Demokrati på egen krop - Folkemøde og højskole i skøn forening på Bornholm

$currentPage/NodeName

Søndag eftermiddag lukkede Folkemødet 2014 ned i Allinge. Men for cirka 100 højskolelever, er debatterne om demokrati, politik og medborgerskab slet ikke overståede. De emner er nemlig omdrejningspunktet for LOF's højskole, der varer fra den 12. til den 18. juni.

Af Signe H. Damkjær

Højskoleopholdet er tilrettelagt omkring Folkemødet, som eleverne fik lejlighed til at deltage i fredag og lørdag. Weekendens intense debatmøder bliver nu fordøjet med guidede turer på Bornholm og Christiansø.

Kombinationen af højskole og Folkemødet er helt oplagt, mener Liljan Hjort West, der sammen med Axel Lasthein-Madsen udgør forstanderparret på Bornholms Højskole.

- Man kan forklare og læse meget om demokratisk dannelse, men det bedste er jo at mærke det på egen krop. Og det kommer man til på Folkemødet, siger hun. I løbet af fredag og lørdag kan højskoleeleverne nemlig vælge og vrage mellem debatter med kendte og ukendte politikere, organisationer, foreninger og helt almindelige interesserede.

Kringsat af fjender - og venner
Det er da også kombinationen af højskole og Folkemødet, der har lokket Elly og Erik Stefansen fra Holbæk til Allinge. De har begge været på Bornholm før, men det er første gang, de oplever Folkemødet. Og foreløbig er de ikke skuffede.

Elly Erik Og Kristian

Til venstre: Elly og Erik Stefansen. Til højre: Venstres næstformand Kristian Jensen  

 - Vi er kun blevet positivt overraskede over, hvor bredt Folkemødet favner. Ikke kun politisk men også i form af den store variation i arrangementerne, siger Elly.

- I går var vi til et arrangement med Bonderøven og Adam Price. Vi hørte selvfølgelig også Helle Thorning Schmidt. Og så har vi sunget en masse fællessange. Jeg tror, vi fik sunget "Kringsat af fjender" tre gange i går, siger hun.

Det er lørdag formiddag, og vi sidder og nyder solen i Hotel Allinges gård, mens vi venter på venstres næstformand Kristian Jensen. Han skal holde sit oplæg "Folkestyre - men hvem styrer hvem?" som er et lukket arrangement for højskoleeleverne og deltagerne i LOF's endagstur.
Elly og Erik er netop tiltrukket af variationen i debatterne og muligheden for at høre oplæg fra repræsentanter fra hele det politiske landskab.

- Vi er socialdemokrater, så i går var det vennerne. I dag vil vi gerne høre Kristian Jensen og Lars Løkke. Det er så spændende med så mange forskellig debatter og synspunkter, siger Elly.

- Og så er det også godt at have nogen at diskutere det hele med. Vi har mødt mange nye mennesker allerede, og vi har haft mange gode samtaler. Erik nikker.
- Vi er her også for at finde gode foredragsholdere til Holbæk Højskoleforening, hvor vi begge er aktive. Og så for at få ny viden og inspiration. Det ville jo være tåbeligt at gå i stå, tilføjer Erik.

Kræv demokrati
Kort tid efter står en veloplagt Kristian Jensen på gårdspladsen og lægger op til debat om, hvem der egentlig styrer Danmark - medierne, politikerne eller folket.

- Gå hjem og kræv noget mere af jeres politikere. Kræv at de er klare i deres dialoger. Hvis I er demokratisk dovne, så bliver politikerne visionsdovne, siger han.

Der er vist ingen fare for, at deltagerne i LOF's højskole bliver ramt af demokratisk dovenskab. Diskussionerne fra Folkemødet fortsætter nemlig heftigt på vej hjem i bussen og om aftenen på højskolen over et glas rødvin, fortæller Liljan Hjort West.
- Man kan mærke, at deltagerne er meget politisk bevidste, og de debatterer livligt om, hvem af dagens oplægsholdere, der har ret, siger hun.

Guidede rundture
Højskoleopholdet er arrangeret af LOF, Bornholm Højskole, Grænseforeningen og Sydslesvisk Forening SSF. Udover Folkemødet får deltagerne også en række foredrag om mindretal, identitet, danskhed og om forholdet mellem folkeoplysning, civilsamfund og demokrati. I morges samlede LOF's sekretariatsleder Per Paludan Hansen op på nogle af emnerne fra Folkemødet i et oplæg om europæisk medborgerskab.

LOF og Bornholms Højskole udbyder også et højskoleophold omkring Folkemødet i 2015. Hvis man gerne vil deltage, skal man dog ikke vente for længe med at beslutte sig.
- Kurset er ret populært, og vi havde alle pladserne udsolgt omkring jul, fortæller Liljan Hjort West.

Jersild Og 2015

Højskoleeleverne kunne også opleve Jens Olaf Jersild (til venstre) og Bertel Haarder (til højre) til LOF's arrangement i Ventres have.

Læs mere om LOF på Folkemødet i 2014

Læs mere om LOF's endagstur

Læs mere om LOF's højskole på Bornholm

Læs programmet for dette års højskole her.

Se alle LOF's arrangementer på Folkemødet 2014 her