LOF Nordvestsjælland - det er os med de spændende kurser og foredrag i Kalundborg og Odsherred
Odsherred og Kalundborg
LOF på Facebook
Mette og Tom Eriksen:
13.09.22 kl. 9.00 PÅ SPORET MOD FRIHED
Mange kender bogen ”Onkel Toms hytte” og har hørt historier, set film eller tv-serier om slaverne i USA; men knap så mange har hørt om Harriet Tubman og The Underground Railroad.
Gennem Harriet Tubman´s historie vil vi fortælle om, hvordan slaverne flygtede nordpå fra tobaks- og bomuldsplantagerne i syd, og vi vil fortælle om det netværk, der hjalp dem, og som blev kaldt The Underground Railroad.
Vi vil krydre fortællingerne med de sange, som slaverne sang og med masser af billeder.
20.09.22 kl. 9.00 DA DJÆVLENS MUSIK BLEV TIL GUDS SANGE
Kan man både spille blues og religiøse sange?
Kan man både spille i kirken og på værtshuset?
Fra slaveriets ophævelse i 1865 og helt op til vor tid var spørgsmål som disse årsag til splittelse i de afroamerikanske samfund i USA.
Med fokus på Thomas Dorsey – father of gospel –vil vi bl.a. fortælle om
Thomas Dorsey og hans rejse fra blues til gospel
Bluesmusikeren Robert Johnson, der ved midnatstid gik ned til korsvejen og lavede en aftale med djævelen.
Gadeprædikanten Washington Phillips, der spurgte:” Hvad mon de laver i himlen i dag?”
Valget mellem nord og syd og sort og hvidt
27.09.22 kl. 9.00 DEN UTROLIGE HISTORIE OM HUDSON LEDBETTER
Mange kender sangene ”Goodnight Irene” og ”Midnight Special”; men knap så mange kender historien bag sangene eller ved, hvem der har skrevet dem. Det er en utrolig historie om en mand, som indspillede langt flere end 100 sange. Han fik aldrig solgt ret mange plader og tjente aldrig de store penge.
Hans fængselsnavn og kunstnernavn var Lead Belly. Han har siddet i fængsel flere gange; i alt næsten 12 år.
Flere af hans sange f.eks. ”Midnight Special” og ”Cottonfields” blev en del af rockmusikkens standardrepertoire.
11.10.22 kl. 9.00 WOODY GUTHRIE - EN AMERIKANSK LEGENDE
Finanskrise, klimaproblemer, migrantarbejdere, politiske konflikter og truslen om krig.
I selskab med Woody Guthrie og hans sange vil vi i ord, billeder og musik foretage en rejse gennem 1930´rnes USA.
Man kan kalde Woody Guthrie for 30´rnes store protestsanger. Han blev et forbillede for mange af folkemusikerne i 1960´rne, bl.a. Bob Dylan. Og så skrev han ”This land is your land”; sangen som mange synes burde være USA´s nationalsang.
25.10.22 kl. 9.00 OPSAMLING
På grund af et stramt program bliver der ikke tid til spørgsmål og diskussion umiddelbart i forlængelse af de enkelte foredrag. I stedet vil vi bede jer give os jeres spørgsmål og kommentarer på skrift – enten på papir eller på mail: tom.eriksen@youmail.dk.
Vi vil planlægge vores sidste gang på baggrund af de input vi får fra jer.
Mette Møller Olsen, skoleleder LOF Nordvestsjælland:
04.10.22 kl. 9.00 ”I den bedste mening.”
Racehygiejne, synet på de fattige i ånden og de udsatte i Danmark i 1900-tallet.
Et foredrag om den danske forsorgshistorie, der kommer rundt om de danske racehygiejnelove og hvordan samfundet havde et ønske om at normalisere eller isolere ”afvigere.” I den bedste mening steriliserede, tvangsanbragte og indsamlede samfundet mennesker der lå uden for normalområdet. Undervejs læses der kilder fra samtiden, både livshistorier fra indsatte samt baggrunden for de afgørelser lægerne tog. Afslutningsvis ser vi på hvordan synet på udviklingshæmmede ændrede sig – hvorfor og hvordan.
Carsten Ørbjerg:
13.09-25.10/2022 10.45-12.15
BLIV KLOGERE PÅ VILHELM HAMMERSHØI
Hør om Hammershøis familie og venner, kunstnerne som Peter Ilsted, Carl Holsøe m.fl., men også de internationale kunstnere han blev inspireret af.
Og hør noget om hvorfor hans billeder bliver solgt på auktioner til millionbeløb?
Kurt Frederiksen:
01.11-06.12/2022 9.00-12.15 De danske kunstnerkolonier
De to første gange kommer til at handle om Skagensmalerne og kunstnerkolonien på Skagen. De mest kendte er naturligvis P. S. Krøyer og Michael Ancher, men der er faktisk en længere række af navne, der fik stor betydning. Især vil jeg gøre en del ud af Anna Ancher.
De næste to gange skal dreje sig om Fynboerne, hvor Fritz Syberg og Johannes Larsen fra Kerteminde kommer til at spille en rolle, men også her er der flere, f.eks. Peter Hansen, Alhed Larsen og Poul S. Christiansen.
Den femte gang skal handle om Bornholmerne – og jo især om Oluf Høst, men heller ikke han var alene. Karl Isakson, Oluf Rude og Niels Lergaard fik betydning.
Den sidste gang handler om Odsherreds malerne, hvoraf Swane-familien er mest kendt.
Ud over at være bundet til forskellige egne, hvis særlige lys, landskab og befolkning kom til at spille en vigtig rolle, går der også gennem disse kunstkolonier er udvikling, der fik betydning for kunsthistorien og for den måde, vi alle opfatter vores land. Samtidig er det også sådan, at den udvikling, som vores land har gennemgået de sidste omkring 150 år, lader sig aflæse i billedkunsten.
Selve undervisningen kommer til at foregå på den måde, at jeg viser eksempler fra de forskellige kunstneres værker, og på baggrund af analyser af billederne trækker vi karakteristiske linjer og tendenser frem.
Høng Erhvervskole, Kulbyvej, 4270 Høng