Foredragsrække - OnsdagsGÆSTEN

  Uge 38 – 21/9 2022 – Skibet fra helvede  Jesper Clemmensen og Thomas Albrectsen.Tidligt på dagen den 5. maj 1945, mens Mønbeboerne langsomt vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en synkefærdig flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Lasten bestod af 345 fanger fra kz-lejren Stutthof, og en redningsaktion, som man ikke havde set magen til, tog sin begyndelse.SKIBET FRA HELVEDE er den bemærkelsesværdige historie om, hvordan Anden Verdenskrigs rædsler drev i land i et lille dansk øsamfund og satte befrielsesfesten på pause. For mønboerne – med en gruppe modstandsfolk, lokale læger og Dansk Røde Kors-medlemmer i spidsen. De satte deres eget liv på spil og kastede sig ind i arbejdet med at hjælpe de udsultede, syge og døende kz-fanger.I dette foredrag fortæller Jesper Clemmensen og Thomas Albrektsen om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed. En historie om at blive reddet fra rædsler og skulle slå sig ned i et nyt og fremmed land.

  Uge 40 – 5/10 2022 –.Jacob Wendt Jensen - Meget mere end Kjeld fra Olsen Banden
  Poul Bundgaard blev Danmarksberømt som Kjeld i Olsen Banden, hvor han med sit store komiske talent skabte en figur, som de fleste danskere kunne spejle sig kærligt i. Men Bundgaard var også et menneske, der levede i krydsfeltet mellem at være generøs og omsorgsfuld hjemme og hårdt ramt af sceneskræk ude. En mand hvis hemmelige drøm om, at blive operasanger led et knæk. En mand, der som skuespiller kunne langt mere, end han blev bedt om. Og som døde med støvlerne og Kjelds kostume på.
  Nu kommer omsider den menneskelige historie bag de store succeser, linedansen som menneske og de mere skjulte sider af Poul Bundgaard i en nuanceret og rigt illustreret biografi. Bogen er baseret på mere end 50 nye interviews med familien – Fru Kirsten og børnene – og stribevis af venner og kolleger.   

  Uge 44 – 2/11 2022 –  Torben Vigh – Mine 30 år som livvagt.  Gennem 30 år - længere end nogen anden dansk livvagt - har Torben Vigh passet på danske og udenlandske politikere, Muhammed-kritikere og ikke mindst hele tre generationer af det danske kongehus - fra dronning Margrethe over kronprinsparret til deres børn. I denne bog giver han et indblik i arbejdet med personbeskyttelse fra 1980'erne og frem til i dag, hvor der er sket store forandringer i både det danske samfund og verden udenfor. Torben Vigh har rejst verden rundt med sine VIP'er på både private ferier, officielle besøg og store statsbesøg. Han fortæller om, hvordan man som livvagt altid skal være forberedt på det værst tænkelige, uanset om man kører tværs over USA med kronprinsen, går ved siden af dronningen på en karettur i København eller er på statsbesøg i Japan. Og han fortæller om, hvordan det føles, når man har fri lige præcis den dag, terroren rammer Danmark. I forbindelse med foredraget vil der også være tid til spørgsmål og debat med publikum.


  Uge 46 - 16/11 kl. 14-16 Camilla Kornerup – Petra- Verdens 8. vidunder. En kilometerlang snørklet kløft skærer sig gennem klippevæggene og viser vej ind til Petra. Undervejs fortæller nicher med rester af gudebilleder om Nabatæernes forunderlige religion, og så, lige pludselig står man foran El Khazneh, Skatkammeret.

  Hvem mon ligger begravet i dette klippetempel? En konge eller måske en dronning? Bygget med inspiration fra både Alexandria og Grækenland vidner det 40 meter høje monument om et kulturelt højtstående folk.


  Ruinerne i Petra kaldes med rette verdens ottende vidunder og er på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Det tager dagevis at udforske resterne af byen. Man vandrer op og ned ad klipper hvor de godt 800 huler, offeraltre, templer, kongegrave, statuer, relieffer og obelisker fortæller historien om et af mellemøstens mest særprægede folk.


