Folkemødet er demokratiet i aktion

Demokrati er broen mellem vores frygt og vores drømme. Og Folkemødet er demokratiet i aktion. Sådan beskriver den zambiske præsidentkandidat Elias Chipimo de fire dage i Allinge, hvor han var inviteret af DLDP og LOF til at deltage som oplægsholder.

Af Signe H Damkjær

NAREP
Elias Chipimo er leder af partiet National Restoration Party (NAREP). Siden januar 2013 har NAREP fået støtte af Danish Liberal Democracy Programme (DLDP). Det er anden gang, han besøger Danmark, og på Bornholm tog han virkelig Folkemødet til sig. I løbet af de fire dage nåede Elias Chipimo nemlig at deltage i flere debatter med kendte politikere, diskutere demokrati med høj og lav på pladsen og skabe en interessant diskussion om udviklingsbistand i sit eget oplæg i Folkeoplysningens telt.  Og ligesom mange af de danske deltagere kom han til og fra Folkemødet hver dag på cykel.

Elias og kollegerFra venstre: Dorthe Lykke Olesen, Karsten Toksvig, Eias Chipimo, Bent Nicolajsen med LOF's sekretariatsleder Per Paludan Hansen.

Uddannelse, udlicitering og lederskab
Til oktober fylder Zambia 50 år som selvstændig nation. Det unge land har dog stadig et stykke vej at gå for at blive et rigtigt velfungerende demokrati, mener Elias Chipimo. Derfor lancerede han partiet NAREP i 2010. DLDP har støttet partiet siden januar 2013 og ser et stort potentiale i NAREP, der er det hurtigst voksende parti i Zambia.

- NAREP er et parti, der tænker demokrati på nye måder. De er mindre konfrontatioriske end andre partier i Zambia og mere konstruktive, siger programme manager for DLDP Bent Nicolajsen.

Partiet arbejder særligt for at øge kvaliteten af landets uddannelsestilbud.
 - Mange mennesker i Zambia får aldrig mulighed for at realisere deres potentiale. Derfor er det utroligt vigtigt at sørge for uddannelse af god kvalitet til så mange som muligt, så folk selv bliver i stand til at løse deres problemer, siger han. Han mener også, at private virksomheder med fordel kan overtage flere af de opgaver, som det offentlige varetager i dag.

2014 06 15 005435Elias Chipimo og Bent Nicolajsen

- Det offentlige har for eksempel ansvar for mange opgaver i landbruget, men staten er ikke altid den mest effektive til at håndtere det, siger Elias Chipimo.
NAREP arbejder også for at forbedre Zambias infrastruktur. Det er nødvendigt for sikre en bæredygtig udvikling og øge turismen, mener præsidentkandidaten.
Elias Chipimos vigtigste mål er dog at sørge for, at hans land får dygtige ledere på alle niveauer.

-Zambia har faktisk alle de råvarer og ressourcer, vi har brug for. Det, vi mangler, er kvalificerede ledere. Når vi får det, vil vi være i stand til at løse alle vores andre problemer, siger han.

Kapacitetsopbygning
Om Elias Chipimo bliver den næste kvalificerede leder af Zambia vil vise sig ved præsidentvalget i 2016. Han kan se frem til støtte fra DLDP under hele valgkampen. DLDP og NAREP har nemlig lige påbegyndt en ny treårig samarbejdsperiode, der varer frem til juni 2017. DLDP støtter blandt andet det nye parti med kapacitetsopbygning.

- Støtten fra DLDP betyder, at vi har kunnet afholde workshops i organisationsudvikling og kommunikation og bygge partiets struktur op over hele Zambia. Med støtte fra DLDP har vi også etableret gode forbindelser til lokale ledere, kirker samt kvinde- og ungdomsorganisationer, siger han.
I den forbindelse har Elias Chipimo været opsat på selv at komme rundt i alle dele af landet for at gå i dialog med befolkningen.

- Det er meget vigtigt at komme ud i selv de fjerneste små landsbyer og lytte til, hvilke problemer og forslag, folk har der. Især fordi adgangen til internet, aviser og tv er meget begrænset. Det enkelte menneske skal have adgang til beslutningstagerne. Det er det, der er ånden fra Bornholm, siger han.
 
Debatter om Afrika
Og det er også den erfaring, Bent Nicolajsen håber, Elias Chipimo tager med sig fra Danmark.
 - Det danske demokrati er baseret på tillid og på mulighed for direkte kontakt mellem politikere og borgere. Det, tror jeg, kan være inspirerende for Elias Chipimo at opleve. Derudover har han bidraget med et nyt perspektiv til mange af debatterne om Afrika, demokrati og udvikling, siger Bent Nikolajsen.

Som én af Folkemødets få internationale deltagere fik Elias Chipimo for eksempel både diskuteret EU og udviklingsbistand med MEPerne Magrethe Auken (SF), Jeppe Kofoed (S), og Anders Primdahl Vistisen (DF) og deltaget i Børnefondens maratondebat. Han var også i panel sammen med Landbrug & Fødevarer og Dansk Erhverv til Mellemfolkeligt Samvirkes debat om EU og Afrika. Dertil kommer de mange uformelle samtaler på pladsen med foreningsfolk, politikere og almindeligt interesserede folkemødedeltagere.

2014 06 13 221000Formand for DLDP Bo Manderup og Elias Chipimo

Folkemøde Zambia

Elias Chipimos eget oplæg skabte også en interessant debat om udvikling og demokrati. I sin introduktion til oplægget understregede formand for DLDP Bo Manderup, at demokrati ikke er en eksportvare.
 - I Danmark har vi haft 150 års prøvetid. Vi må ikke begå den fejl at tro, vi kan eksportere demokratiet direkte fra et land til et andet, sagde han.
Elias Chipimo leger alligevel med tanken om at importere ånden fra Bornholm ved at arrangere et folkemøde i Zambia.

 - I Zambia har vi brug for meget mere dialog mellem politikere og befolkningen. Det er fantastisk at opleve, hvordan forskellige ideer bliver debatteret direkte mellem politikere, folk og organisationer. Folkemødet er en smeltedigel af demokrati og af borgerinddragelse. Det er demokratiet i aktion, siger han.

DLDP er en uafhængig organisation, der er etableret af Venstre. DLDP arbejder for at styrke flerparti-demokratier i udviklingslande.

Læs mere om LOF på Folkemødet 2014 her
Læs en samlet oversigt over LOF's arrangementer på Folkemødet 2014 her
Læs mere om LOF's højskole på Bornholm her
Læs mere pom LOF's endagstur til Folkemødet her