Mød os på Folkemødet 2019

Mød os på Folkemødet 2019

Hvad betyder fællesskaber for den mentale sundhed? Hvad skal EU kunne i fremtiden, og hvordan ville du forhandle en klimapolitik?

4. juni 2019

LOF byder velkommen til et spændende Folkemøde. Vi glæder os til at møde dig og høre din mening!

I år sætter vi fokus på mental sundhed og fællesskaber og spiller op til dansk med bandet Total Hip Replacement. Hør også Mogens Jensen blive interviewet om, hvad det betyder at kunne dygtiggøre sig livet igennem, mens han bliver portrætteret af Danmarks bedre portrætmaler, Aksel Riber. Og så debatterer vi, hvem der skal validere folkeoplysningen, og hvordan vi bedst bekæmper Fake News. 

LOF rækker ud mod verden og spørger de nye MEP'ere, hvad EU skal arbejde for de næste fem år. Vi inviterer også dig til at sidde med ved bordet, når vi spiller Klodens Dilemmaer, hvor der tages beslutninger om verdens klimapolitik.

Torsdag den 13. juni

13:30 - 13:30 - Åbning af Venstres Have
Sted: D9 - Venstres Hus - Danchels Hus

Venstres næstformand Kristian Jensen, formand for Liberalt oplysningsforbund (LOF) Kim Valentin og VU's formand Jakob Sabroe åbner Venstres Have, hvor alle tre organisationer igen i år er vært for en række spændende og sjove arrangementer under Folkemødet. Kom og hør, hvad du kan forvente i Venstres have i år

 • Kim Valentin, Formand, LOF
 • Kristian Jensen, Næstformand, Venstre
 • Jakob Sabroe, Landsformand, Venstres Ungdom

14:00 - 15:00 Say it Play it - Musikalsk politisk debat
Sted: Gæstgiveren

 • Kim Valentin, formand for LOF og MF for Venstre
 • Kasper Sand Kjær, MF for Socialdemokratiet
 • Morten Østergaard, (R) 

Find begivenheden på Facebook her

14.30 - 15- 30  Det er vores alles ansvar - Hvordan samler vi Danmark?
Sted: Grundtvigs Forums telt, Cirkuspladsen C25

Det lykkedes næsten et parti at komme i Folketinget med et partiprogram, der minder om Nürnberglovene i 1930'ernes Tyskland. Der var dog ingen opstillingsberettigede i valget, der identificerede sig som hverken nazister eller fascister.

Hvor hoppede kæden af i vores ellers så veloplyste danske demokrati? Hvordan kom vi helt derud som nation? Og hvordan får vi samlet alle danskere inde på den demokratiske del af spillepladen igen; der, hvor universelle menneskerettigheder og alle menneskers lige værd er vores fælles udgangspunkt?

 • Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet
 • Martin Ågerup, direktør i CEPOS
 • Per Paludan Hansen, formand for Dansk Folkeoplysnings samråd, sekretariatsleder  i LOF 
 • Ordstyrer: Lene Andersen, filosof, formand i Fremvirke og næstformand i Nordic Bildung samt medlem af Club of Rome.

Find begivenheden på Facebook her


15:30 - 16:30  Spil: Klodens Dilemma - kan du redde verdens klima?
Sted: C8 - Folkeoplysningens Telt

Kom til FN-forbundets, LOF's og Højskolernes spil-eftermiddag og deltag i et helt nyt spil om klima og bæredygtighed. FN's 193 medlemslande har sat sig 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling, herunder at de skal handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser. Men er det realistisk, at de enkelte lande - særligt de store klimasyndere - tilsidesætter deres egne økonomiske interesser og ændrer spor? Vi debatterer og spiller os gennem dilemmaet. Der er guf til de smarte og græshopper til taberne - og klimaforandring til alle. Spillet foregår ved afslutningsceremonien for Paris-aftalen, hvor verdens lande har forpligtet sig på at reducere udledningen af drivhusgasser, så den gennemsnitslige temperaturstigning kan holdes under 2 grader. Men hvordan skal det ske? Du er med ved bordet og træffer beslutningerne. Spillet varer ca. 45 min. Spillet er designet af højskolelærer Peter Westermann, Grundtvigs Højskole.

