Det bedste er, når man ser lyset i folks øjne

Det bedste er, når man ser lyset i folks øjne

- Alle de små dagligdagsoplevelser har hvert sit lille glimt af lykke. Når jeg underviser, så glemmer jeg alt omkring mig.

20. august 2018

Karin Kjerumgaard og Hans-Jacob Christensen kan fejre 25-års jubilæum som undervisere i LOF Slagelse. Karin underviser i sang, åndetræts- og stemmetræning, og Hans-Jacob bringer glæden ved musikken videre gennem akustisk og elektrisk guitar. For begge undervisere er det glæden ved at lære fra sig, der er drivkraften.

af Signe H. Damkjær

- Alle de små dagligdagsoplevelser har hvert sit lille glimt af lykke. Når jeg underviser, så glemmer jeg alt omkring mig. Det er ekstremt vigtigt, at eleverne bliver mødt, set og hørt som dem, de er, og så hjælpe dem til at udvikler sig derfra. Det er nok noget af de vigtigste. Og så at være et ordentligt menneske.
Karin Kjerumgaard underviser i sang, stemme- og åndedrætstræning i LOF Slagelse. Det har hun gjort i 25 år, så hun ved, hvad der skal til for at møde aftenskoleelevernes meget forskellige behov. Karin har elever mellem 10 og 86 år. Nogle har brug for at træne stemmen af forskellige årsager. Andre lider af stres eller KOL og synger for at arbejde med deres vejrtrækning. Nogle stiler mod en karriere med musik. Og så er der dem, der bare gerne vil blive bedre til at synge.
- Det er meget forskelligt, om der kommer en elev med PTSD, eller om der kommer én, der vil have sangundervisning for at komme videre på konservatoriet. Når jeg ser tilbage på de 25 år, føler jeg mig meget privilegeret over, at jeg på forskellig måde kan hjælpe eleverne. Jeg forstætter, så længe jeg kan give noget, siger Karin.

Se lyset
Karin Kjerumgaard er ikke den eneste, der i næsten en generation har gjort Slagelses borgere gladere gennem musikundervisning i LOF. Hans-Jacob Christensen underviser i guitar og deler både 25-årsjubilæet og glæden ved at undervise aftenskolens elever.

- Det bedste ved at undervise i LOF er, at folk kommer af egen fri vilje. Når man kan se lyset i folks øjne, fordi man har lært dem noget. Når nogen kommer og siger: Nu forstår jeg, hvordan det hænger sammen. Eller når de bliver glade eller rørte over, at de lige pludselig kan spille et nummer og tænker, at de nu kan glæde nogen andre. Så føler man sig privilegeret, siger Hans Jacob.

Ny teknologi
Elevernes begejstringen for at lære at spille et instrument er stadig den samme, som den var for 25 år siden. Dog har den teknologiske udvikling givet Hans- Jacob og hans elever nogle nye muligheder. I undervisningen bruger han for eksempel telefonen til at optage små lydbidder, som han sender til eleverne, så de bedre kan øve sig derhjemme. Han bruger også apps, der sætter hastigheden på et nummer ned uden at skifte toneleje.
 - Hvis man tager et billede af elevens hånd, når han eller hun tager akkorden, så forstår de bedre, hvordan man skal holde. Folk lærer på forskellige måder, og det er derfor forskelligt, hvordan man skal gribe undervisningen an. Det er spændende at kunne rykke folk fra et punkt til et andet og sætte sig ind i, hvordan man kan arbejde med deres musikalitet, siger Hans Jacob. Han udvikler sig også selv gennem sin undervisningen.
- Der er nogen, der siger, at man lærer så længe, man har elever, siger han.
Undervisernes høje faglighed og formidling er noget, LOF vægter meget højt, understreger Helle Magh, der er skoleleder i LOF Slagelse.
- Det er vores varemærke at have kompetente undervisere, der bliver ved med at udvikle sig både fagligt og pædagogisk. Det er vigtigt fordi, de skal imødekomme kursister med mange forskellige behov, ønsker og forudsætninger, siger Helle Magh.
- Vi er rigtigt glade for, at vi har undervisere, der har haft lyst til at være med så længe, og som har fulgt udviklingen af LOF og af aftenskoleområdet. Det giver tryghed og stabilitet både hos os og vores deltagere, slutter Helle Magh.

Har du lyst til at blive bedre til at synge eller udfolde dig fysisk eller kreativt på andre måder, så find din afdeling og tilmeld dig her

Aftenskolen skal være forum for debat

  • 30. marts 2018 - Vi har brug for et nyt dannelsesbegreb. Her har aftenskolen en vigtig rolle at udfylde. Lene Andersen er forfatter til bogen "The Nordic Secret." Læs mere om hendes tanker om folkeoplysning og aftenskolen i LOF's interview.

Aftenskolen styrker den mentale sundhed

  • 20. august 2018 - Aftenskolen giver liv til vigtige fællesskaber, hvor man mødes menneske til menneske og ikke som patient til klient. Derudover kan undervisningen i aftenskolen give borgerne nye værktøjer til at mestre livet. Det er rigtigt vigtigt, at vi har nogle tilbud, som man vælger af lyst, fordi man vil vide noget og interesserer sig for noget, siger Peter Thybo, forfatter til bogen Det dobbelte KRAM.

Vær aktiv sammen med andre - og lev længere

  • 27. april 2020 - Motion er sundt. Faktisk er det så sundt at bevæge sig, at man lever længere - uanset om man er rask eller lider af en kronisk sygdom. Er du en af de mange danskere, der har et ønske om at ændre livsstil og blive mere aktive, så bliv en del af fællesskabet i LOF. Sammen fastholder vi motivationen.