LOF kårer jysk mester i foredrag og debat

LOF kårer jysk mester i foredrag og debat

- Man ikke behøver at forstå, men mit håb er, at flere vil anerkende, at mennesker med usynlige handicap har nogle særlige behov.

20. januar 2020

Af Signe Damkjær

Mette Borchert Vahlun (i midten) har vundet Jysk Mesterskab i foredrag og debat. Konkurrencen blev holdt på KUC i Kolding torsdag den 16. januar. Med sit stærke, personlige og tankevækkende foredrag om at være ung og anderledes, slog hun konkurrencens to øvrige finalister og var både publikum og juryens favorit. Sejren kom i hus gennem konkrete og humoristiske eksempler på, hvordan man navigerer gennem tilværelsen med de usynlige diagnoser Aspergers Syndrom, OCD, ADHD og Angst.

Jury og publikum fald også for foredragets stærke budskaber om at sprede viden og dermed skabe mere anerkendelse og trivsel for mennesker med usynlige handicap.

- Man ikke behøver at forstå, men mit håb er, at flere vil anerkende, at mennesker med usynlige handicap har nogle særlige behov. Jeg trives, når jeg er en del af samfundet. Jeg beder ikke samfundet om at ændre sig. Jeg beder bare om anerkendelsen, sagde Mette Borchert Vahlun i sit foredrag.

En fest med ord
Det festlige, folkeoplysende mesterskab blev holdt på KUC i Kolding, hvor auditoriet var godt fyldt op med opmærksomme tilhørere. Alle i salen fik en stemmeseddel, og publikum var således med til at kåre vinderen. Mette Borchert Vahlun tog første præmien i skarp konkurrence med to andre medrivende og velfortalte historier på højt niveau. Henriette Schlesinger fra Kolding fortalte om en barndom med vold og misbrug. Asbjørn Skjøth Bruun inspirerede lytterne til at gøre noget ved deres drømme gennem fortællingen om sine oplevelser med Siriuspatruljen i Grønland.

JM i foredrag og debat er arrangeret af LOF i samarbejde med Jyllands-Posten.
-Vi vil gerne hylde det levende ord. Vi har gennem mange år oplevet, hvilket forskel det gør, og hvor berigende, det er, når der opstår en debat i salen. Derudover viser mange undersøgelser, at kulturelle oplevelser i fællesskaber så som foredrag styrker den mentale sundhed, sagde udviklingskonsulent i LOF’s landsorganisation Dorthe Lykke Olesen i sin velkomst.

Ud over titlen som jysk mester vandt Mette Borchert Vahlun en statuette designet af Dupont-Art Glaskunst samt et pengebeløb. Hun fik også en stående invitation til at holde flere foredrag i LOF, så flere kan lære mere om, hvordan vi imødekommer særlige behov.  

LOF Kolding-Vejen har taget initiativ til Jysk Mesterskab i foredrag og debat. Arrangementet er støttet af Kulturstyrelsen og af Kolding kommune.

 

Aftenskolen skal være forum for debat

  • 30. marts 2018 - Vi har brug for et nyt dannelsesbegreb. Her har aftenskolen en vigtig rolle at udfylde. Lene Andersen er forfatter til bogen "The Nordic Secret." Læs mere om hendes tanker om folkeoplysning og aftenskolen i LOF's interview.

Aftenskolen styrker den mentale sundhed

  • 20. august 2018 - Aftenskolen giver liv til vigtige fællesskaber, hvor man mødes menneske til menneske og ikke som patient til klient. Derudover kan undervisningen i aftenskolen give borgerne nye værktøjer til at mestre livet. Det er rigtigt vigtigt, at vi har nogle tilbud, som man vælger af lyst, fordi man vil vide noget og interesserer sig for noget, siger Peter Thybo, forfatter til bogen Det dobbelte KRAM.

Vær aktiv sammen med andre - og lev længere

  • 27. april 2020 - Motion er sundt. Faktisk er det så sundt at bevæge sig, at man lever længere - uanset om man er rask eller lider af en kronisk sygdom. Er du en af de mange danskere, der har et ønske om at ændre livsstil og blive mere aktive, så bliv en del af fællesskabet i LOF. Sammen fastholder vi motivationen.