 • Peter Westermann, Højskolelærer, Grundtvigs Højskole
 • Johannes Schønau, Bæredygtighedskonsulent, Højskolernes Hus

 

16:45 - 17:45 Er Danmark splittet - Vi har brug for hinanden
Sted: C8 Folkeoplysningens telt

Er Danmark splittet mellem dem, der bor i de gule pletter og rådne bananer, og de speltspisende økofanatikere på Østerbro?

Hvordan går det med fællesskabet i Danmark? Og hvilken rolle spiller folkeoplysningen?

 • Anni Matthiesen (V)
 • Marianne Jelved (R)
 • Rolf Lyneborg, forsker Aalborg
 • Jon Madsen, Folkeuniversitet 

Vær med når vi afliver myter om dem-og-os, og sætter fokus på alt det, vi er fælles om I Danmark. Vi sætter mangfoldighed, polarisering og folkeoplysning til debat.

Find begivenheden på Facebook her

Fredag den 14. juni

09:00 - 10:00 Politikerportræt gennem ord og penselstrøg
Sted: C8- Folkeoplysningens Telt

Vinderen af tv-programmet "Danmarks bedste portrætmaler", Aksel Riber Nielsen, vil denne morgen demonstrerer sit talent for portrætmaleri, når han skal portrættere Mogens Jensen (S). Mogens Jensen bliver samtidig interviewet om, hvad det betyder for individet og samfundet, at danskerne har mulighed for at blive rigtigt dygtige til noget livet igennem. Ved eventets afslutning vil portrætmaleren afsløre sit maleri for politikeren og publikum. Perfekt event at starte dagen på. Vi sørger for, at alle besøgende får en god morgen, selvom de ikke har nået at få morgenkaffe hjemmefra.

 • Mogens Jensen, MF, Socialdemokratiet
 • Aksel Riber Nielsen, Danmarks bedste portrætmaler

Find begivenheden på Facebook her

11:00 - 12:00 EU-valget og Danmark - Hvad så nu?
Sted: D9 - Venstres Hus, Danchels Hus

EU valget er netop overstået, og efter en hektisk valgkamp er der nu sat navn på de politikere, der skal repræsenter Danmark de næste fem år. Hvad er Danmarks rolle, hvordan skal Brexit håndteres, og hvad kan EU gøre for at opfylde FN's verdensmål. Kom og giv din mening tilkende overfor nogle af de danske politikere som i de kommende år har en vigtig og a ørende stemme i EU. Under debatten gennemfører vi et par afstemninger, så du kan tilkendegive, hvilke emner, du mener, de danske MEP'er bør arbejde for.

Find begivenheden på Facebook her

12:00 - 13:00 Kommunale vilkår for foreninger: Hvorfor er der forskel?
Sted: C26 -  Dansk Ungdoms Fællesråd

De såkaldte §18-midler under Serviceloven og tilskuddet under Folkeoplysningsloven regulerer i dag lokale tilskud til foreninger. Begge ordninger er afgørende for det frivillige foreningsliv, men mulighederne for støtte meget forskellige. Hertil kommer, at kommunerne administrerer de to tilskudsordninger meget forskelligt. Børne- og Socialministerens arbejdsgruppe om finansiering af det frivillige sociale område har i 2018 drøftet forskellene i støtteordninger. Nu giver vi ordet til interesseorganisationer, folketingspolitikere og borgmestre for at blive klogere på, hvad forskellene betyder for rammerne for lokale foreninger. 

 • Marianne Jelved, (R)
 • Kasper Sand – formand for DUF
 • Mads Roke – formand for Frivilligrådet
 • Per Paludan - formand for Dansk folkeoplysnings Samråd
 • Henrik Rasmussen, Borgmester i Vallensbæk Kommune


14:00 - 15:15 Hvordan fremmes fællesskaber, livsglæde og mental sundhed?
Sted: D9 - Venstres Hus - Danchels Hus

