Foredrag om Strauss’ mindre kendte komiske operaer

 

 

Få har musikalsk kunnet eksponere humor og selvironi så virtuost, originalt og medrivende som Richard Strauss. Og i næsten halvdelen af hans store operaproduktion er humoren et bærende element. Som den væsentligste operakomponist i 1. halvdel af det 20. århundrede bliver hans komiske operaer derved en vigtig del af operaidentiteten i Europa, men 3 af dem har aldrig fået en scenisk fremførelse i Danmark. Når man stifter bekendtskab med dem er det helt uforståeligt. Som noget meget karakteristisk for alle hans komiske operaer står beskrivelsen af den store, ægte og dybe kærlighed side om side med veloplagte burleske og groteske optrin, forklædninger, parodier, satire, ironi, vittigheder og commedia dell’arte. Strauss havde et meget stort arsenal af musikdramatiske virkemidler og han er med rette beundret, men også frygtet, for sin virtuose behandling af et symfoniorkesters og den menneskelige stemmes mange muligheder. Det vil fremgå af foredragenes musikeksempler.

 

23/1 Ildnød (Feuersnot - 1901) Denne én-akts opera er en højst usædvanlig, satirisk midsommeropera med en modstilling mellem lys og mørke i både optisk og åndelig betydning. Gennem en vittig, original, men også besk tekst fra en lidelsesfælde får Strauss gjort op med den dårlige behandling som både han selv, librettisten og Wagner var ude for i München. Men det drejer sig i sidste ende om kærlighed og erotik med drillerier som løftestang. Aldrig opført i Danmark.

 

6/2 Intermezzo (1924) Det er en selvbiografisk samtidsopera med en deraf følgende ny form og ny indholdskarakter, men i et traditionelt senromantisk tonesprog. Strauss måtte nødvendigvis selv lave teksten, og af den grund blev den også ufrivillig morsom bl.a. med en del overraskende kraftudtryk og hvor han med stor fornøjelse udleverer sig selv og hele sin lille familie. Det betyder til gengæld at man har hr. og fru Strauss (Storch) i øjenhøjde og kommer hele vejen rundt om dem på godt og ondt, så man faktisk får de mest præcise musikpsykologiske portrætter i hele den samlede operalitteratur. Hans kone kunne dog ikke udstå den. Hun forstod ikke at kærligheden til hende på smukkeste vis er udtrykt i et af de mange fornemme symfoniske mellemspil som Strauss med rette selv var meget stolt af. Aldrig opført i Danmark.

 

20/2 Arabella (1933) Er det finkultur at synge om penge ? Det er det blevet i Strauss’ og Hofmannsthals elegante og romantiske wienerkomedie hvor spillegæld tynger den ellers fashionable kaptajn Waldner med kone og to giftemodne døtre. Arabella har som den smukkeste datter forstået sit ansvar overfor familien og indset at hun må gifte sig med en velhavende greve som hun ikke elsker med mindre altså at den helt rigtige rige mand dukker op… Og hvad så med alle de andre forelskede bejlere ?

 

5/3 Den Stilfærdige Kone (1935) Sammen med Stefan Zweig har Strauss her skabt et vittigt, åndfuldt, humanistisk og virtuost mesterværk der kortvarigt nåede at lyse op i det nazistiske kulturmørke inden stykket blev forbudt. Den hovedrige pensionerede admiral Morosus kan ikke udstå musik og i særdeleshed ikke opera. Derfor vil han gøre sit eneste familiemedlem arveløs fordi han omgås sangere og skuespillere. Denne nevø, hans kone og vennerne er dog ret smarte og manipulerer stærkt med Morosus så han ender med at sige: “hvor er musik dog dejlig, men….” Og så indeholder værket en overraskende stor sjældenhed. Opført én gang i Danmark.

 

hans guldregn 26/3 Danaës Kærlighed (1940) Det er en antik komedie om den uheldige Jupiter, og hans mange forklædninger og kiksede dameerobringer. Det er koblet sammen med en rørende fortælling om den dybe, pengeløse kærlighed mellem Danae og Midas efter at han har mistet evnen til at forvandle alt til guld. Altså en historie om modstillingen mellem penge og den ægte kærlighed. Ifølge Strauss selv finder man i 3. akt hans smukkeste operamellemspil overhovedet. Aldrig opført i Danmark.

Nummer
201094 - Foredrag om Strauss’ mindre kendte komiske operaer
Første mødegang
torsdag den 23.01.20 kl. 15:00 - 17:00
Undervisere
Adresse

Elmegade 11A (Kvickly-torvet), 4400 Kalundborg (LOF-Huset)

Se på kort

Mødegange
5
Pris
Almen
DKK 695,00
torsdag den 23.01.20
Er blevet afholdt
torsdag den 06.02.20

Kl. 15:00 - 17:00

Med Bjørn Steding-Jessen

Elmegade 11A (Kvickly-torvet), 4400 (LOF-Huset)

Se på kort

torsdag den 20.02.20

Kl. 15:00 - 17:00

Med Bjørn Steding-Jessen

Elmegade 11A (Kvickly-torvet), 4400 (LOF-Huset)

Se på kort

torsdag den 05.03.20

Kl. 15:00 - 17:00

Med Bjørn Steding-Jessen

Elmegade 11A (Kvickly-torvet), 4400 (LOF-Huset)

Se på kort

torsdag den 26.03.20

Kl. 15:00 - 17:00

Med Bjørn Steding-Jessen

Elmegade 11A (Kvickly-torvet), 4400 (LOF-Huset)

Se på kort

Du har 2 hold i kurven

Kurven er tom