Foredragsrække - OnsdagsTRÆF - forår

  obs. 16/3 2022 er kl. 14.00-16.00


  Uge 04 –26/01 2022 - Lars Hovbakke Sørensen – Dronning Margrethe 50 år på tronen Den 14. januar 2022 er det 50 år siden, dronning Margrethe 2. kom på tronen. Hun har dermed sat  sit præg på Danmarks historie gennem et halvt århundrede og er den hidtil længst regerende danske monark, kun overgået af Christian den 4.  I foredraget vil Lars Hovbakke-Sørensen belyse monakiets rolle og udvikling i dronning Margrethes regeringstid og sætte fokus på, hvorfor og hvordan det danske monarki har udviklet sig til et af de allermest populære i Europa.  Undervejs vil han både trække tråde tilbage i tiden og give et bud på, hvad fremtiden vil bringe for monarkiet i Danmark, ligesom han løbende vil sammenligne med udviklingen i de øvrige kongehuse i Europa.


   Uge 06 – 09/02 2022 – Ole Sønnichsen – Det sidste gidsel. Da Saddam Hussein i august 1990 invaderede Kuwait og udløste den internationale krise, der førte til Golfkrigen, blev over 100 danskere fanget i den lille oliestat i uvished og utryghed, Henover efteråret lykkedes det at få de fleste danske gidsler hjem i sikkerhed, bl.a. takket være tidligere statsminister Anker Jørgensen, der tog af sted som gidselforhandler. Til sidst holdt irakerne kun èt udenlandsk gidsel: Den danske diplomat Mogens Pedersen. Irakerne ville ikke lade ham gå, og Udenrigsministeriet sendte to specialister til Irak for at befri den sidste dansker i Bagdad. I flugtplanen indgik en hvid stationcar, en omsyet postsæk, et pas udstedt til H. C. Andersen – og en hundehvalp ved navn Saddam. Foredraget er en hæsblæsende og dramatisk fortælling om plyndringer, flugtforsøg, fængselsophold, falske pas og politiske forviklinger, der endte ned en hemmeligstemplet dansk operation gennem den irakiske ørken i de sidste døgn før Golfkrigen brød ud.


  Uge 08  - 23/02 2022—Anne Birgitte Stürup – På ofrenes side-mit liv som anklager. Anklager Anne Birgitte Stürup har i løbet af sin 45-årige karriere stået ansigt til ansigt med nogle af Danmarks mest koldblodige forbrydere. Over 100 nævningesager har hun ført ved retten, og flere af dem har ramt avisernes forsider: Sagen om Amagermanden, drabet på avisbuddet, voldtægtsforbrydere, fætrene der slog den italienske turist ihjel for blot at nævne et par af de modbydelige sager. I foredraget fortæller Stürup om sit liv og spændende karriere, hvor hun i hver sag har forsøgt at give ofret en stemme. Vi kommer blandt andet helt tæt på den store retssag mod Amagermanden og bagom anklagerens række af beviser og indicier, der endte med at sende ham i fængsel på livstid. Anklageren giver også sit syn på straf i Danmark. Nytter det noget? Hvad betyder livstid, forvaring, anbringelsesstraf? Og gør fængselsstraf forbrydere til bedre mennesker.


  Uge 10 – 09/03 2022 - Keld & Hilda Jubilæum - akkompagnement Mickey Pless

  Et af Danmarks mest berømte ægtepar Keld & Hilda kan i 2021 fejre et bemærkelsesværdigt 100 års jubilæum. Her er det 60 år siden, at Keld Heick fik sin debut og 40 år siden, at Hilda første gang optrådte offentligt med Keld. Det skal fejres. Derfor har Keld & Hilda allieret sig med én af Danmarks dygtigste akkompagnatører Mickey Pless (bl.a. kapelmester i Nykøbing F. Revyen) i et vaskeægte 100 års jubilæums program med evergreens og anekdoter. Keld & Hilda vil også undervejs krydre den musikalske fortælling med andres sange fra de sidste 60 år. Det kan være sange, der har en speciel betydning for Heick´erne eller måske sange udødeliggjort af én af de utallige danske eller udenlandske kunstnere, som Keld har haft besøg af i det populære program ”Musikbutikken”.