  Nabatæerne var oprindeligt nomader fra den arabiske halvø, med blev fastboende efterhånden som de fik monopol på kontrollen af karavanehandelen. I år 106 e.kr. indlemmede kejser Trajan byen i Romerriget og udbyggede teateret så det kunne rumme 7000 gæster.


  Under foredraget kigger vi nærmere på teatret og hører om vandforsyning i ørkenen, solguden, blodofre, dødekult og handelen med krydderier, myrra, røgelse og silke. Med til at præge byens udvikling var ikke mindst de mange handlende fra fjerne kulturer, der holdt hvil i Petra undervejs på karavanevejene, som strakte sig fra Ægypten i vest til Indien i øst.

                                                                                                                                                                                                                      

  Uge 48 – 30/11 2022 – Per Arnoldi – Fortællingen om tilblivelsen af to monumenter, modstand, og medgang, idè, udformning og realisering.  Per Arnoldis personlige fortælling om de to seneste værker, og deres dramatiske tilblivelse. Kunstneren har de seneste år færdiggjort to monomenter af national betydning. HM Dronningen kunne derfor 29. august 2017 i Mindelunden, Ryvangen i København indvie et stærkt mindesmærke for de over 2000 danske krigssejlere, der faldt i allieret tjeneste under WW2. 5. maj 2021 kunne Dronningen ligeledes klippe snoren over til monumentet: ”Oktober 1043” ved Peder Mads Strand, syd for Sletten, til minde om den herioiske men improviserede store redningsaktion, der de mørke efterårsnætter i oktober 1943 bragte langt de fleste af den danske jødiske befolkning (ca. 7000) over sundet i sikkerhed i Sverige.Begge markante monumenter er skabt af kunstneren Per Arnoldi, der ligeledes er kendt som en levende og medrivende fortæller.


  Uge 3 – 18/1 2023 -  Louise Korsgaard – Verdens uudforskede steder. Tag med kvindelig eventyrer Louise Korsgaard på huleudforskning. Foredraget er en opdagelsesrejse til ukendte huler i Papua New Guinea, Malaysia, Indien og Spanien. Med billeder og filmklip løfter Louise sløret for hulernes hemmeligheder og giver et sjældent indblik i en huleudforskers hverdag under jorden. Se og hør hvordan 3-dimensionale labyrinter af dybe skakter, snævre mudrede passager, brusende underjordiske floder og gigantiske krystal-dekorerede sale bliver opdaget og kortlagt.

  Uge 5 –   1/ 2 2023 -  Kim Greiner – Island rundt på 15 dage.  I sommeren 2021 var Island stadig næsten lukket land for tilrejsende, men med coronapas og tests blev vi lukket ind. Foredraget starter med en kort historisk oversigt fra vikingernes indtog på øen til moderne tid. Herefter fortælles om islandske heste, gletsjers vandring, hvalsafari, gamle tørvegårde, et heksemuseum, og et polarrævecenter blandt rigtig mange andre ting. Island er et så anderledes land end alle andre lande på denne jord, så en foredragsoplevelse venter.

  Uge 7 –  15/2 2023 – Hendes Majestæt Dronningens Jagtkaptajn og chef for Kongeskibet Dannebrog.  Kommandør og kammerherre Christian A. Nørgaard som indtil 31. januar 2019 gjorde tjeneste som Hendes Majestæt Dronningens jagtkaptajn og chef for Kongeskibet Dannebrog, fortæller om sit spændende dobbeltjob, om Kongeskibet og besætning, oplevelser under togter, ikke mindst ved Grønland- og dermed om et lille udpluk fra de knap 50.000 sømils sejlads, under hvilke han har haft ansvaret for kongelige, besætning og skib.

