Flet i Peddigrør

Peddigrørflet

At flette med peddigrør er ikke meget anderledes end at flette med pil. Teknikkerne minder meget om hinanden og pil og peddigrør har mange af de samme egenskaber. De er begge bøjelige naturmaterialer, som kan formes til alverdens brugs- og pyntegenstande: fra fuglekugler og julehjerter til kurve og hegn. Fleksibiliteten i planten gør, at der er rigtigt mange muligheder for at være kreativ med materialet. Der er derfor rig mulighed for kreativ udfoldelse.

Peddigrør er lavet af marven fra lianer. Du kender måske rottingmøbler? De er lavet af peddigrør, som også kaldes rattan eller rotting - heraf navnet.

Er det svært at flette med pil og peddigrør?

Det kan være en frustrerende proces at få hang om teknikken. Pilen knækker, man fletter forkert, fingrene bliver ømme. Men her tager vores undervisere dig under sine vinger og guider dig gennem flettearbejdet.

Og når man står med det færdige resultat, så er det vores oplevelse, at der blandt kursisterne opstår en vis stolthed, når de efter en dag med fletning og fordybelse kan stå med deres egen kurv i hænderne. Også selvom den måtte være lidt skæv.  Det er der en særlig tilfredsstillelse i.

På vores kursus lærer du at mestre fletteteknikker, ligesom du får viden og inspiration til farvesammensætning og den planlægning der er i kurvefletning.

Sorter efter

Kurvefletningens historie

Kurveflet er et af verdens ældste håndværk, og i Danmark har pilefletning som teknik siden oldtiden været brugt til at lave brugsgenstande som koste, fiskeruser, brændekurve, indhegning til husdyr osv. I 1800-tallet begyndte det at blive almindeligt for danskerne at have kurvemøbler derhjemme. Siden har pilefletning haft svingende popularitet. Men de seneste par år har kurvefletning fået en renæssance og flere har dyrket kurvefletning som hobby.

Man kan flette i mange materialer. Ud over at der findes en lang række forskellige pilesorter, så er der gennem tiden blevet flettet med græs, birkebark, spåner, siv, spanskrør, halm.