   Uge 14 -  06/04 2022 Henrik Bjørn – Et liv med Kina. Foredraget “Et liv med Kina” vil gøre dig klogere på den store udvikling, som Kina har gennemgået de sidste fire årtier, som jeg personligt har oplevet den – fra de fjerneste hjørner af Kina til landets største by, Shanghai. Du vil få et mere nuanceret og balanceret blik på Kina end den sort-hvide måde, hvorpå Kina i dag som regel fremstilles i medierne som vestens modsætning og ofte fjende. Typisk er fremstillingen et generaliseret “os” versus “dem”. Mit udgangspunkt vil i stedet være i hverdagslivet og det enkelte kinesiske menneskes livsbetingelser og vilkår.


               

  Kaffe/the og kage kr. 25  betales på dagen (kontant ikke mobilepay)

  Praktisk info


  OnsdagsTRÆF – Foredragsrække


  Uge 35 – 01/09 – Christian Friis –Californien og den amerikanske drøm. Siden guldfeberen i 1849 har Californien repræsenteret USA som mulighedernes land. Staten forbindes med den amerikanske drøm, at alle her kan smede sin egen lykke. Det er fortællingen om den oprindelige befolkning, de europæiske opdagelsesrejsende, den spanske kolonitid, den mexicanske periode og endelig stat i unionen. Om Golden Gate og Hollywood, om Silicon Valley, førerløse biler og verdens tech-giganter. Bland USA`s 50 stater har Californien den største befolkning, og den er en af de rigeste stater.  


  Uge 37 – 15/09 – Preben Kristensen og Danni Travn – Husk at være glad. Med afsæt i sin nye biografi ‘Husk at være glad’ fortæller Preben Kristensen i selskab med sin medforfatter Danni Travn om sit livs helt forunderlige rejse. Om det kærlige barndomshjems stærke værdier, som bar Preben frem: flid, nysgerrighed og ikke mindst livsglæde. Om fem årtiers dansk underholdning, med sværdslag i kulissen, egen kamp for anerkendelse og morsomme møder med nogle af landets største ikoner. Et varmt foredrag fra et menneske, der minder os om at se livet i lyse nuancer.


  Uge 39 – 29/09    Mogens Dalsgaard  -  Mit liv som koncertpianist. Næppe nogen klassisk dansk pianist har haft en så lang og spændende karriere, nationalt og internationalt, som Mogens Dalsgaard. Han er en fremragende fortæller, som bl.a. vil give os et indblik i nogle af de mange oplevelser, han har haft med mange af de store personligheder, han har arbejdet sammen med, ofte skildret fra humoristiske vinkler, og fortalt med et glimt i øjet. De mange begivenhedsrige beretninger fra hans usædvanlige karriere, bliver krydret med musikeksempler fra hans store repertoire.                            


  Uge 41 – 13/10 – Christina Toldbo - Rejsen til  Mars og tilbage igen.  Hele verden så med da NASA for nylig landede et rumfartøj på Mars, som med hjælp fra danske forskere fra Københavns Universitet og DTU, skal gøre verden klogere på planeten MARS. Du får et unikt indblik I, hvor menneskeheden er på vej hen som rumfarende civilisation. Christina har tidligere været ansat i ESA og er uddannet astrofysiker fra Niels Bohr instituttet.         


  Uge 43 – 27/10 - Johannes Langkilde – Min fætter er høvding i Samoa. Som barn fik Johannes Langkilde at vide, at han havde familie på en fjern stillehavsø. At der tilmed var en ægte høvding iblandt. Det lød som et børneeventyr. 20 år senere står Johannes som korrespondent i USA i byen Philadelphia, hvor det demokratiske parti skal kåre Hillery Clinton som deres præsidentkandidat. Den delegerede fra Amerikansk Samoa er intet mindre end høvding Fagafaga Daniel Langkilde, som skal overbringe stemmerne fra det amerikanske territorie. Det bliver begyndelsen på en overraskende og livsbekræftende beretning om mødet med høvdingen fra Samoa. En spændende fortælling om at søge tilbage i sine rødder og efterforske sin families fortid.


