Fremtidsforsker: Lokale aktiviteter og fællesskaber skal hjælpe os i gang igen

Fremtidsforsker: Lokale aktiviteter og fællesskaber skal hjælpe os i gang igen

Når Danmark åbner, vil vi ikke kommer tilbage til det samfund, vi kender. Vi har brug for lokale fællesskaber til at genfinde os selv.

22. februar 2021

Af Signe Damkjær

Dagene længes, og det gør vi også. Mange af os ser frem til igen at kunne mødes og dyrke vores aktiviteter sammen med andre. Når Danmark åbner, kommer vi dog ikke tilbage til det samfund, vi kender fra før Corona. Vi vil i højere grad vænne os mod det nære. Nogle vil være nulstillede og klar til nye ting, mens andre vil være mest trygge ved de interesser, de dyrkede før. Men én ting er sikkert: De lokale fællesskaber vil have en afgørende betydning for vores sundhed og livsglæde. Det mener Marianne Levinsen, der forsker i danskernes fremtidige valg tendenser.

- Hvis det kun handlede om nedlukningen sidste forår, så ville corona være en lille parentes i vores historie. Men fordi krisen har varet så længe, bliver vi nødt til at genfinde os selv, hinanden og vores fællesskaber. Vi har brug for aktiviteter, der bringer os sammen, siger Marianne Levinsen, der er cand.scient.pol. og fremtidsforsker ved Center for fremtidsforskning.  

At vælge af lyst
I processen med at genfinde os selv, har aktiviteter, vi selv har valgt en stor betydning.
-Fællesskab og aktivitet hænger ofte sammen. For at kunne udvikle os som mennesker har vi brug for at være en del af noget mere og noget andet end de fællesskaber, vi har i vores arbejdsliv og i vores familie. Når man møder andre mennesker, der laver noget andet til hverdag, eller som er et andet sted i livet, end man selv er, bliver man udfordret i sin fastlåste måde at tænke på. Det er en demokratisk proces, siger Marianne Levinsen.

Coronanedlukningen har forstærket vores behov for at kunne vælge ting af lyst.  
- En krise påvirker os, fordi der sker ting, vi ikke selv kan styre. Vi kan ikke vælge at ændre på corona eller på verden. Derfor vil vi have brug for tilbud, vi kan vælger til. Men det skal være i nogle sammenhænge, der lægger vægt på fællesskabet, og som anerkender, at det har været en svær tid, og at mange har kæmpet med ting som ensomhed. Her kan folk få meget ud af for eksempel aftenskolens tilbud, hvor rammerne er trygge og relativt faste, forudser Marianne Levinsen.  

Nørdernes tid
Når vi skal vælge, hvad vi vil bruge vores fritid på, vil de fleste af os stille store krav. Også før corona var vi bevidste om, at vores fritidsinteresser er med til at sige noget om, hvem vi er som mennesker.
- Mange leder efter noget, der kan inspirere os til at styrke vores egen og vores families sundhed – både mentalt og fysisk. Og så har nedlukningen skabt en fornyet interesse for naturen. Vi vil efterspørge fælles naturoplevelser, gerne lokalt, siger hun.

Krisen har kun gjort os endnu mere kritiske. For selvom vi nu er sultne efter aktiviteter, skal vi også blive trygge ved verden igen og vænne os til de mange tilbud. Vi vil derfor i endnu højere grad end før efterspørge høj kvalitet og engagement i vores fritidstilbud.

- Det giver os en særlig tilfredshed, når vi møder nogle passionerede mennesker, der virkelig kan deres stof og vil give det videre. Det er spændende, når vi møder nogen, der ikke er en standartvare, for det har vi så mange andre steder i samfundet. Det er lidt nørdernes tid, vi lever i, siger Marianne Levinsen

Lokalt
Nedlukningen har giver lokalsamfundene en ny betydning. Sådan vil det være i et stykke tid endnu, tror Marianne Levinsen.
- Under krisen har vi været gode til at støtte vores lokale forretninger og restauranter. Det fokus vil vi også have, når vi vælger aktiviteter og fællesskaber, fordi vi har fået øjnene op for, at det er de lokale netværk, der giver os livsglæde. Flere undersøgelser viser, at de uformelle snakke ved Brugsen, ved skolen eller før, under eller efter en fritidsaktivitet har stor betydning for vores sundhed og for vores følelse af at høre til et sted. Det er den form for kontakt, vi ikke har haft adgang til under nedlukningen, siger hun.

Aktiviteter, der skaber stærke lokale netværk, er ikke kun vigtige for de enkelte men også for lokalsamfundene.
- Det giver bedre muligheder for at skabe forandring lokalt. Hvis man skal stable et arrangement på benene, er det nødvendigt, at folk har tråde til hinanden på kryds og tværs af generationer og job. Sammenholdet betyder meget for at få noget til at ske, slutter Marianne Levinsen.

Aftenskolen skal være forum for debat

  • 30. marts 2018 - Vi har brug for et nyt dannelsesbegreb. Her har aftenskolen en vigtig rolle at udfylde. Lene Andersen er forfatter til bogen "The Nordic Secret." Læs mere om hendes tanker om folkeoplysning og aftenskolen i LOF's interview.

Aftenskolen styrker den mentale sundhed

  • 20. august 2018 - Aftenskolen giver liv til vigtige fællesskaber, hvor man mødes menneske til menneske og ikke som patient til klient. Derudover kan undervisningen i aftenskolen give borgerne nye værktøjer til at mestre livet. Det er rigtigt vigtigt, at vi har nogle tilbud, som man vælger af lyst, fordi man vil vide noget og interesserer sig for noget, siger Peter Thybo, forfatter til bogen Det dobbelte KRAM.

Vær aktiv sammen med andre - og lev længere

  • 27. april 2020 - Motion er sundt. Faktisk er det så sundt at bevæge sig, at man lever længere - uanset om man er rask eller lider af en kronisk sygdom. Er du en af de mange danskere, der har et ønske om at ændre livsstil og blive mere aktive, så bliv en del af fællesskabet i LOF. Sammen fastholder vi motivationen.