Folkemødet: At lytte er det nye sort

Af Signe H.Damkjær

Folkemødet er der, hvor meninger mødes. Og skift gerne mening mindst én gang om dagen, for at lytte til andre er det nye sort. Sådan lød opfordringen fra Bornholms borgmester Winni Grosbøll i åbningstalen til Danmarks store festival for politik og demokrati, der i år havde 5-års jubilæum. LOF var i høj grad med til at bringe folk og meninger sammen. I samarbejde med Venstre stod LOF for at afvikle nogle af Folkemødets mest velbesøgte arrangementer. Som en del af den liberale familie gav LOF nemlig Venstre en hjælpende hånd, da partiet også havde travlt med valgkampen.

Feminisme, skoleskak og lobbyisme
Det skulle være på en ø, og det skulle være forholdsvist svært at komme derover og at komme hjem igen. Det var Bertel Haarders (V) grunde til at vælge at placere Folkemødet i Allinge.
- Og så findes der jo ikke noget dejligere sted end Bornholm, slår han fast på Folkemødets første dag.
Når man sidder i Venstres Have i Danchels Hus og nyder udsigten over Østersøen og den gode debat mellem Bertel Haarder, der fik idéen til Folkemødet, og bornholms Borgmester Winni Grosbøll, der omsatte den til virkelighed, kan man kun give ham ret. De over 500 folkemødedeltagere om dagen, der deltog i arrangementer i Venstres Have, så også ud til at være enige. De kom blandt andet for at høre Karen Ellemann (V), som gjorde os klogere på inklusion i folkeskolen, MEP Ulla Tørnæs (V) der diskuterede EU og lobbyisme med Dansk Erhverv, Forbrugerrådet og British American Tobacco og for at høre debatten om ligestilling i anledning af 100-året for kvinders stemmeret.

Ulla collage.jpgFra venstre: Ulla Tørnæs, ordstyrer Rulle Grabow og Kasper Ernest, Dansk Erhverv

Skuespiller Hella Joof, børne-og ungdomsborgmester i København, Pia Allerslev (V) og Rasmus Brygger fra Liberal Alliance lagde ikke fingrene imellem.
- Det værste ved ligestillingsdebatten er egentlig, at vi har overladt det til venstrefløjen og til kvinderne, mener Rasmus Brygger, der er erklæret feminist.
Også nogle af de yngre folkemødegæster fandt vej til Venstres Have. Fredag holdt Karen Ellemann og Pia Allerslev nemlig "Klassens time" og svarede på spørgsmål om alt fra den nye folkeskolereform til flygtningepolitik og på, om det er ok at spille skak og se film i timerne.   

Ligestilling.jpg
Fra venstre: Hella Joof, Rasmus Brygger og Pia Allerslev

En ny fortælling
LOF's eget arrangement "En ny fortælling om Europa" med tidligere MEP Morten Løkkegaard og Uffe Ellemann-Jensen viste sig at blive et af de mest populære arrangementer og tiltrak omkring 450 mennesker. Heriblandt flere af deltagerne i LOF's endags bustur, der i år var arrangeret af LOF-Skolen.
- Det, der skal binde os sammen, er vores fælles værdier og det, at vi har et fælles ønske om at leve sammen i fred, sagde den tidligere udenrigsminister, da de to EU-kyndige herrer diskuterede EU's sammenhængskraft. Morten Løkkegaard, der er ophavsmand til initiativet "En ny fortælling om Europa" understregede, at kulturen skal have en større rolle, hvis EU skal hænge sammen i fremtiden.   
- Hvis EU skal overleve, bliver vi nødt til at fokusere på kulturens betydning og på, hvad kulturen kan gøre for at hjælpe europæere med at forstå, hvad det vil sige at have en europæisk identitet, sagde han.
Uffe og Morten.JPG
Fra venstre: Morten Løkkegaard og Uffe Ellemann-Jensen

Læs mere om arrangementet i artiklen "En ny fortælling om et gammelt Europa"

Fællessang
Den stensikre publikumsmagnet nemlig fællessangen med Søren Pind (V) og Bertel Haarder skuffede bestemt heller ikke i år. Et folkemødekor på over 1000 stemmer sang den danske sommer ind ført an af Lise-Lotte Lohmann med Henrik Krogsgaard ved klaveret. Den musikalske stemning fortsatte søndag, hvor Henrik Krogsgaards bigband Swingborn akkompagnerede fællessangen. Det var også søndag, at Venstres formand Lars Løkke Rasmussen talte fra Folkemødets hovedscene.

Fællessang collage.jpg
Bertel Haarder og Søren Pind spiller op til fest

Valgkamp

LOF fik altså en fremtrædende rolle på Folkemødet. Det kommende valg betød dog også, at mange arrangører måtte finde alternative oplægsholdere, da en del politikere meldte fra.
- Men folketingsvalget kommer ikke til at tage livet af Folkemødet. Derimod giver folkemødet liv til folketingsvalget, og det er der brug for, sagde Winni Grosbøll i slutningen af åbningstalen.
- Det fine ved folkemødet er, at det er frit for meningsmålinger, og at man har mulighed for at lytte til hinanden og skifte mening. At lytte er det nye sort, slutter hun.

I LOF glæder vi os allerede til næste år!