  Uge 45 – 10/11  Camilla Kornerup – Bangladesh. Bangladesh er bare tre gange større end Danmark, men har 165 millioner indbyggere. Landet kiler sig ned som en flad grøn tragt mellem Indien og Burma i bunden af Den Bengalske Bugt, og gennemstrømmes af fire af de største floder i Asien og hundredvis mindre. Vi tager på en rejse gennem bangladeshernes historie og kultur og dykker ned i deres nuværende udfordringer. Den globale klimakrise sætter allerede sine spor og varsler en usikker fremtid for en regnfuld nation, der ligger lavt ved havoverfladen i en verden, hvor vandstanden stiger. 

   

  Uge 47 – 24/11: - Rene Dahl Andersen – Gråzone – Historien om en narkobetjent med gaden i blodet . Han var ên af af Politiets Wonder Boys! Dygtig, anerkendt og respekteret – og udvalgt til uddannelse hos FBI. Alt var godt, indtil ên forkert beslutning ændrede alt. Mere end 12 år i tjeneste som narkobetjent hos arvtagerne til  Politiets berømte og berygtede uropatrulje samt mere end 6 år som undercover agent i ind- og udland for PET m.fl. satte deres spor og førte en talentfuld ung politimand ud i et moralsk ingenmandsland, hvor intet var sort og hvidt, men i stedet ên stor grå zone, hvor ingen længere kunne skelne mellem rigtigt og forkert…Gråzone er en barsk historie fra en barsk verden, som få kender til… Om infiltrering af kriminelle milijøer og arbejdet som undercover agent på farlige missioner – og prisen …!


  Uge 49 – 08/12 -  Mads Sandemann – Søn af en krigssejler. Det har været en lidt overset del af historien, at 6.000 danske sømænd under Anden Verdenskrig sejlede i allieret tjeneste. En af dem, G. Sandemann Rasmussen, kaldet ”Ras”, smuglede flygtninge fra Marseilles til Lissabon, han var antiluftskytte på skibe i de farefulde konvojer, og efter krigen var han med til fire gange at sejle flere tusinde overlevende jøder fra Europa til USA. Hans søn, Mads Sandemann, læser passager op fra faderens erindringsbog ”På sporet”, og han reflekterer i foredraget over, hvordan det var at vokse op med en farverig far, der på livstid var mærket af krigstraumer.


  Uge 02 -  12/01 2022 Henrik Bjørn – Et liv med Kina. Foredraget “Et liv med Kina” vil gøre dig klogere på den store udvikling, som Kina har gennemgået de sidste fire årtier, som jeg personligt har oplevet den – fra de fjerneste hjørner af Kina til landets største by, Shanghai. Du vil få et mere nuanceret og balanceret blik på Kina end den sort-hvide måde, hvorpå Kina i dag som regel fremstilles i medierne som vestens modsætning og ofte fjende. Typisk er fremstillingen et generaliseret “os” versus “dem”. Mit udgangspunkt vil i stedet være i hverdagslivet og det enkelte kinesiske menneskes livsbetingelser og vilkår.


  Uge 04 –26/01 2022 - Lars Hovbakke Sørensen – Dronning Margrethe 50 år på tronen Den 14. januar 2022 er det 50 år siden, dronning Margrethe 2. kom på tronen. Hun har dermed sat  sit præg på Danmarks  historie gennem et halvt århundrede og er den hidtil længst regerende danske monark, kun overgået af Christian den 4.  I foredraget vil Lars Hovbakke-Sørensen belyse monakiets rolle og udvikling i dronning Margrethes regeringstid og sætte fokus på, hvorfor og hvordan det danske monarki har udviklet sig til et af de allermest populære i Europa.  Undervejs vil han både trække tråde tilbage i tiden og give et bud på, hvad fremtiden vil bringe for monarkiet i Danmark, ligesom han løbende vil sammenligne med udviklingen i de øvrige kongehuse i Europa.