Mental sundhed er alt det, der gør livet værd at leve. Det er vigtigt, at vores krop fungerer, men det er mindst lige så vigtigt, at vi trives og har det godt. Det går desværre den forkerte vej med danskernes mentale sundhed. Flere og flere lider af stress, angst, depressioner og andre psykiske lidelser. Den forskningsbaserede indsats ABC for mental sundhed viser, at fællesskaber og meningsfulde aktiviteter øger den mentale sundhed. Kogt det ned til tre enkle huskeregler anbefaler ABC: Gør noget aktivt, gør noget sammen og gør noget meningsfuldt. Hvordan kan vi i højere grad udnytte aftenskolernes og patientforeningernes styrker til at øge danskernes mentale sundhed med respekt for oplevelsen af mening og uden klientgørelse af deltageren? Hvordan kan aftenskolerne og patientforeninger i højeres grad inddrages i en sundhedspolitisk agenda? Deltag i debatten og kom samtidig til release koncert med det sprudlende reggaeband Total Hip Replacement, der skaber fest og livsglæde.

 • Betina Egede Jensen, Frivilligchef, Hjerteforeningen
 • Vibeke Koushede, Seniorforsker, Jordmoder, Syddansk Universitet
 • Dorthe Lykke Olsen, Udviklingskonsulent, LOF's landsorganisation
 • Ole Abildgaard Mikkelsen, Udviklingschef, Røde Kors Hovedstaden                                                   

Find begivenheden på Facebook her

18- 19:00 Fake News og Folkeoplysning - hvem kontroller informationer?
Sted: C8 - Folkeoplysningens Telt

Hvem har ansvaret for at validere folkeoplysning og det den videreformidler? Er det ok at man afholder foredrag om "fladjordteorien?" 

 • Michel Steen-Hansen Direktør i Danmarks Biblioteksforening 
 • Lars Bangert Struwe, Generalsekretær Altantsammenslutningen 
 • Per Paludan Hansen, sekretariatsleder LOF


Lørdag den 15. juni

17:00 - 19:00 Spil: Klodens Dilemma - kan du redde verdens klima?
Sted: Højskolernes Telt

Kom til FN-forbundets, LOF's og Højskolernes spil-eftermiddag og deltag i et helt nyt spil om klima og bæredygtighed. FN's 193 medlemslande har sat sig 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling, herunder at de skal handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser. Men er det realistisk, at de enkelte lande - særligt de store klimasyndere - tilsidesætter deres egne økonomiske interesser og ændrer spor? Vi debatterer og spiller os gennem dilemmaet. Der er guf til de smarte og græshopper til taberne - og klimaforandring til alle. Spillet foregår ved afslutningsceremonien for Paris-aftalen, hvor verdens lande har forpligtet sig på at reducere udledningen af drivhusgasser, så den gennemsnitslige temperaturstigning kan holdes under 2 grader. Men hvordan skal det ske? Du er med ved bordet og træffer beslutningerne. Spillet varer ca. 45 min. Spillet er designet af højskolelærer Peter Westermann, Grundtvigs Højskole

 • Peter Westermann, Højskolelærer, Grundtvigs Højskole
 • Johannes Schønau, Bæredygtighedskonsulent, Højskolernes Hus

Vi glæder os til at se jer på Bornholm!

Aftenskolen skal være forum for debat

 • 30. marts 2018 - Vi har brug for et nyt dannelsesbegreb. Her har aftenskolen en vigtig rolle at udfylde. Lene Andersen er forfatter til bogen "The Nordic Secret." Læs mere om hendes tanker om folkeoplysning og aftenskolen i LOF's interview.

Aftenskolen styrker den mentale sundhed

 • 20. august 2018 - Aftenskolen giver liv til vigtige fællesskaber, hvor man mødes menneske til menneske og ikke som patient til klient. Derudover kan undervisningen i aftenskolen give borgerne nye værktøjer til at mestre livet. Det er rigtigt vigtigt, at vi har nogle tilbud, som man vælger af lyst, fordi man vil vide noget og interesserer sig for noget, siger Peter Thybo, forfatter til bogen Det dobbelte KRAM.

Vær aktiv sammen med andre - og lev længere

 • 27. april 2020 - Motion er sundt. Faktisk er det så sundt at bevæge sig, at man lever længere - uanset om man er rask eller lider af en kronisk sygdom. Er du en af de mange danskere, der har et ønske om at ændre livsstil og blive mere aktive, så bliv en del af fællesskabet i LOF. Sammen fastholder vi motivationen.