• Rasmus Kjærgaard Petersen

  Hej, jeg hedder Rasmus Kjærgaard, er 43 år, gift og far til tre! 
  Vi bor i Roskilde, hvor jeg også til daglig underviser på Himmelev Gymnasium i historie og dansk.
  I min studietid var jeg ansat på Statens Forsvarshistoriske Museum, hvor jeg primært stod for omvisninger og byvandringer. Perioden betød meget for mig rent personligt, men jobbet gav mig også en mase faglige kompetencer, som jeg bruger i mit nuværende job og i de foredrag, jeg holder.
  Jeg har undervist bredt – alt fra børnehavebørn til officerer fra Forsvarskommandoen, men essensen af et godt foredrag eller en omvisning er altid den samme – den gode formidling. 
  Det skal simpelthen være spændende og interessant, hvis man vil gøre krav på folks opmærksomhed. 
  Foredragene tilrettelægger jeg selvfølgelig ud fra målgruppens niveau og alder. Jeg ved mest om dansk militærhistorie, men i kraft af mit daglige virke har jeg efterhånden fået en bred palet.

  Jeg har bl.a.  afholdt foredrag om følgende emner:
  Juletraditioner, Christian 2, Slaget på Reden, Napoleon, Kvinders rettigheder, Christian 4, Tordenskjold, De slesvigske krige, bykultur….
  Omvisninger/byvandringer:
  Birkerød, Kastellet, Holmen og Østerbro.

  Kortfattet CV:
  Relevante ansættelser
  o 2010-til nu Lektor Himmelev gymnasium
  o 2004-08 Statens Forsvarshistoriske Museum
  Uddannelse:
  o 2010-2011 Pædagogikum på Himmelev Gymnasium
  o 2008 Cand.mag i historie med dansk som sidefag (speciale afleveret 17/6-08).
  o 1999 HF-student fra Frederiksborg Gymnasium og HF.
  Øvrige aktiviteter:
  o Medforfatter til bogen ”Danmark i Europa”. Udkommer slut 2020 på Gyldendal.
  o Udgivet 2 undervisningsspil på forlaget Clio – og 3 mindre artikler.
  o Nomineret til Politikkens undervisningspris 2013, 2015, 2016, 2017,2018, 2019 og 2020
  o Vundet ”årets lærer” på Himmelev gymnasium de sidste 3 år i træk.
  o Ekstern konsulent på Gyldendal. Arbejdet med deres Historieportal og mindre radaktøropgaver.
  o Baskettræner i Roskilde Basket tidl. SISU 2013-nu

6 Vendepunkter i Danmarkshistorien

- 6 spændende foredrag

6 spændende foredrag om 6 vendepunkter i Danmarkshistorien. Foredragsrække med cand. mag i historie og dansk, Rasmus Kjærgård Petersen, der er aktuel med bogen ”Danmark i Europa, Grundbog til Danmarkshistorie”.

Foredrag 1: Vikinger – Fra vildmand til hipster
Foredrag 2: Reformationen
Foredrag 3: Den onde nabo
Foredrag 4: Grundloven
Foredrag 5:  1915 og 2021 Fra stemmeret til #MeToo
Foredrag 6: Gæsterne, der blev…

Indledning til foredragsrækken:
”Hvis vi skal overleve, skal vi være mere som Danmark.” Således blev Danmark opstillet som et forbillede for andre nationer i en tale af den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, da han besøgte den danske ambassade i Washington på valgaftenen ved folketingsvalget i 2015. Men hvordan er vi kommet så vidt?
I foredragsrækken vil vi undersøge, hvordan den lille stat i udkantseuropa endte som et af verdens rigeste og lykkeligste lande. Gennem udvalgte nedslag fortælles der om afgørende perioder og begivenheder i historien, og om hvilke konsekvenser de fik for nutidens danskere.

Foredrag 1: Vikinger – Fra vildmand til hipster
For omkring 1200 år siden var der en særlig til grund til at spejde ængsteligt ud mod horisonten, hvis man boede på de britiske øer. Med jævne mellemrum dukkede de uhumske vikinger nemlig op for at voldtage, plyndre og tage fromme kristne med til Danmark, hvor de endte deres liv som trælle. Sådan fortælles historien i hvert fald ofte, men hvor tæt er den på virkeligheden?
I foredraget vil vi se på, hvordan vikingerne var med til at sætte Danmark på verdenskortet, og hvilken indflydelse de fik på Europa. Vi skal også se på, hvordan ideen om vikingerne stadig lever i nutidens Danmark, særligt når det kommer til fodboldkampe eller andre store sportsbegivenheder, men også i moden og kønsdiskussion spiller ”vikingen” forsat en rolle. 