  Uge 06 – 09/02 2022 – Ole Sønnichsen – Det sidste gidsel. Da Saddam Hussein i august 1990 invaderede Kuwait og udløste den internationale krise, der førte til Golfkrigen, blev over 100 danskere fanget i den lille oliestat i uvished og utryghed, Henover efteråret lykkedes det at få de fleste danske gidsler hjem i sikkerhed, bl.a. takket være tidligere statsminister Anker Jørgensen, der tog af sted som gidselforhandler. Til sidst holdt irakerne kun èt udenlandsk gidsel: Den danske diplomat Mogens Pedersen. Irakerne ville ikke lade ham gå, og Udenrigsministeriet sendte to specialister til Irak for at befri den sidste dansker i Bagdad. I flugtplanen indgik en hvid stationcar, en omsyet postsæk, et pas udstedt til H. C. Andersen – og en hundehvalp ved navn Saddam. Foredraget er en hæsblæsende og dramatisk fortælling om plyndringer, flugtforsøg, fængselsophold, falske pas og politiske forviklinger, der endte ned en hemmeligstemplet dansk operation gennem den irakiske ørken i de sidste døgn før Golfkrigen brød ud.


  Uge 08  - 23/02 2022—Anne Birgitte Stürup – På ofrenes side-mit liv som anklager. Anklager Anne Birgitte Stürup har i løbet af sin 45-årige karriere stået ansigt til ansigt med nogle af Danmarks mest koldblodige forbrydere. Over 100 nævningesager har hun ført ved retten, og flere af dem har ramt avisernes forsider: Sagen om Amagermanden, drabet på avisbuddet, voldtægtsforbrydere, fætrene der slog den italienske turist ihjel for blot at nævne et par af de modbydelige sager. I foredraget fortæller Stürup om sit liv og spændende karriere, hvor hun i hver sag har forsøgt at give ofret en stemme. Vi kommer blandt andet helt tæt på den store retssag mod Amagermanden og bagom anklagerens række af beviser og indicier, der endte med at sende ham i fængsel på livstid. Anklageren giver også sit syn på straf i Danmark. Nytter det noget? Hvad betyder livstid, forvaring, anbringelsesstraf? Og gør fængselsstraf forbrydere til bedre mennesker.


  Uge 10 – 09/03 2022 - Keld & Hilda Jubilæum - akkompagnement Mickey Pless


  Et af Danmarks mest berømte ægtepar Keld & Hilda kan i 2021 fejre et bemærkelsesværdigt 100 års jubilæum. Her er det 60 år siden, at Keld Heick fik sin debut og 40 år siden, at Hilda første gang optrådte offentligt med Keld. Det skal fejres. Derfor har Keld & Hilda allieret sig med én af Danmarks dygtigste akkompagnatører Mickey Pless (bl.a. kapelmester i Nykøbing F. Revyen) i et vaskeægte 100 års jubilæums program med evergreens og anekdoter. Keld & Hilda vil også undervejs krydre den musikalske fortælling med andres sange fra de sidste 60 år. Det kan være sange, der har en speciel betydning for Heick´erne eller måske sange udødeliggjort af én af de utallige danske eller udenlandske kunstnere, som Keld har haft besøg af i det populære program ”Musikbutikken”.


  OBS. Deltagere tilmeldt foredragsrækken onsdagsTRÆF i foråret 2021 aftalt pris, kontakt LOF Gribskov tlf. 48 30 16 21.                   


   


  Nummer
  221400 - Foredragsrække - OnsdagsTRÆF - forår
  Første mødegang
  onsdag den 26.01.22 kl. 15:00 - 17:00
  Adresse

  Gilleleje Hallen, Bøgebakken 19, 3250 Gilleleje

  Se på kort

  Mødegange
  5
  Pris
  Almen
  DKK 450,00
  onsdag den 26.01.22

  Kl. 15:00 - 17:00

  Lars Hovbakke-Sørensen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 09.02.22

  Kl. 15:00 - 17:00

  Lars Hovbakke-Sørensen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 23.02.22

  Kl. 15:00 - 17:00

  Lars Hovbakke-Sørensen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 09.03.22

  Kl. 15:00 - 17:00

  Lars Hovbakke-Sørensen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 06.04.22

  Kl. 15:00 - 17:00

  Lars Hovbakke-Sørensen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort