til Jesper Stein for den selvbiografiske roman ”Rampen”. I den anledning byder KøgeBibliotekerne, FOF og LOF i fællesskab nu på en aften i selskab med forfatteren på Teaterbygningen i Køge.

Med ”Rampen” har krimiforfatteren Jesper Stein skrevet en hudløst ærlig bog om, hvordan en smertefuld skilsmisse trækker spor ind i fremtiden. Det er også en fortælling om, hvordan det at forsvinde fra sorgen med et alkoholmisbrug kan gentage sig i generationer. Litteraturanmelder, forfatter og gymnasielærer Finn Stein Larsen forlader efter 29 års ægteskab sin kone til fordel for en elev. I hjemmet på Rampen i Risskov står reolerne gabende tomme, og den unge Jesper Stein er ladt alene tilbage med en fortvivlet, bitter og bedøvet mor, der kræver hans uforbeholdne loyalitet. Han kommer i klemme mellem forældrene og lever et dobbeltliv udadtil som den festende pigeglade dødspilot og indadtil som sjælesørger for sin mor i en relation, der er grænseoverskridende tæt. Skilsmissen forandrer alles liv radikalt og sætter sit præg på dem i årtier efter – for forældrenes vedkommende helt frem til deres død.

”Rampen” er bygget over forfatterens eget liv, men giver også en forståelse for desperationen hos hovedpersonen Axel Steen i Jesper Steins populære krimiserie. Som Berlingskes anmelder Merete Reinholdt beskriver det: “Jesper Stein ikke bare forfører, han forstyrrer mens man glider med ham mod dybet”.

Da bogen blev nomineret til Læsernes bogpris 2021, udtalte Jesper Stein, om baggrunden for at skrive bogen: ”Ambitionen har været at skrive den bedst mulige, den sandeste og reneste bog om mit liv med mine forældre, men når man som forfatter så oplever, at ens bog sætter noget i gang hos læserne, noget eksistentielt, så tager man det jo på sig og søger den dialog. Og nomineringen til Læsernes Bogpris er for mig en hædring af lige netop den egenskab i min bog. At den rækker ud efter læseren og beder hende eller ham tænke over sit eget liv.”

Vær med til en spændende aften i Teaterbygningen, hvor du kan høre Jesper Stein i samtale med kulturformidler ved KøgeBibliotekerne Esben Hansen.

Unummererede siddepladser. Dokumentation for betaling forevises ved indgangen.
Nummer
46212800 - Jesper Stein foredrag om romanen 'Rampen'
Første mødegang
mandag den 22.11.21 kl. 19:00 - 21:00
Undervisere
Adresse

Teaterbygningen, Bag Haverne 1, 4600 Køge

Se på kort

Mødegange
1
Pris
Almen
DKK 100,00
mandag den 22.11.21

Kl. 19:00 - 21:00

Jesper Stein

Bag Haverne 1, 4600 (Den store sal)

Se på kort