   Uge 9 –  1/3 2023 – Ib Michael – De syv rejser. Forfattereftermiddag med udgangspunkt i seneste udgivelse De 7 rejser.
  Forfatteren Ib Michael

  har set mere af verden end de fleste, og i DE SYV REJSER fortæller han om sine mest skelsættende eventyr: Til Venedig på jagt efter den østrigske maler Hundertwasser, til Mayalandet med Per Kirkeby for at genfinde de forsvundne byer, til Hjortelandet for at deltage i Huichol-indianernes ceremonier, tværs over Atlanterhavet med Troels Kløvedal og Nordkaperen, til Amazonas for at redde regnskoven, til hjemstedet for gudindekvinder, Zihuatanejo i Mexico, for at finde kærligheden og endelig til Tibet for at bevidne en hårrejsende himmelbegravelse.                                                                                                                                                                       Uge 11 - 15/3 2023 - Eric Øtting Andresen: En eftermiddag med Evert Taube. Cowboy på Atgentinas pampas, fyrbøder på verdenshaveve, boheheliv i Stockholm, familiefar og kærlig ægtemand i skærgården. Den svendske visedigter og sanger Evert Taube prøvede det hele. Han satte selv sit liv i scene og brugte det som baggrund for sine herlige viser, som er kendt og elsket. Eric  Øtting Andersen synger og spiller en smuk buket af Evert Taubes viser og fortæller om den svendske nationalskjalds liv og sange, ligesom der også er mulighed for fællessang af de mest kendte viser.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Dette foredrag uge 13 erstatter det aflyste foredrag med Per Arnoldi.                                                                                                                   

  Uge 13 -  29/3 2023 – Peer Faurskov - Sumatra – en rigdom af kultur og natur

  Sumatra– en rigdom af kultur og natur To folkeslag på Sumatra, Batak- og Minangkabau-folkene, er meget forskellige i kultur, religion og historie. Det kristne Batak-folk lever på det nordlige Sumatra. Nogle af batak-klanerne, f.eks. Toba-klanen har tidligere praktiseret kannibalisme. Det muslimske Minangkabau-folk lever midt på Sumatras vestkyst. Dette folk er dels kendt for sit matrilineære system (arverækkefølgen fra mor til datter), dels for en smuk arkitektur. Billederne tager udgangspunkt i to familier, en Batak- og en Minangkabau-familie hvor arkitektur, historie, ceremonielle fester, arbejdsliv, religion og påklædning er centrale temaer. Foredraget har afsæt i mit helt særlige forhold til Sumatra. Her har jeg etableret nære venskaber med nogle risbondefamilier, som reelt har optaget mig som medlem i deres familier / klaner. På den måde har jeg lært det indonesiske sprog til mere end husbehov. Jeg fortæller også om den unikke natur med tigere, elefanter, næsehorn og orangutanger i de store regnskove med deres enorme artsrigdom, der trods skovrydning stadig findes mange steder. Desuden fortæller jeg om nogle meget særprægede oplevelser jeg havde med to rejser til relativt ukendte og ret isolerede stammer, nemlig kubuerne der er et jungle-nomadefolk midt inde på øen og om et primitivt jægersamfund på øen Siberut vest for Sumatra     


  Nummer
  222403 - Foredragsrække - OnsdagsGÆSTEN
  Første mødegang
  onsdag den 21.09.22 kl. 14:00 - 16:00
  Undervisere
  Adresse

  Gilleleje Hallen, Bøgebakken 19, 3250 Gilleleje

  Se på kort

  Mødegange
  10
  Pris
  Almen
  DKK 895,00
  onsdag den 21.09.22
  Er blevet afholdt
  onsdag den 05.10.22
  Er blevet afholdt
  onsdag den 02.11.22
  Er blevet afholdt
  onsdag den 16.11.22
  Er blevet afholdt
  onsdag den 30.11.22
  Er blevet afholdt
  onsdag den 18.01.23
  Er blevet afholdt
  onsdag den 01.02.23
  Er blevet afholdt
  onsdag den 15.02.23

  Kl. 14:00 - 16:00

  Anette B. Mikkelsen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 01.03.23

  Kl. 14:00 - 16:00

  Anette B. Mikkelsen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort

  onsdag den 15.03.23

  Kl. 14:00 - 16:00

  Anette B. Mikkelsen

  Bøgebakken 19, 3250 (Store sal)

  Se på kort