Store kunstnere- store skæbner

- Foredragsrække med 4 foredrag

Kom og hør Anne valbjørn i 4 spændende foredrag.

4 foredrag 600 kr. 1 foredrag 200 kr.

 

Store kunstnere, store skæbner: Der er visse forfattere og kunstnere hvis skæbner vokser sig større end livet selv. De bliver myter, deres livsforløb bliver gode fortællinger, og de indskriver eller maler sig selv - dyder og synder - ind i deres værker på markant vis.

I dette forløb der ligger imellem kunst og litteratur, dykker vi ned i sådanne dragende skæbner. Vel mødt.

 

 

 

 

Store kunstnere, store skæbner: Der er visse forfattere og kunstnere hvis skæbner vokser sig større end livet selv. De bliver myter, deres livsforløb bliver gode fortællinger, og de indskriver eller maler sig selv ind i deres værker på markant vis.

I dette forløb der ligger imellem kunst og litteratur, dykker vi ned i sådanne dragende skæbner. Vel mødt.

 

 

Foredrag 1, 6. februar:

Hvirvlerne på himlen, farven gul, mystikken og myterne. Mesteren Van Gogh, 1853-1890. I dette foredrag skal det handle om en af de mest betydningsfulde kunstnere overhovedet i europæisk kunsthistorie. Den hollandske maler Vincent Van Gogh var uhyre produktiv, malede 900 malerier, solgte kun ét enkelt i sin levetid, men har haft kæmpe indflydelse på senere kunstretninger, f.eks. ekspressionisme og tidlig abstrakt kunst. Vi skal se på hans helt specielle motiver, farver og teknikker: Han er især blevet kendt for hvirvlerne på himlen, farven gul, landskabsmalerierne og selvportrætterne. Mange myter og meget mystik omgærder ham: omkring forholdet til maleren Paul Gauguin, hans kærlighedsliv, sindssygen, det afskårne øre, og hans død – var det selvmord, mord, en ulykke? Vi dykker ned i Van Goghs kunst, liv, myter og skæbne.

Foredrag 2, 20. februar:

Herman Bang – nuets mester og moderne selviscenesætter
Herman Bang ses ofte som knastør skolepligtlæsning. Det synes jeg er synd. Og helt forkert. Flere moderne og også nutidige forfattere er stærkt inspireret af Bangs forfatterskab og friskheden i det - fra Dan Turell til Helle Helle – og også hvad personligheden angår er han sært moderne, selvreflekterende og selviscenesættende. Han nød at vise sig frem og han led under den negative opmærksomhed og var en blanding af ekstrovert og introvert, der endte med at slide ham tidligt op. Bang var en nuets mester, der indskrev livets mylder og tidens strømninger i alt han skrev, og derudover var teater en kraftig bestanddel af og ingrediens i alt han foretog sig, ligesom man kan sige at livet som homoseksuel i det skjulte endte med at blive et livslangt skuespil.  

Foredrag 3, 5. marts:

 

Foredrag 4, 19. marts:

Hemingways liv og skæbne. Det sene mesterværk Den gamle mand og havet.
Den lille roman Den gamle mand og havet indtager en helt særlig plads i Ernest Hemingways forfatterskab. Den er helt enkel og kolossal dyb på én og samme gang. Den har et klart og dragende sprog og samtidig åbner den op for mere symbolske og eksistentielle dimensioner. Vi dykker ned i denne lille perle, der rummer portrættet af en ældre fisker, skildringen af hans venskab med en dreng, hans kamp for at få føde på bordet, men også komme overens med livets evige vilkår: at det skal ende. Bogen åbner også op for en gennemgang af Hemingways eget liv og skæbne. 

 

 D 5 marts

De syv dødssynder – dengang og nu. En kulturhistorisk, filosofisk, kunstnerisk og litterær rejse ind i dødssynderne.
Tanken om de syv dødssynder opstod inden for en religiøs kontekst – hvor den også først manifesterede sig i kunst og litteratur – f.eks. hos Bosch og Dante. Siden har den fortsat spillet en stor kulturhistorisk rolle, helt op til i dag, hvor de syv dødssynder fortsat har en stor fascinationskraft og griber os. Men har ordet synd overhovedet noget at skulle have sagt i det moderne menneskes tilværelse? Og er endda nogle af synderne blevet til dyder i vores moderne samfund? Er synderne blot i bund og grund menneskelige grundvilkår, som vi ovenikøbet kan lære noget af? Med eksempler fra litteratur og billedkunst – også meget humoristiske - ser vi nærmere på disse spørgsmål

Nummer
3009 - Store kunstnere- store skæbner
Første mødegang
torsdag den 06.02.20 kl. 10:00 - 12:15
Undervisere
Adresse

Bredgade, 8870 Langå (Kulturhuset)

Se på kort

Mødegange
4
Pris
Almen
DKK 600,00
torsdag den 06.02.20
Er blevet afholdt
torsdag den 20.02.20
Er blevet afholdt
torsdag den 05.03.20
Er blevet afholdt
torsdag den 23.04.20

Kl. 10:00 - 12:15

Med Anne Valbjørn

Bredgade, 8870 (Kulturhuset)

Se på kort

Du har 2 hold i kurven

Kurven er tom