Skoleleder LOF Faxe

Sommerhøjskole 2020

Mandag 22. juni
Morgenkaffe eller the med brød
Morgensang med organist Birgit Pedersen

Foredrag med: Anders Kofoed - Biolog
"Klima & plast"
Du kender måske Anders Kofoed fra TV bl.a. Go´Morgen Danmark eller ”Mod fjerne kyster” hvor han bliver brugt som dyre og natur ekspert.
Ander vil gerne i dette foredrag fortælle om klimakrise, plastikforurening og om alle de vidunderlige dyr der lider under det. Men det handler også om løsninger og håb.
Anders er en særdeles kompetent biolog og samtidig et yderst behageligt bekendtskab.
Anders har en fantastisk evne til at formidle sin store viden på en meget underholdende og humoristisk måde. Han er en ildsjæl, hvilket man hurtigt vil få fornemmelsen af.

Frokost Kl. 12.00-13.15

Foredrag med: Henning Frandsen - Historiker
"Pigerne fra Sprogø og mændene fra Livø"

Fra 1911 til 1961 husede Livø i Limfjorden en øanstalt for såkaldt antisociale og kriminelle åndssvage mænd, og fra 1923 til 1961 risikerede ”sexuelt løsagtige åndssvage, unge piger og kvinder” at havne på Sprogø. 
Forskelle i individers, racers og klassers evner skyldtes nedarvede faktorer, mente en række indflydelsesrige mænd med den socialdemokratiske minister K.K. Steincke i spidsen i tiden efter 1. verdenskrig.  Og da middelklasseforældrene var skamløse nok til at føde færre børn, mens arbejder- og bondebefolkningen fortsat avlede mange børn, frygtede Steincke med flere, at Danmark ville blive oversvømmet af ”undermålere”, og ”minusindivider”, som man kaldte de uønskede mænd og kvinder.
Foredraget dykker ned i udvalgte mænd og kvinders historie og navnlig om deres ophold på Sprogø og Livø og sætter det ind i en historisk ramme med omtale af bl.a. darwinisme, degenerationsteori, racehygiejne/arvehygiejne og medlidenhedsdrab.
OBS!  Foredraget indeholder en række hidtil ikke offentliggjorte billeder, som foredragsholderen har fået stillet til rådighed af en kvinde, som voksede op på Livø – og hvis forældre og bedsteforældre arbejdede på Livø.Morgenkaffe eller the med brød
Morgensang med organist Birgit Pedersen

Tirsdag 23. juni

Foredrag med: Jan Tvernø - Rejseleder, fotograf og eventyrer.
"X-CCCP – Identitetskriser på Østfronten"

Spændende, humoristisk og levende illustreret rejse fra vores egen baghave i Østeuropa via Stalins barndomshjem i Kaukasus til de svært tilgængelige grænseområder i den tidligere sovjetrepublik mod Afghanistan og Kina, hvor vi dykker ned i historien for at forstå nutidens spraglede verdenskort.

Frokost Kl. 12.00-13.15

Foredrag med: Erik Lindsø - Udd. højskolelærer i historie og religion.
"Livet er ikke det værste, man har"

Benny Andersen i fortælling og sang
En lystrejse i Benny Andersens hjertevarme humor, som den kommer til udtryk i hans digte og sange.
Benny Andersens er en skarpsindig iagttager og en generøs verdensborger i Danmark. I næsten 60 år har han registreret, hvad der sker i det danske samfund og i sin digtning påvirket os – med et smil på læben.
Benny Andersen er aldrig nedladende, men altid opladende. Han rakker aldrig ned, han rakker altid op. Han kalder Rosalina for en livsfordobler og siger om hende: "En splint gør ondt et enkelt sted, du gør godt over det hele." Mens de fleste holder døren på klem, men ikke Benny Andersen: "Jeg vil vente på dig nat og dag, jeg ta'r hele døren af."
Foredraget går på opdagelse i Benny Andersens digte og sange – og nogle af sangene synges sammen med Erik Lindsø og organist Birgit Pedersen spiller til.