Foredrag 2: Reformationen
Danmark blev protestantisk i 1536, men hvordan skete det egentligt, og hvilken betydning fik det for landet?
I vore dage tager vi det som en selvfølge, og det er nok de færreste, som tænker på, at vi før protestantismen havde en anden tro. Men hvorfor er det vigtigt kunne man spørge? Reformationen var ikke bare en ny måde at forstå Gud og kirken på, den ændrede også statens og ikke mindst kongens status, da han pludseligt blev kirkens nye overhoved, og med lidt god vilje kan allerede her ane konturerne af den moderne danske velfærdsstat.

I foredraget vil vi se på både de langsigtede og kortsigtede konsekvenser af reformationen og trække trådene op til nutiden.

Foredrag 3: Den onde nabo
I Skandinavien ligner vi hinanden, og vores samfund er organiseret på stort set samme måde. Når vi sammenligner os med andre, er det også naturligt at kigge på vores naboer. Vi spejler os i dem, og selv om vi selvfølgelig bedst kan lide vores eget land, så sympatien generelt stor. Sådan har det dog ikke altid været. Faktisk har naboskabet i flere hundrede år bedst kunnet karakteriseres som et meget dårligt naboskab med talrige krige som konsekvens. Men hvorfor har vi egentligt begravet stridsøkserne? Det kan du få svaret på i foredraget.

Foredrag 4: Grundloven
I 1848 faldt den danske enevælde og året efter fik Danmark sin første grundlov. Det hele skete tilsyneladende helt fredeligt, og i forordet til loven kan man endda læse, at den blevet til i lykkelig overenskomst, men er det hele sandheden?
De slesvigske krige fulgte i kølvandet på afskaffelsen af enevælden, og det kan derfor diskuteres, hvor fredeligt det var. Desuden var loven heller ikke specielt demokratisk, da kun ca. 14% havde mulighed for at stemme. Men var det ikke et skridt i den rigtige retning kunne man spørge?

I foredraget kan du høre om de dramatiske begivenheder og de konsekvenser de fik for Danmarks position i Europa og verden.

Foredrag 5:  1915 og 2021 Fra stemmeret til #MeToo
De danske kvinder opnåede stemmeret til folketingsvalget i 1915. Det var resultatet af årtiers kamp for lige vilkår, og det markerede på mange måder et nyt syn på kvindens stilling i samfundet. Alligevel taler vi stadig om kvinders rettigheder og ikke mindst løn i 2021, men hvorfor egentligt det, for burde vi ikke allerede være mål i forhold til ligestilling?

I foredraget vil vi komme ind på kvinders stilling i samfundet, og den måde de er blevet fremstillet på af forfattere, meningsdannere og politikere for på den måde at blive klogere på, hvorfor nutidens kvinder stadig kan sidde med en følelse af at blive forskelsbehandlet.

Foredrag 6: Gæsterne, der blev…
Danmark er et multikulturelt samfund, der huser mange forskellige nationaliteter og kulturer, og sådan har det faktisk været meget længe. Folk har altid søgt mod det lille land i nord, men det har primært været små grupper, der med tiden begyndte at opfatte sig selv som danske.

I 1960erne gik det godt i vesten. Økonomien blomstrede og den danske velfærdsstat var i vækst. Det gik endda så godt, at man ikke havde arbejdskraft til industrien, og der var behov for at kigge nye veje.
Resultatet blev, at man inviterede arbejdere fra primært Mellemøsten til at komme og udfylde de tomme pladser i industrien.

Hvordan ændrede denne invitation Danmarks historie, og hvilke andre grupper har gennem tiden taget ophold i Danmark. Det vil komme ind på i foredraget og også se på konsekvenserne af indvandringen

Nummer
26221305 - 6 Vendepunkter i Danmarkshistorien
Første mødegang
onsdag den 16.02.22 kl. 19:00 - 21:00
Adresse

Olsbækken aktivhuset, Olsbæk Strandvej 43, 2670 Greve

Se på kort

Mødegange
6
Pris
Almen
DKK 799,00
onsdag den 16.02.22

Kl. 19:00 - 21:00

Rasmus Kjærgaard Petersen

Olsbæk Strandvej 43, 2670 (Salen)

Se på kort

onsdag den 02.03.22

Kl. 19:00 - 21:00

Rasmus Kjærgaard Petersen

Olsbæk Strandvej 43, 2670 (Salen)

Se på kort

onsdag den 16.03.22

Kl. 19:00 - 21:00

Rasmus Kjærgaard Petersen

Olsbæk Strandvej 43, 2670 (Salen)

Se på kort

onsdag den 23.03.22

Kl. 19:00 - 21:00

Rasmus Kjærgaard Petersen

Olsbæk Strandvej 43, 2670 (Salen)

Se på kort

onsdag den 30.03.22

Kl. 19:00 - 21:00

Rasmus Kjærgaard Petersen

Olsbæk Strandvej 43, 2670 (Salen)

Se på kort

onsdag den 20.04.22

Kl. 19:00 - 21:00

Rasmus Kjærgaard Petersen

Olsbæk Strandvej 43, 2670 (Salen)

Se på kort