Kim Valentins tale ved Venstres landsmøde

Kim Valentins tale ved Venstres landsmøde

Det kritiske og oplyste menneske i en bæredygtig samfundsmodel har en lang række personlige valg. Folkeoplysningen har en central rolle her.

11. oktober 2021

Læs Kim Valentins tale til Venstres landsmøde den 9. oktober 2021 nedenfor. Kim Valentin er formand for LOF's landsorganisation og folkeoplysningsordfører for Venstre.


Kære landsmødedeltagere
Hvor er det dejligt at være samlet i den liberale familie igen. Samlet sammen efter alle de måneders corona-nedlukning. Samlet uden begrænsninger, men i friheden og fællesskabets navn.

Da Bertel Haarder samlede folketinget i tirsdags, nævnte han folkeoplysningen og Grundtvig - det var jeg glad og opløftet over. Fordi folkeoplysningen har været glemt - og Grundtvig fordi han er åndens leder i Danmark.

LOF har også været lukket ned, men som en blomst under vejens asfalt har vi fundet vej til lys og luft alligevel. Det har været hårdt, og vi har fået skrammer, men vi er her.

Sådan ser meget andet i samfundet også ud. For danskerne er et frit folkefærd. For danskerne lader sig ikke diktere en hverdag i længere tid ad gangen. Nu vil friheden og fællesskaberne blomstre igen.

Det er i perioder som under corona, vi finder ud af, hvad vi har med i vores bagage. Og danskerne har heldigvis masser af værdier og visdom med - ikke mindst i Grundloven. En visdom som betyder, at vi nu står nogenlunde uskadte og helskindet tilbage.

Men det har ikke været uden sværdslag, og det har ikke været uden kampe om selvsamme værdier. Når frygten regerer, og lovgivningen misbruges/brydes, så kan folkestyret forledes, og friheden kan tabes til mere totalitære kræfter.

Frygten har desværre ledt mange beslutninger igennem de sidste mange måneder, men nu er det slut - eller er det? Er det ikke frygten, der bruges som bagtæppe, når vi taler om klima, migration og verdens økonomiske udvikling. Hvordan skal det ikke gå?

Vores samfund og verden er under hastig forandring. Forandringen er meget normal, fordi Danmark altid har udviklet sig med verden omkring sig. Det er hastigheden, hvormed forandringen foregår, som er udfordringen.

Vi SKAL passe på klimaet, og vi BLIVER mere og mere digitale. Begge dagsordener presser unge, gamle, familier, singler, danskere og europæere - ja alle borgere i verden. Det er et pres, som betyder at din og min hverdag nødvendigvis forandres, fordi vi lige nu står ved en skillevej.

B.S. Ingemann skrev til sin gamle ven Grundtvig efter et af deres møder omkring 1838, hvor Danmark også forandrede sig meget hastigt:

"Mens en tidsånd forjager en anden, sørger Nordens ånd for levende repræsentanter på overgangspunkterne, der kan forplante det liv den en gang har tilegnet sig fra slægt til slægt. At du blev en sådan åndens præst på skillevejen mellem vort århundredes to første generationer, må naturligvis glæde mig og enhver, der har været delagtig i den sidste menneskealders liv og bestræbelser i Danmark".

Det, Ingemann siger, er, at vi har brug for råd og retledning ved skillevejene, men også at vi skal stole på vores egne værdier og omfavne tidsånden. Vi behøver ikke være bange for fremtiden, når vi blot har Nordens ånd med os.

Det er Nordens ånd, som vi har med os i Venstre, i Venstres Ungdom og i LOF - i den liberale frihedsdagsorden. Vi skal huske på, hvor vi kommer fra, og være tro mod de værdier, vi bærer med os. Ordentlighed, redelighed, nøjsomhed, flittighed og kærlighed er vigtige ingredienser i vores rygsæk.

Når vi husker at sætte tempoet lidt ned og kigge ned i rygsækken en gang i mellem og bruge af disse værdier - så skal det nok gå.

I LOF værdsætter vi samarbejdet med Venstre og med Venstres Ungdom. Det er et samarbejde, som vi skal dyrke endnu mere i fremtiden, hvis LOF bliver spurgt. Sammen står vi i den liberale familie meget stærkere end alene. Den forandring af samfundet der sker, kan vi bedst omfavne sammen. LOF inviterer derfor Venstre og venstres Ungdom til, at vi med vores fælles værdier sammen forandrer Danmark. Vi kan sammen fodre Nordens tidsånd ved skillevejen.

Ved skillevejen står det kritiske og oplyste menneske i en bæredygtig samfundsmodel med en lang række personlige valg for et samfund i udvikling. Folkeoplysningen har en helt central rolle her - Folkeoplysningen kan tage beslutningerne fra højbordet til spisebordet. Det er en rolle, vi ønsker at påtage os - og intet er mere vigtigt end at sætte os alle sammen i stand til at tage disse beslutninger på denne skillevej.

LOF vil være den liberale dagsordens græsrødder. Vi ER faktisk den liberale dagsordens græsrødder. Vi har altid været det - og vi vil altid være det. Vi skal bare huske på det igen. Vi er klar til samarbejde, og vi står til rådighed for friheden og fællesskabet. Mere frihed - flere muligheder er skabt i folkeoplysningens baghave.

Tak for at jeg måtte tale til jer i dag.

Hav et godt landsmøde i Nordens og kærlighedens ånd.

Aftenskolen skal være forum for debat

  • 30. marts 2018 - Vi har brug for et nyt dannelsesbegreb. Her har aftenskolen en vigtig rolle at udfylde. Lene Andersen er forfatter til bogen "The Nordic Secret." Læs mere om hendes tanker om folkeoplysning og aftenskolen i LOF's interview.

Aftenskolen styrker den mentale sundhed

  • 20. august 2018 - Aftenskolen giver liv til vigtige fællesskaber, hvor man mødes menneske til menneske og ikke som patient til klient. Derudover kan undervisningen i aftenskolen give borgerne nye værktøjer til at mestre livet. Det er rigtigt vigtigt, at vi har nogle tilbud, som man vælger af lyst, fordi man vil vide noget og interesserer sig for noget, siger Peter Thybo, forfatter til bogen Det dobbelte KRAM.

Vær aktiv sammen med andre - og lev længere

  • 27. april 2020 - Motion er sundt. Faktisk er det så sundt at bevæge sig, at man lever længere - uanset om man er rask eller lider af en kronisk sygdom. Er du en af de mange danskere, der har et ønske om at ændre livsstil og blive mere aktive, så bliv en del af fællesskabet i LOF. Sammen fastholder vi motivationen.