Eftermiddagskaffe eller the med kage Kl. 14.15-14.45

Onsdag 24. juni
Kl. 9.00 Afhentning i bus v/Æblehaven

Bustur til Hornsherred – 3 x slotsbesøg
Vi skal besøge Selsø, Jægerspris og Egholm Slot, alle unikke for vores tid.
Der vil være guidet rundvisning på Jægerspris og Egholm slot.
Frokosten indtages i restaurant Egelunden.
Eftermiddagskaffen indtages på Egholm slot.
Hjemkomst til Æblehaven ca. kl. 18.00

Torsdag 25. juni

Morgenkaffe eller the med brød Kl. 9.00
Morgensang med organist Birgit Pedersen

Biografen Kanten:
Vi skal i biografen og se filmen Gaven, som er en dansk film fra 2008, med bl.a. Henning Jensen, Jakob Cedergren, Paw Henriksen og Karen-Lise Mynster på rollelisten.
Jens (Jacob Cedergren) skal til sin lillebrors 29-års fødselsdag og må hurtigt sande, at han har større problemer end de medbragte tømmermænd. Ud af det blå dukker nemlig brødrenes psykisk syge far, Mogens (Henning Jensen), op. Han er stukket af fra sit behandlingssted og Jens skal nu bringe ham tilbage. Men faren hævder, at han har købt en rød sportsvogn til fødselaren, og Jens beslutter sig derfor for at drage på eventyr med sin far for at finde gaven.

Frokost kl. 12.00-13.15

Foredrag med: Henning Jensen -Skuespiller
"En rejse så lang -fra Stevns til det Kgl. Teater"

Foredraget er en underholdende, selvironisk og kærlig fortælling om Henning Jensens lange og imponerende karriere. 
I foredraget beretter Henning om sit fag, og om de 40 år i dansk film. Det er en fortælling om de mennesker, som Henning har mødt, også nogle af dem, som han gerne ville have undgået. Få et indblik i de groteske, morsomme og vanvittige situationer, i skuespillerfagets hemmeligheder, og de voldsomme krav. Det handler om kampe og sejre, nederlag og kunsten at rejse sig igen. 
Om Hennings rejse fra barndommens husmandssted på Stevns til stjerneskuespiller ved Det Kgl. Teater.
Henning vil også i dette foredrag fortælle om sin rolle i filmen ”Gaven” som vi har set om formiddagen.

Eftermiddagskaffe eller the med kage kl. 14.15-14.45

.

Fredag 26. juni

Morgenkaffe eller the med brød kl. 9.00

Birgit Pedersen -Organist 
”Morgensang mm.”
Birgit Pedersen har siddet bag kirkeorglet, som organist i mere end 50 år i forskellige kirker, og i 2009 modtog Birgit Dronningens fortjenstmedalje i sølv.  
Det er 4. sæson vi har fornøjelsen af Birgits afholdelse af vores morgensang i LOF Sommerhøjskolen i Æblehaven i Faxe og vi glæder os til atter at være i Birgits smittende glade samvær.
Denne sidste dag i sommerhøjskolen 2020 forlænger vi morgensangen, så Birgit har mere tid til sine små søde og oplysende historier til de sange vi sammen skal synge fra Højskolesangbogen.


Praktisk info: 
Tilmelding efter først til mølle. Dog senest 1. juni 2020

 

 

Praktisk info

Prisen dækker alle udgifter til foredrag, oplæg, underholdning, bustur, entreer og forplejning alle 5 dage. Forplejning: Morgenkaffe/the med 1 stk. brød, frokost inkl. 1 øl/vand og eftermiddagskaffe/the med kage. Onsdag minus morgenmad - Fredag minus eftermiddagskaffe
Nummer
01840 - Sommerhøjskole 2020
Første mødegang
mandag den 22.06.20 kl. 09:00 - 15:45
Undervisere
Adresse

Nygade 5, 4640 Fakse (Æblehaven)

Se på kort

Mødegange
5
Pris
Almen
DKK 2200,00
mandag den 22.06.20

Kl. 09:00 - 15:45

Med Susanne Jershøj

Nygade 5, 4640 (Æblehaven)

Se på kort

tirsdag den 23.06.20

Kl. 09:00 - 15:45

Med Susanne Jershøj

Nygade 5, 4640 (Æblehaven)

Se på kort

onsdag den 24.06.20

Kl. 08:45 - 17:55

Med Susanne Jershøj

Nygade 5, 4640 (Æblehaven)

Se på kort

torsdag den 25.06.20

Kl. 09:00 - 15:45

Med Susanne Jershøj

Nygade 5, 4640 (Æblehaven)

Se på kort

fredag den 26.06.20

Kl. 09:00 - 14:00

Med Susanne Jershøj

Nygade 5, 4640 (Æblehaven)

Se på kort

Du har 2 hold i kurven

Kurven er tom